Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Τι αλλάζει με το νέο Ασφαλιστικό – Ποιες ρυθμίσεις θα αντικατασταθούν


Νέο ασφαλιστικό περιλαμβάνει η ατζέντα της νέας κυβέρνησης με αλλαγές σε τουλάχιστον 20 βασικές και επιμέρους διατάξεις που έχει «χαρτογραφήσει» η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και σκοπεύει να νομοθετήσει σταδιακά αρχίζοντας την επεξεργασία και την αντικατάσταση ρυθμίσεων που μπλοκάρουν ή δυσκολεύουν τη συνταξιοδότηση ανέργων, οφειλετών και ατόμων με αναπηρίες.
Οι αλλαγές, όπως αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος, θα δρομολογηθούν αφού πρώτα εξειδικευτούν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης για τις συντάξεις.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ανάμεσα στις διατάξεις που επανεξετάζονται με στόχο να αντικατασταθούν από χαμηλού ή μηδενικού κόστους βελτιωτικές ρυθμίσεις είναι:
* Προς κατάργηση η εγκύκλιος που μπλοκάρει την έξοδο με διαδοχική ασφάλιση.
* Η συνταξιοδότηση μητέρων. Διετής ή τριετής μεταβατική περίοδος για σύνταξη μητέρων με θεμελίωση εξόδου στα 55-60 και 5.500 ένσημα με ανήλικο
* Λίφτινγκ στις διατάξεις για  συνταξιοδότηση με βαρέα.
* Βελτιώσεις στη συνταξιοδότηση με μειωμένη σύνταξη.
Οι αλλαγές θα δρομολογηθούν μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης οι οποίες σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες στο σκέλος των συντάξεων θα περιλαμβάνουν:
1. Τη χορήγηση της 13ης σύνταξης σε όσους παίρνουν μέχρι 700 ευρώ
2. Την αναστολή -πιθανότατα για ένα εξάμηνο- της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος που μειώνει τις επικουρικές συντάξεις και την κατάργηση της ρήτρας «θανάτου» στον υπολογισμό των νέων συντάξεων
3. Την αναστολή των άρθρων 2,3 και 4 του νόμου 3863/10 που προβλέπουν την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την 1η/1/2015
4.  Την αποποινικοποίηση των ασφαλισμένων που χρωστούν εισφορές στον ΟΑΕΕ και τη δυνατότητα συμψηφισμού των οφειλών τους με σύνταξη ακόμη και αν χρωστούν πάνω από τις 20.000 ευρώ.


aftodioikisi.gr