Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΣΤΑΥΡΙΝΟΥΔΗ

 Μετά από συνεχείς επισκέψεις, παρουσία μου και συζητήσεις με τους κατοίκους στα χωριά της Χίου το τελευταίο δίμηνο,  διαπίστωσα μεταξύ άλλων, ιδίοις όμμασι ότι υπάρχει σοβαρή έλλειψη τραπεζικών καταστημάτων και ΑΤΜ (Αυτόματων ταμειολογιστικών Μηχανών) στη Βολισσό, στα Ψαρά, στο Πυργί, στο Βροντάδο κ.α
  Κατόπιν τούτου, ζήτησα πληροφορίες και βάσιμα στοιχεία για την παρουσία των συστημικών τραπεζώνERB-NTTALPHANBG, ΠΕΙΡΑΙΩΣ, οι οποίες μετρούν 15 καταστήματα στο νησί μας (3 - 3 -3 -5) αντίστοιχα. Βεβαίως να σημειώσω ότι εκτός του Δήμου Χίου η παρουσία τους είναι σαφώς ‘μετρημένη’, αφού οι Χιώτες συμπολίτες μας μπορούν να εξυπηρετηθούν μόνο στο Δήμο Μαστιχωρίων και στο δήμο Καρδαμύλων. 

Συνεπώς ένα ποσοστό 35% των κατοίκων δεν εξυπηρετούνται από τις υπάρχουσες τράπεζες και υποκαταστήματα, και αυτό έχει σαν συνέπεια αρκετοί δημότες μεγάλης ηλικίας που δεν χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και βρίσκονται σε μεγάλους  Δήμους, όπως αυτοί των  Δ.Αμανής, Δ.Ομηρούπολης κ.α και για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν για τις τραπεζικές τους συναλλαγές να πρέπει να μετακινούνται στην πρωτεύουσα του νησιού ή σε όμορους δήμους κάτι που τους κοστίζει και σε χρόνο και σε χρήμα.

Θεωρώ ότι είναι επιτακτική η ανάγκη οι Τράπεζες να προχωρήσουν στο σχεδιασμό της ίδρυσης νέων υποκαταστημάτων σε νέες περιοχές ή ακόμα καλύτερα αρχικά και με μικρότερο κόστος για τις ίδιες να προχωρήσουν στην τοποθέτηση και άλλων ΑΤΜs σε  τοποθεσίες του νησιού πχ στη Βολισσό , στο Βροντάδο, στο Πυργί και  στα Ψαρά, ώστε να διευκολύνονται οι τραπεζικές συναλλαγές άμεσα και ανέξοδα.

Επίσης, διαπίστωσα ότι αρκετοί ηλικιωμένοι χρησιμοποιούν το δίκτυο του ΕΛΤΑ για να πληρώνονται τη σύνταξή τους και είναι σημαντικό να ζητηθεί η μηχανογράφηση κάποιων τοπικών γραφείων ΕΛΤΑ προκειμένου να διευκολύνονται οι συναλλαγές τους και να μην αναγκάζονται να διακρατούν μετρητά επειδή δεν υπάρχει κοντά τους μία Τραπεζα για να τα καταθέτουν.Αυτή η τακτική δεν προκαλεί μόνο κακό στη χώρα αλλά εγκυμονεί και κινδύνους για την ίδια τους τη φυσική ασφάλεια. Επίσης δυσκολεύει τις τράπεζες στο να χρηματοδοτούν δανειακές ανάγκες ιδιωτών και επιχειρηματιών με χαμηλότερα κόστη.

Για όλα τα παραπάνω βρίσκομαι σε άμεση επαφή με τους αρμόδιους επικεφαλής των Τραπεζών, ώστε να επιτευχθεί σύντομα το αίτημα της επέκτασης του δικτύου των τραπεζών στα χωριά της Χίου, στα Ψαρά και τις Οινούσσες. Η ανάγκη για τραπεζική κάλυψη και των πιο απομακρυσμένων από το κέντρο της χώρας της Χίου περιοχών και χωριών του νησιού μας αποτελεί σημαντικότατο ΑΙΤΗΜΑ για οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους, στο οποίο δεσμεύομαι να οδηγήσω στην πλήρη ικανοποίησή του όσο το δυνατόν συντομότερα, και να είστε βέβαιοι ότι θα καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για το καταφέρω.


Με τιμή

Μαρία Σταυρινούδη