Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ , ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΚΛΠ




Το πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού σχετικά με το επάγγελμα του πολιτικού μηχανικού, αρχιτέκτονος και τοπογράφου & αδειοδότησης τεχνικών επαγγελμάτων (ΦΕΚ 176/Β/30.1.2014), το οποίο μπορείτε να μελετήσετε στο συνημμένο αρχείο pdf.
Η γνωμοδότηση της επιτροπής ανταγωνισμού έρχεται να επικυρώσει μια σειρά κατευθύνσεων που αφορούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών και να προωθήσει και νέες στην ίδια κατεύθυνση. Απ’ ότι φαίνεται, δεν απεργάζονται απλά το περαιτέρω «άνοιγμα» του επαγγέλματός μας (έπειτα από την κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών και όσων άλλων ήδη έχουν συντελεστεί εδώ και καιρό), αλλά το πλήρες «ξεχείλωμά» του.
Είναι εξωφρενικό ότι γνωμοδοτεί για ένα ζήτημα που άπτεται των επαγγελματικών δικαιωμάτων η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Για ένα ζήτημα που είναι πρωτίστως ζήτημα εκπαίδευσης και ζήτημα των επιστημονικών φορέων των ίδιων των μηχανικών και των συγγενών επαγγελματικών κλάδων.
Η χρονική συγκυρία στην οποία έρχεται δεν είναι προφανώς τυχαία, καθώς μέσα στο γενικότερο καθεστώς ανασφάλειας που επικρατεί στον κλάδο των μηχανικών έχει αρχίσει εκ των πραγμάτων να εγκαθιδρύεται η λογική της απόκτησης πιστοποιήσεων και μάλιστα επί πληρωμή (με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τους Eνεργειακούς Eπιθεωρητές). Μια λογική που καταργεί τμηματικά την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων από το πτυχίο και οδηγεί στο κυνήγι πιστοποιήσεων (από ό,τι φαίνεται προωθείται αντίστοιχη διαδικασία και για την τρωτότητα).
Εκτός από τις αιχμές της υλοποίησης των μνημονιακών υποχρεώσεων και της εμπέδωσης της διαδικασίας της Μπολόνια μέσα και από την ενσωμάτωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των κολλεγίων σε νόμο, η βασική παράμετρος και κύρια πρόθεση της γνωμοδότησης είναι να εισηγηθεί το σπάσιμο των επαγγελματικών δικαιωμάτων και την αποσύνδεσή τους από τα ακαδημαϊκά πτυχία.
Είναι φοβερό το σκεπτικό της επιτροπής ανταγωνισμού που δεν ασχολείται με το περιεχόμενο μιας εργασίας και την επιστημονική επάρκεια που αυτή απαιτεί, αλλά μόνο με το να μην είναι αποκλειστική αρμοδιότητα κανενός.
Διαβάστε εδώ ολόκληρο το κείμενο της γνωμοδότησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού: Γνωμοδότηση βάσει του άρθρου 23 του ν. 3959/2011 επί των σχεδίων νόμων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αναφορικά με την τροποποίηση του ν. 4663/1930 «περί εξασκήσεως του επαγγέλματος του πολιτικού μηχανικού, αρχιτέκτονος και τοπογράφου» και του ν. 3982/2011 «Απλοποίηση της αδειοδότησης τεχνικών επαγγελμάτων και μεταποιητικών δραστηριοτήτων και επιχειρηματικών πάρκων και άλλες διατάξεις». (ΦΕΚ 176/Β/30.1.2014)