Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

ΠΡΩΤΗ ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΕΚΛΕΓΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΧΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ

Ένα χρόνο μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές εμείς οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ μαζί με εκλεγμένους από τους οικολογικούς συνδυασμούς που υποστηρίξαμε, επιχειρούμε μια “ανοιχτή” συζήτηση για το ρόλο μας στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, τις δράσεις μας , τις πρωτοβουλίες και το όραμα μας για μια κοινωνία με πράσινο και οικολογικό προσανατολισμό.
Σας καλούμε να παρακολουθήσετε την πρώτη ημέρα των εργασιών αυτής της συνδιάσκεψής που ευελπιστούμε να την μετατρέψουμε σε ετήσια. Θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011 στην Αθήνα (Ξενοδοχείο CLASSICAL ATHENS IMPERIAL, πλατεία Καραϊσκάκη, Μεγάλου Αλεξάνδρου 2-6 και Κολωνού, αίθουσα Los Angeles 3, ώρα προσέλευσης 11.30). Από τα νησιά του βορείου Αιγαίου στη συνδιάσκεψη θα συμμετέχουν ο Περιφερειακός Σύμβουλος Βορείου Αιγαίου Ηλίας Γιαννίρης και οι υποψ. Αντιπεριφερειάρχες Χίου Μαρία Μπογή και Λέσβου Μιχάλης Μπάκας.
Επιθυμούμε μέσα από τη διαδικασία αυτή να προκαλέσουμε ένα γόνιμο και ευρύτερο διάλογο πάνω στα κρίσιμα σημερινά ζητήματα και να αποκτήσουμε έναν εξωστρεφή προσανατολισμό για την καλύτερη διείσδυση και προβολή του οικολογικού μας οράματος στην κοινωνία. Η συνδιάσκεψη έχει δομηθεί σε 3 ενότητες, «Ένας χρόνος “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ”» που αφορά στην αξιολόγηση της εφαρμογής του Καλλικράτη μέχρι σήμερα και την εμβάθυνση σε πράσινες προτάσεις, «Η αυτοδιοίκηση μπροστά στην πολιτική συγκυρία» όπου η συζήτηση αφορά στον αναπροσανατολισμό της οικονομίας και των πόρων με τη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας μέσα από τη δημιουργία ενός δικτύου κοινωνικής προστασίας με την αναζωογόνηση της υπαίθρου, την ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας, την ενίσχυση της αειφορικής γεωργίας, , την εξοικονόμηση ενέργειας και την προώθηση ΑΠΕ ενώ η τρίτη ενότητα «Κοινωνία και περιβάλλον σε συνθήκες οικονομικής κρίσης» αφορά στη βιώσιμη διαχείριση απορριμμάτων, οικολογικές παρεμβάσεις στο αστικό περιβάλλον, οικονομικές διαστάσεις στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και διασφάλιση ποιότητας ζωής. Στην ενότητα αυτή συντονιστής θα είναι ο Μιχ Μπάκας ενώ ο Ηλίας Γιαννίρης θα εισηγηθεί το θέμα «Η αυτοδιοίκηση, η κρίση και η ψευδής αντίθεση: “ανάπτυξη” ή περιβάλλον σήμερα»


Ακολουθεί το Πρόγραμμα της εκδήλωσης


Πρόγραμμα εισηγήσεων στην πρώτη ετήσια συνάντηση/συνδιάσκεψη αυτοδιοικητικών στην Αθήνα.

ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011
(Ξενοδοχείο CLASSICAL ATHENS IMPERIAL, πλατεία Καραϊσκάκη, Μεγάλου Αλεξάνδρου 2-6 και Κολωνού, αίθουσα Los Angeles 3)
11:30-12:00 Προσέλευση
12:00-12:10 Έναρξη-Χαιρετισμοί

ΕΝΟΤΗΤΑ 1.
Α. Ένας χρόνος “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ”
Η συζήτηση αφορά στην αξιολόγηση της εφαρμογής του Καλλικράτη μέχρι σήμερα και εμβαθύνει σε πράσινες προτάσεις

12:10-12:20 Ο “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ” στην ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
α. αδυναμίες στην εφαρμογή
β. διαφάνεια και κοινωνικός έλεγχος
Γιώργος Δημαράς (Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα του εκλογικού συνδυασμού “ΑΤΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ” )

12:20-12:30 Ο “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ” στο ΔΗΜΟ
α. αδυναμίες στην εφαρμογή
β. αποκέντρωση, άμεση δημοκρατία, συμμετοχή
Φίλιππος Δραγούμης (Δημοτικός Σύμβουλος Αθήνας με τον εκλογικό συνδυασμό “ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ”)

12:30-12:40 Υποστήριξη των ΟΤΑ κάτω των 3000 κατοίκων από τις Περιφέρειες
Χριστίνα Ευθυμιάτου (υποψήφια αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων και μέλος της Γραμματείας του εκλογικού συνδυασμού “ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ”)

12:40-13:15 Συζήτηση

13:15-13:45 Μικρό διάλειμμα

ΕΝΟΤΗΤΑ 2.

