Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΥΤΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΧΙΟΥ




Ενημερωθήκαμε από τα τοπικά ΜΜΕ το ζήτημα της προώθησης της κατασκευής του ΧΥΤΑ Βορ Χίου, ένα έργο που έχει καθυστερήσει υπερβολικά εξαιτίας διαφόρων γραφειοκρατικών προβλημάτων.
Στην δύση του 2011 το ζητούμενο είναι μια συγκροτημένη πολιτική για τα σκουπίδια και όχι αποσπασματικά μέτρα και προς αυτήν την κατεύθυνση αποτελεί η αλλαγή της συμπεριφοράς μας ως καταναλωτών - παραγωγών απορριμμάτων για τη μείωση των απορριμμάτων που παράγουμε καθημερινά. Κάτι τέτοιο αποτελεί στόχο πολλών ευρωπαϊκών χωρών εδώ και πολλές δεκαετίες αλλά και αίτημα εδώ και χρόνια περιβαλλοντικών και κοινωνικών φορέων και φυσικά των Οικολόγων Πράσινων. Η λειτουργία ΧΥΤΑ που δεν είναι ΧΥΤΥ (Χώρος υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) με στόχο να μειωθούν τα απορρίμματα και να αυξηθεί η επαναχρησιμοποίηση, η ανακύκλωση και η κομποστοποίησή τους, είναι πλέον ξεπερασμένη και ιδιαίτερα προβληματική. Προς αυτήν την κατεύθυνση οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουν τα τέλη καθαριότητας που καταβάλουν οι δημότες να υπολογίζονται με βάση την ποσότητα που πετάει κάθε δημότης και όχι με βάση τα τετραγωνικά μέτρα του χώρου του και την περιοχή όπου βρίσκεται το κτίριο.
 Η εμπειρία εφαρμογής παρόμοιων συστημάτων "πληρώνω τέλη καθαριότητας με βάση τα σκουπίδια που πετάω" είναι τεράστια και όχι μόνο σε ευρωπαϊκές χώρες. Είναι γεγονός ότι ένα τέτοιο σύστημα πληρωμής για τα σκουπίδια, που ισχύει και για Δήμους και για πολίτες, που επιβαρύνει οικονομικά τις περιβαλλοντικά ανεύθυνες συμπεριφορές (μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων) και επιβραβεύει με χαμηλά τέλη όσους μειώνουν τα σκουπίδια τους, βοηθάει καθοριστικά στο να γίνουν όλοι οι δημότες μέρος της λύσης.
Ο Δήμος Χίου δεν έχει καν συζητήσει για το κόστος που έπρεπε να αναλάβει με βάση την ευρωπαϊκή Οδηγία 31/99 για την συστηματική παρακολούθηση των επιπτώσεων κάθε ΧΥΤΑ όχι μόνο κατά την λειτουργία του αλλά και για 30-70 τουλάχιστον χρόνια από τη στιγμή που θα σταματήσει η ταφή απορριμμάτων. Ο Δήμος θα έπρεπε να έχει προβλέψει, επίσης, με βάση την Οδηγία 31/99. την σταδιακή συγκέντρωση πόρων για την μετέπειτα φροντίδα και περιβαλλοντική αποκατάσταση των χώρων από τη λειτουργία των ΧΥΤΑ όταν αυτοί ολοκληρώσουν τη λειτουργία τους και κλείσουν.
Οι εμβρυακές πρωτοβουλίες για τα στερεά απόβλητα που αναλαμβάνονται στο νησί μας δεν μπορεί πλέον να είναι αποσπασματικές αλλά στη βάση ενός συνολικότερου και καλά επεξεργασμένου σχεδίου για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που συνεχίζουν να υπάρχουν. Είναι αναγκαίο να υπάρξει - μέσα από δομημένη διαβούλευση - ένα νέο τοπικό "σχέδιο αποφυγής, μείωσης, επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης και κομποστοποίησης των απορριμμάτων με στόχο τα μηδενικά απόβλητα μέχρι το 2020". Ένα τέτοιο σχέδιο πρέπει να έχει σαφή χρονοδιαγράμματα και βελτιωμένους ενδιάμεσους ποσοτικούς στόχους, υποχρεώσεις για το Δήμο, παραγωγούς αποβλήτων και πολίτες καθώς και νέα εργαλεία εφαρμογής ώστε να φτάσουμε το 2020 στα μηδενικά απόβλητα.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουν να συνδέεται η χρηματοδότηση των δήμων από κεντρικούς πόρους με το κατά πόσο πετυχαίνουν αυτούς τους στόχους. Αν τους πετυχαίνουν να προβλέπεται έξτρα χρηματοδότηση, αν δεν τον πετυχαίνουν να μειώνεται αναλογικά η χρηματοδότησή τους από κεντρικούς πόρους. 
Πρέπει λοιπόν να υποχρεωθεί και ο Δήμος Χίου να πετύχει τη μείωση και ανακύκλωση των απορριμμάτων με βάση υπάρχουσες αλλά και νέες νομοθετικές ρυθμίσεις. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πετύχουμε συγκεκριμένους ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους μείωσης, ανακύκλωσης και κομποστοποίησης των απορριμμάτων μας. Θα πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα η υπάρχουσα νομοθεσία η οποία υποχρεώνει τους δήμους (άρθρο 8 του νόμου 2939) να έχουν εδώ και χρόνια αλλά και να υλοποιούν σχέδιο εναλλακτικής διαχείρισης των απορριμμάτων, όχι μόνο των αποβλήτων συσκευασίας (χαρτιά, πλαστικά, μέταλλα, γυαλί κα) αλλά και άλλων κατηγοριών αποβλήτων όπως τα ηλεκτρικά/ηλεκτρονικά απόβλητα, μπαταρίες/συσσωρευτές, παλιά ελαστικά, παλιά αυτοκίνητα κα. Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι χωρίς ανακύκλωση δεν έχουμε ούτε ΧΥΤΑ ούτε ΧΥΤΥ αλλά μια ακόμα πολυτελή χωματερή. Δεν μπορούμε να καθυστερούμε άλλο άλλα να κατανοήσουμε ότι το κόστος από την κακή διαχείριση των απορριμμάτων είναι πολύ υψηλό και από την περιβαλλοντική αλλά και από οικονομική σκοπιά.