Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Ομιλία του προέδρου της ΚΕΔΕ στην ενημερωτική συνάντηση αιρετών Αττικής και Πελοποννήσου



Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης μιλώντας στην ενημερωτική συνάντηση αιρετών Αττικής και Πελοποννήσου, η οποία πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα, στο πλαίσιο ενημερωτικών συναντήσεων που διοργανώνει η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών και την ΕΕΤΑΑ και παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλου, του αναπληρωτή υπουργού Θεόφιλου Λεονταρίδη και του υφυπουργού Γιώργου Ντόλιου , καλωσόρισε τους νέους αιρετούς, σημειώνοντας ότι το υπουργείο Εσωτερικών είναι «σύμμαχος» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ξεκαθαρίζοντας ότι η ΚΕΔΕ επιδιώκει συνεργασία και με το υπουργείο Εσωτερικών και με τους εργαζόμενους στους δήμους, για την επίλυση μιας σειράς θεμάτων που αφορούν στην Αυτοδιοίκηση.  
Ως πρώτη προτεραιότητα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ έθεσε τις διαπραγματεύσεις για τους πόρους της Αυτοδιοίκησης για την επόμενη χρονιά. Υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη πολιτική περιορισμού των πόρων κατά 60% θα είχε οδηγήσει τους δήμους σε οικτρή κατάσταση αν δεν υπήρχε η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Κάλεσε δε τον υπουργό Εσωτερικών όπως παρέμβει στο υπουργείο Οικονομικών για την αύξηση των πόρων του επόμενου οικονομικού έτους.  
Ο κ. Ασκούνης χαρακτήρισε «αδήριτη» την ανάγκη να εμπιστευτεί το κράτος την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να στηρίξει την ουσιαστική αποκέντρωση και την Αυτοδιοίκηση και το ίδιο να περιοριστεί  στον επιτελικό του ρόλο.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφερόμενος στο θέμα της αξιολόγησης δομών και προσωπικού της Αυτοδιοίκησης το χαρακτήρισε «κομβικό ζήτημα». «Πιστεύουμε στην αξιολόγηση» είπε με στόχο την αναβάθμιση των δημοτικών υπηρεσιών και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Σημείωσε μάλιστα ότι ήδη έχουν κατατεθεί συγκεκριμένες προτάσεις για το θέμα στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Χαρακτήρισε αυθαίρετo και χωρίς επιστημονικά τεκμηριωμένη απάντηση το σύστημα των ποσοστώσεων. Εξέφρασε επιφυλάξεις ότι το 15% των υπαλλήλων που δεν θα αξιολογηθούν θετικά μπορεί να αποτελέσει μια εν δυνάμει μεγάλη μάζα για κινητικότητα και απολύσεις. Υπογράμμισε πως θεωρεί θετική την απάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «κατηγορηματικά» δεν θα υπάρξουν διαθεσιμότητες και απολύσεις.
Ο κ. Ασκούνης πρόσθεσε ότι συνιστά αδήριτη ανάγκη η δημιουργία ενός νέου, παγίου συστήματος αξιολόγησης, ως εργαλείο προσυμφωνημένων και προκαθορισμένων ενεργειών βελτίωσης και αναβάθμισης των δυνατοτήτων και της αποδοτικότητας του προσωπικού και της αποτελεσματικότητας των δομών.  Η αξιολόγηση των δομών και του προσωπικού, σημείωσε, θα πρέπει να συναρτάται άμεσα με τους προγραμματικούς ετήσιους και μεσοπρόθεσμους στόχους του φορέα, όπως αυτοί εξειδικεύονται και αναλύονται ανά οργανωτική μονάδα.
Ο κ. Ασκούνης ζήτησε να προχωρήσει άμεσα η σύσταση τριμερούς επιτροπής (υπουργείων – ΚΕΔΕ – εργαζομένων) προκειμένου να καταλήξει σε ένα νέο πάγιο σύστημα αξιολόγησης, που θα συνδεθεί με προκαθορισμένους στόχους και θα εφαρμοσθεί καταρχήν πιλοτικά το 2015, ώστε να προκύψουν κάποια πρώτα συμπεράσματα και να ακολουθήσουν βελτιώσεις στο σύστημα.
Για τη χρηματοδότηση των παιδικών σταθμών ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι πρέπει να είναι τουλάχιστον όσο και πέρυσι, δηλαδή στα 180 εκ. ευρώ για να μη μείνει εκτός κανένα παιδί.
Ειδικά για τις απολύσεις των σχολικών φυλάκων και την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας, ο κ. Ασκούνης είπε ότι πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για την επαναφορά των αρμοδιοτήτων αυτών γιατί με την κατάργησή τους η εικόνα των πόλεων είναι άθλια, τα προβλήματα στα σχολεία πολλά, ενώ επεσήμανε ότι χάθηκαν σημαντικοί πόροι για τους δήμους. Επίσης ζήτησε άμεση ρύθμιση του θέματος των σχολικών καθαριστριών και σε κάθε περίπτωση πριν την έναρξη του σχολικού έτους.
Ο κ. Ασκούνης εξέφρασε την πάγια θέση της ΚΕΔΕ να υπάρξει ξεχωριστό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για την Αυτοδιοίκηση και ζήτησε να σταματήσει το «παιχνίδι» των περιφερειαρχών να μοιράζουν υποσχέσεις για χρηματοδοτήσεις έργων στους δήμους.
Ακόμη. τόνισε ότι η ταυτόχρονη διεξαγωγή αυτοδιοικητικών και ευρωπαϊκών εκλογών εξ αντικειμένου οδηγεί στην υποβάθμιση και των δύο και επανέφερε την πρόταση για τον διαχωρισμό τους.
Ειδική αναφορά έκανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ στο θέμα των έντεκα ελεγκτικών μηχανισμών της Αυτοδιοίκησης ξεκαθαρίζοντας ότι η Αυτοδιοίκηση τάσσεται υπέρ ενός συστήματος ελέγχου που διασφαλίζει τη νομιμότητα και τη διαφάνεια στη λειτουργία των δήμων. Τόνισε όμως την ανάγκη να τηρείται η νομιμότητα και γι΄ αυτούς που ελέγχουν την Αυτοδιοίκηση.
Σε ό,τι αφορά την εκλογή των νέων συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης τόνισε ότι αυτή πρέπει να γίνει με το υφιστάμενο Προεδρικό Διάταγμα για να μην υπάρξουν καθυστερήσεις. Ζήτησε δε από τους αιρετούς ενότητα γιατί, όπως είπε, στόχος είναι η ριζική αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων.
«Να είμαστε ενωμένοι γιατί απέναντί μας δεν έχουμε μόνο το κράτος. Αλλά και πολλές κατεστημένες δυνάμεις και φορείς που δεν θέλουν την αποκέντρωση, που δεν πιστεύουν και δεν θέλουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση», είπε χαρακτηριστικά.