Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΕΚΠΤΩΣΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΙΣΧΥΟΝΤΟΣ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΟΥ ΝΑΥΛΟΥ

Ερώτηση
προς
τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου


Η συνεισφορά του Έλληνα ναυτικού στην ανάπτυξη του κλάδου της ναυτιλίας είναι εγνωσμένη στην ελληνική κοινωνία, αλλά και στη διεθνή αγορά, γι’ αυτό και κάθε επιπλέον αναφορά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως περιττή.
Σήμερα, ο Έλληνας ναυτικός συμβάλλει, όπως όλοι, στην προσπάθεια για ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας, όπως έπραττε διαχρονικά και υφίσταται τις θυσίες που επιβάλλει η οικονομική συγκυρία, σε ασφαλιστικό, κυρίως, επίπεδο, αλλά και γενικότερα, στο φάσμα της καθημερινότητάς του.
Με την πρόσφατη Υπουργική Απόφαση 3324.1/01/13, ΑΔΑ: ΒΛ4ΥΟΠ-ΝΕΞ, ΦΕΚ 1728/15.07.13, τεύχος Β’ καταργούνται: α) ένα ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης της προσφοράς του συνταξιούχου ναυτικού, με την έκπτωση ναύλου κατά 50% στην οικονομική θέση στις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις του, η οποία μέχρι πρότινος ίσχυε και β) η ίδια έκπτωση για τους κατοίκους των νησιών κάτω των 3100 κατοίκων.
Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Ναυτιλίας και Αιγαίου (3324.01/15/03), η οποία ίσχυε μέχρι την υπογραφή της παραπάνω Υπουργικής Απόφασης η έκπτωση στους ναυτικούς δεν επιβάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά ήταν νόμιμη υποχρέωση των εταιριών ο εκπτωτικός ναύλος σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών.
Σημειώνεται ότι οι ίδιες εταιρίες διατηρούν μέχρι σήμερα την έκπτωση, ενώ δεν έχει διατυπωθεί δημοσίως, αίτημα για την κατάργησή της.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός
1.       Ποιοι είναι οι λόγοι της κατάργησης του εκπτωτικού ναύλου για τους συνταξιούχους ναυτικούς, αφού, μέχρι την υπογραφή της υπουργικής απόφασης η έκπτωση αυτή δεν επιβάρυνε το Ελληνικό Δημόσιο, και οι ακτοπλοϊκές εταιρίες εξακολουθούν να διατηρούν τον εκπτωτικό ακτοπλοϊκό ναύλο;
2.       Ποιο είναι το προβλεπόμενο οικονομικό όφελος που δικαιολογεί αυτήν την απόφαση;
3.       Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε και ποιος ο σχεδιασμός σας για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα και η σύγχυση που δημιουργούνται στους κατοίκους των μικρών νησιών και στους συνταξιούχους ναυτικούς;

12 Σεπτεμβρίου 2013
Ο ερωτών βουλευτής


Κώστας Τριαντάφυλλος