Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ Δ.Σ. ΚΕΔΕ



Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά αποφάσισε να ζητήσει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ μετά τη χθεσινή αδιέξοδη συνάντηση που είχε  με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, ο οποίος προανήγγειλε νέες μειώσεις στα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τόσο για τον τρέχοντα προϋπολογισμό όσο και για αυτόν του 2014.
Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, όπως δήλωσε και ο πρόεδρος Κ. Ασκούνης, θεωρεί ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ήδη υποστεί μεγάλες περικοπές και ως εκ τούτου δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποδεχθεί νέες μειώσεις  των πόρων του 2013 – που είχαν ήδη συμφωνηθεί και με βάσει τους οποίους οι δήμοι εκτελούν τους προϋπολογισμούς τους – αλλά ούτε και άλλες που προγραμματίζει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για το 2014.
«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει υποστεί περικοπές άνευ προηγουμένου. Οι πόροι είναι τόσο περιορισμένοι που ακόμη και αν περικοπούν 20 – 30 εκ. ευρώ, είναι πάρα πολύ σημαντικό το ποσό.  Οι δήμοι θα βρεθούν σε οικονομικό αδιέξοδο και δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν», τόνισε ο κ. Ασκούνης.
«Ζητάμε συνάντηση με τον πρωθυπουργό για τα πολύ σοβαρά θέματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους ότι ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση σημαίνει να μπορούμε να προσφέρουμε υπηρεσίες στους πιο φτωχούς και αδύναμους συμπολίτες μας που έχουν υποστεί μεγάλες μειώσεις στο προσωπικό και οικογενειακό τους εισόδημα εξαιτίας της κρίσης που διέρχεται η χώρα μας», κατέληξε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Σε ότι αφορά στη συζήτηση που έχει ανοίξει η κυβέρνηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου για την ανάδειξη των δημάρχων και δημοτικών συμβούλων το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ υιοθέτησε τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη. Ότι δηλαδή σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζει πάρα πολλά προβλήματα, και ως εκ τούτου δεν μπορεί να συζητά μεμονωμένα και ξεκομμένα ένα ζήτημα. Θα πρέπει να ανοίξει συνολική συζήτηση για το νέο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για την ουσιαστική αποκέντρωση και ενίσχυση του θεσμού στην περίοδο της κρίσης και για την αναβάθμιση του ρόλου της μέσα στο πολιτικό σύστημα.


Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ έγινε εκτεταμένη συζήτηση για την αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρα «περί φθαρμένων βλαχοδημάρχων». Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ στην συντριπτική του πλειοψηφία καταδίκασε ως ύβρεις προς τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης τις αναφορές αυτές, ενώ ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ χαιρέτησε την τοποθέτηση –διευκρίνιση του μέλους του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και επικεφαλής του Τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ Σπ. Τζόκα ότι σε καμία περίπτωση οι αναφορές αυτές δεν αφορούσαν συλλήβδην το σύνολο των δημάρχων που στηρίχθηκαν από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.