Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Εποικοδομητικές οι συναντήσεις των Ευρωπαίων Πράσινων με την κυβέρνηση για χάραξη δημοκρατικού δρόμου διεξόδου απ' την κρίση


Στον απόηχο της επίσκεψης επίσημης αντιπροσωπίας Ευρωπαίων Πράσινων το τριήμερο που μας πέρασε και των συναντήσεών τους με τον Πρωθυπουργό και Υπουργούς της νέας κυβέρνησης, το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα και οι Γερμανοί Πράσινοι στηρίζουν έμπρακτα τις προσπάθειες της νέας κυβέρνησης, κάτι που ήδη φάνηκε με την απόφαση του Γερμανικού Πράσινου κόμματος για ένα ξεκάθαρο ΝΑΙ στην επέκταση του προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα.
Ο Sven Giegold μεταφέροντας εμπειρία του από τις επαφές στην Ελλάδα, δημοσίευσε στην προσωπική του σελίδα στο facebook ότι “η τοπική διάγνωση άξιζε τον κόπο. Η προηγούμενη κυβέρνηση και η Τρόικα έχουν επιφέρει τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές ζημιές στην Ελλάδα. Η καινούρια κυβέρνηση κέρδισε μια ευκαιρία να προσπαθήσει έναν κοινωνικο-οικολογικό και κυρίως δημοκρατικό δρόμο εξόδου από την κρίση. Οι συνομιλίες μου έδειξαν ακόμα ότι αυτό είναι δύσκολο επειδή τα χρεή πιέζουν και η νέα κυβέρνηση έχει μικρή εμπειρία, όμως έχει θέσει τα σωστά βασικά σημεία της αναγκαίας δράσης: αντιμετώπιση της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και της ανθρωπιστικής κρίσης στη χώρα! Πρέπει να δούμε την νέα κυβέρνηση όχι χωρίς κριτική, αλλά κυρίως με αλληλεγγύη, και επίσης να την υπερασπίσουμε απέναντι στις επιθέσεις μίσους στη Γερμανία”
Η συν-Πρόεδρος των Γερμανών Πράσινων Simone Peter, σχολιάζοντας την επίσκεψη, σημείωσε στην σελίδα της: Είχα πολύ ανοιχτές συνομιλίες με τον Αλέξη Τσίπρα και το Γιάννη Βαρουφάκη. Είμαστε σύμφωνοι ότι για μια μακρόχρονη λύση της ελληνικής κρίσης χρειάζονται επενδύσεις με διάρκεια, δίκαιες μεταρρυθμίσεις και ευρωπαική αλληλεγγύη”.
Την Παρασκευή είχαν προηγηθεί συναντήσεις στην Αθήνα των τριών Πρασίνων ευρωβουλευτών,  Ska Keller, Sven Giegold καιErnest Urtasun, αλλά και της Simone Peter, συν-Πρόεδρο των Γερμανών Πράσινων, με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον Αν Υπουργό Περιβάλλοντος και μέλος των Οικολόγων Πράσινων, Γιάννη Τσιρώνη, τον Αν. Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργο Κατρούγκαλο και με τον Υπ. Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, ενώ ακολούθησε συνέντευξη τύπου στα Γραφεία των Οικολόγων Πράσινων.