Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΕΔΕ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ




Να εξαντλήσει κάθε προσπάθεια αύξησης του προϋπολογισμού του προγράμματος του ΕΣΠΑ, το οποίο δίνει τη δυνατότητα δωρεάν φιλοξενίας παιδιών στους παιδικούς σταθμούς, ώστε να φιλοξενηθούν όσο το δυνατό περισσότερα παιδιά, επιπλέον των 43.000 που έχουν εγγραφεί μέχρι σήμερα, ζήτησε η ΚΕΔΕ από τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση κατά τη διάρκεια σημερινής συνάντησης.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης αμέσως μετά τη συνάντηση, έγιναν προσπάθειες και εκ μέρους του υπουργείου και εκ μέρους της Αυτοδιοίκησης ώστε να βρεθούν τρόποι και χρήματα προκειμένου να καλυφθούν όσο το δυνατό περισσότερα παιδιά και ότι μέχρι αύριο το πρωί ο υπουργός Εργασίας θα καταθέσει στην ΚΕΔΕ συγκεκριμένες προτάσεις τις οποίες θα αξιολογήσει το Διοικητικό Συμβούλιο σε άμεση συνεδρίασή του και θα πάρει τις αποφάσεις του.
«Πάντα στα πλαίσια της νομιμότητας και της διαφάνειας που εμείς λειτουργούμε, τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, έγιναν συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες λύνουν εν μέρει το πρόβλημα, αλλά θα τις περιμένουμε και εγγράφως, ώστε στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, που θα γίνει άμεσα, να τις αξιολογήσουμε και πιστεύω πως θα βρούμε μία λύση για να καλύψουμε όσο το δυνατό περισσότερα παιδιά, που σήμερα μένουν εκτός παιδικών σταθμών».


Οι προτάσεις που συζητήθηκαν, όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ήταν αφενός το υπουργείο να αυξήσει το προϋπολογισμό και αφετέρου οι δήμοι να μειώσουν το κόστος ανά παιδί.
«Θέλω να πιστεύω, τόνισε ο κ. Ασκούνης, ότι θα μπορέσουμε να καλύψουμε ένα σημαντικό αριθμό παιδιών που σήμερα μένουν εκτός, αλλά δεν θα καλύψουμε το σύνολο, το 100% των αιτήσεων, που έχουν υποβάλλει οι ενδιαφερόμενες μητέρες».
Να θυμίσουμε ότι η Αυτοδιοίκηση ζητά επιπλέον χρηματοδότηση του προγράμματος με το ποσό των 100 εκ. ευρώ. Από τη συζήτηση προέκυψε ότι με τον συνδυασμό των δύο παραπάνω παραμέτρων – της αύξησης δηλαδή του προϋπολογισμού και της μείωσης του κόστους ανά παιδί – μπορούν να διασφαλιστούν περί τα 50 εκ. ευρώ και ότι μπορούν να καλυφθούν 15 με 18 χιλιάδες παιδιά επιπλέον των 43 χιλιάδων που ενταχθεί μέχρι σήμερα στο πρόγραμμα. Ωστόσο αναμένεται να διευκρινίσει γραπτώς ο υπουργός Εργασίας ποιο θα είναι τελικά το ποσό που θα διαθέσει το υπουργείο.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ δήλωσε κατηγορηματικά ότι η μείωση του κόστους ανά παιδί μπορεί να γίνει μόνο σε μικρό ποσοστό καθώς και ότι αυτό σε καμία περίπτωση δεν θα γίνει σε βάρος των προσφερόμενων στα παιδιά εκπαιδευτικών υπηρεσιών αλλά ούτε και σε βάρος των ίδιων των εκπαιδευτικών, δηλώνοντας παράλληλα πως «είναι δεδομένο ότι οι δήμαρχοι θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να παράσχουμε τις ίδιες ποιοτικές υπηρεσίες που προσφέραμε μέχρι χθες».
Όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ Σίμος Δανιηλίδης, από το σύνολο των 96.000 αιτήσεων που είχαν υποβληθεί οι 15.000 είχαν απορριφθεί εξαρχής, καθώς δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις της προκήρυξης του προγράμματος και ότι θα μπορούν να εξυπηρετηθούν από τις υπάρχουσες δημοτικές δομές – που λειτουργούν εκτός προγράμματος – καταβάλλοντας το σχετικό αντίτιμο.
Επίσης ο κ. Δανιηλίδης αναφερόμενος σε σχόλια και επικρίσεις που είδαν το φώς της δημοσιότητας για τη λειτουργία του προγράμματος υπογράμμισε:  «Δεν υπάρχει κανένα ψεγάδι στη λειτουργία του προγράμματος, ίσα – ίσα όσοι έλεγχοι έχουν γίνει έχουν δώσει άριστα και έχουν επισημάνει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει κάνει απολύτως σωστά, νόμιμα και με πλήρη διαφάνεια αυτήν την προσπάθεια» υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι το πρόγραμμα έφτασε με τη συνεισφορά της Αυτοδιοίκησης να εξυπηρετεί μέχρι σήμερα περίπου 90 χιλιάδες οικογένειες σε όλη τη χώρα.