Β. Η αυτοδιοίκηση μπροστά στην πολιτική συγκυρία
Η συζήτηση αφορά στον αναπροσανατολισμό της οικονομίας και των πόρων με τη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας μέσα από τη δημιουργία ενός δικτύου κοινωνικής προστασίας με την αναζωογόνηση της υπαίθρου, την ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας, την ενίσχυση της αειφορικής γεωργίας, , την εξοικονόμηση ενέργειας και την προώθηση ΑΠΕ.

Β1. Οικονομική κρίση και ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης

13:45-13:55 Αλληλέγγυα οικονομία και κοινωνία.
Γιώργος Μερτίρης (Δημοτικός Σύμβουλος Ραφήνας-Πικερμίου, επικεφαλής του εκλογικού συνδυασμού “ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ”)

13:55-14:05 Τα «ανοικονόμητα» οικονομικά της αυτοδιοίκησης

Χρήστος Μάτης (Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης, υποψήφιος με τον εκλογικό συνδυασμό “ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ”)

14:05-14:15 Σχεδιασμός ευρωπαϊκών προγραμμάτων με “πράσινη” αντίληψη.
Χριστίνα Ευθυμιάτου (υποψήφια αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων και μέλος της Γραμματείας του εκλογικού συνδυασμού “ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ”.

14:15-14:25 Ο Ν. 4019/2011 για την κοινωνική οικονομία, νέο πεδίο δράσης για την κοινωνία των πολιτών και τους ΟΤΑ
Σπινθάκης Ευάγγελος (μέλος του Παρατηρητηρίου των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών για την Πελοπόννησο, μέλος του εκλογικού συνδυασμού “ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ” )

14:25-15:15 Συζήτηση

15:15- 16:15 Διάλειμμα (καφές και ελαφρύ γεύμα)


Β2. Κοινωνία και περιβάλλον σε συνθήκες οικονομικής κρίσης
Η συζήτηση αφορά στη βιώσιμη διαχείριση απορριμμάτων, οικολογικές παρεμβάσεις στο αστικό περιβάλλον, οικονομικές διαστάσεις στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και διασφάλιση ποιότητας ζωής.

16:15-16:25 Η αυτοδιοίκηση, η κρίση και η ψευδής αντίθεση: “ανάπτυξη” ή περιβάλλον σήμερα.
Ηλίας Γιαννίρης (Περιφερειακός Σύμβουλος Βορείου Αιγαίου, επικεφαλής του εκλογικού συνδυασμού “ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ” )
16:25-16:35 Αλληλέγγυα οικονομία με εξειδίκευση στην Γεωργία.
Κώστας Διάκος (Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής, επικεφαλής του εκλογικού συνδυασμού “ΑΤΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ” )

16:35-16:45 Κοινωνικοποίηση της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ (παραδείγματα από Γερμανία και Κρήτη), Κοινωνικοποίηση της Διαχείρισης των Στερεών Αστικών Αποβλήτων (παραδείγματα από Γερμανία και Λακωνία), Αναφορά στο Πρόγραμμα “HELIOS”
Βασίλης Γιόκαρης (Δημοτικός Σύμβουλος αντιπολίτευσης Δήμου Τρίπολης -επικεφαλής εκλογικού συνδυασμού “ΜΑΝΤΙΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ”


16:45-16:55 Διαχείριση των απορριμμάτων στις νησιωτικές κοινωνίες (παράδειγμα Ρόδου)
Δημήτρης Γρηγοριάδης (μέλος της Γραμματείας του εκλογικού συνδυασμού “ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ”)

16:55-17:05 Χρηματοδοτικά εργαλεία για πράσινες πόλεις
Mιχάλης Tρεμόπουλος (Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας επικεφαλής του εκλογικού συνδυασμού “ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ” )

17:05-18:00 Συζήτηση και λήξη εργασιών