Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Η ΕΛΠΙΔΑ ΤΣΟΥΡΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

Σήμερα, έχουμε μια Κυβέρνηση «εθνικής συνεννόησης, την οποία οφείλουμε να στηρίξουμε, όχι με ανοχή, αλλά με δημιουργικότητα, όχι ως λύση ανάγκης, αλλά ως τρόπο προάσπισης των συμφερόντων της χώρας. Χωρίς περιστροφές, χωρίς παλινωδίες, χωρίς τακτικισμούς και κυρίως, χωρίς προεκλογικούς αριβισμούς. Προσωπικές πολιτικές βραχυπρόθεσμου αποτελέσματος περισσεύουν. Οι πολίτες έχουν ανάγκη από καθαρές λύσεις και όχι πρακτικές μιας ξεπερασμένης και ήδη μακρινής εποχής. Σ’ ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον, η χώρα πρέπει να στείλει ένα καθαρό μήνυμα σοβαρότητας και αξιοπιστίας», τόνισε η βουλευτής Χίου, Ελπίδα Τσουρή, κατά την ομιλία της, στη διαδικασία ψήφισης του προϋπολογισμού, για το έτος 2012.
Και συνέχισε: «Η θέση της Ν.Δ. είναι θολή και συγκεχυμένη. Θυμίζει το «ολίγον έγκυος». Η στάση «στηρίζουμε και δεν στηρίζουμε», «ψηφίζουμε, αλλά δεν ψηφίζουμε με την ψυχή μας» -όπως ειπώθηκε-, «συμμετέχουμε στην Κυβέρνηση, αλλά δεν συγκυβερνούμε», είμαστε παρόντες αλλά «ωσεί παρόντες», και με τον «αστυφύλαξ», για τα μάτια της κομματικής βάσης, δείχνει έλλειψη σοβαρότητας και αξιοπιστίας. Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετοί συνάδελφοι της Ν.Δ. που το αντιλαμβάνονται».
Η βουλευτής αναγνώρισε τις αδικίες, οι οποίες υπήρξαν, λόγω της οριζόντιας εφαρμογής μέτρων, στους κοινωνικά και οικονομικά ασθενέστερους πολίτες, καθώς και τα λάθη για την αναπτυξιακή προοπτική, όπως η κατάργηση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Αναφέρθηκε επίσης στα θετικά βήματα, τα οποία έγιναν, τα προηγούμενα δύο χρόνια.
Υπογράμμισε την αναγκαιότητα συγκεκριμένων και υλοποιήσιμων δεσμεύσεων απέναντι στους πολίτες και πρότεινε να υπάρξουν άμεσα:
1. «Εθνικό σχέδιο δράσης, στοχευμένο και υλοποιήσιμο, με αρχή, μέση και τέλος, που θα πείσει και θα εμπνεύσει τους πολίτες στην κοινή προσπάθεια. Συγκεκριμένοι στόχοι – μέτρα – χρονοδιάγραμμα – προοπτική.
2. Ψήφιση και εφαρμογή του νέου φορολογικού συστήματος, το οποίο θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα ευρύτατης αποδοχής και κοινωνικής συναίνεσης.
3. Εντατικοποίηση και αποτελεσματική διεύρυνση των παρεμβάσεων, για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Μεταξύ αυτών, η άμεση υπογραφή σύμβασης Ελλάδας – Ελβετίας και η δημοσιοποίηση ονομάτων.
4. Δημιουργία δικτύου κοινωνικής προστασίας, για τους περισσότερο ευάλωτους συμπολίτες, στο οποίο θα κληθούν να συμμετέχουν άπαντες - από την Πολιτεία, την Εκκλησία, την Τ.Α., μέχρι τις ΜΚΟ, και τους εθελοντές και τους οικονομικά ισχυρούς.
5. Ανάσχεση της ύφεσης. Με άμεση αξιοποίηση και βελτίωση της απορροφητικότητας των κοινοτικών κονδυλίων (ΕΣΠΑ). Με απάλειψη όλων των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων – που θα δημιουργήσει ένα κράτος «έξυπνο», «γρήγορο», «αποτελεσματικό» και «ευέλικτο». Ένα κράτος φιλικό για τους πολίτες, θελκτικό για τους επενδυτές και χώρο έμπνευσης για τους υπαλλήλους της Διοίκησης.»
«Η εποχή μας δεν είναι εποχή εφησυχασμού, αμεριμνησίας και έτοιμων λύσεων. Οφείλουμε να κερδίσουμε μια «νέα» θέση στο κόσμο, με προοπτική και ασφάλεια. Η Ελλάδα θα τα καταφέρει γιατί ιστορικά, σε κάθε μεγάλη καταστροφή, αντί να αφανιστεί, ξαναγεννιόταν.
Παραφράζοντας τον Ελύτη, «Οφείλουμε να κάνουμε ένα άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά», κατέληξε η Ελπίδα Τσουρή.