Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΓΙΑ ΠΡΟΝΟΙΑΚΑ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ


Νέες περικοπές στους Δήμους για Προνοιακά και Διαθεσιμότητα
Αποχώρησε από την χθεσινοβραδινή συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, η αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ, η οποία και τον επισκέφτηκε, για να συζητήσουν οικονομικές εκκρεμότητες του 2013, αλλά και το τί μέλλει γενέσθαι για την χρηματοδότηση των δήμων κατά το 2014.
Αναπληρωτής Υπουργός και Δήμαρχοι, για άλλη μία φορά, κατέληξαν σε αδιέξοδο, με τους Δημάρχους - σύμφωνα με δήλωση μέλους του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ στο epoli.gr - να ζητούν από κοινού συνάντηση με τους κ.κ. Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο, «αφού με το Οικονομικό Επιτελείο δεν μπορούμε να βρούμε άκρη» όπως χαρακτηριστικά μας τόνισε.
Συγκεκριμένα, ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε νέες μειώσεις στους πόρους των Δήμων, μέσω της παρακράτησης ποσών για τα προνοιακά επιδόματα, αλλά και της πληρωμής των δικαιουμένων ποσών των δημοτικών υπαλλήλων που τίθενται σε καθεστώς “διαθεσιμότητας”.
«Μείον 25 και 66 εκ. ευρώ στους Δήμους για ’13 και ‘14»
Προνοιακά επιδόματα 2013 & 2014
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο αν. Υπουργός Οικονομικών, στην αντιπροσωπεία των Δημάρχων, 19 εκ. ευρώ θα παρακρατηθούν από τους Δήμους, για τα υπολειπόμενα προνοιακά επιδόματα του 2013 και 56 εκ. ευρώ για το νέο έτος!
Διαθεσιμότητα 2012 & 2013
Ο κ. Σταϊκούρας, πέρα της παρακράτησης για τα προνοιακά επιδόματα, ανακοίνωσε στους Δημάρχους πως, και η πληρωμή των δημοτικών υπαλλήλων, που τέθηκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, θα επιβαρύνει τους Δήμους, παρακρατώντας τους το ποσό των 6 εκ. ευρώ, για την καταβολή των ποσών σε δημοτικούς υπαλλήλους, που τέθηκαν σε “διαθεσιμότητα” το 2012 και 10 εκ. ευρώ για όλους όσοι τίθενται σε “διαθεσιμότητα” το 2013.
Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Σταϊκούρα, περικόπτονται από τους Δήμους, τα συνολικά ποσά των 25 εκ. ευρώ για το 2013 και των 66 εκ. ευρώ για το 2014, μόνο για “προνοιακά” και “διαθεσιμότητα”.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κώστας Ασκούνης, ακούγοντας τις ανακοινώσεις του αν. Υπουργού Οικονομικών, έκανε λόγο για καταπάτηση της νομοθεσίας. «Οι πόροι αυτοί είναι θεσμοθετημένοι στους ΚΑΠ. Πρέπει να αλλάξει ο Νόμος για να γίνουν αυτές οι παρακρατήσεις» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ασκούνης, με τον αν. Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, να ανταπαντά: «Είναι απόφαση της Κυβέρνησης και θα εφαρμοστεί».
Για το θέμα της πληρωμής των “διαθεσίμων” ο κ. Ασκούνης είπε: «Δεν μπορούν οι Δήμοι να πληρώνουν υπαλλήλους, που δεν προσφέρουν υπηρεσίες…», με τον κ. Σταϊκούρα, να απαντά, για το θέμα: «Αυτή είναι η απόφασή μας και δεν αλλάζουμε γνώμη…».
Συνεπεία αυτών, οι Δήμαρχοι αναμένεται να ζητήσουν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο, αντίστοιχα, στην προσπάθειά τους να βρουν λύση - λύση που δεν μπορεί πλέον να δοθεί - σύμφωνα με την ΚΕΔΕ - από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών. 

epoli.gr