Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

10 EKATOM. EYΡΩ ΓΙΑ ΤΗ ΧΙΟ,ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΣΕ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ,Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Εγκρίθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η καταβολή της αποζημίωσης των δέκα εκατομμυρίων ευρώ στους δικαιούχους της πληγείσας Χίου. Αυτή η πολύ σημαντική εξέλιξη, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφικής πυρκαγιάς του περασμένου Αυγούστου ανακοινώθηκε στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής Χίου Κώστας Τριαντάφυλλος, από τον ίδιο τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Το συνολικό κόστος του προγράμματος «Πυρκαγιές 2012» ανέρχεται σε 20 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων, τα 10  εκατομμύρια ευρώ,περίπου, αφορούν ενισχύσεις για τη Χίο (μαστιχόδενδρα περίπου 7,5 εκατομμύρια και ελιές περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ), λαμβάνοντας υπόψη τα αναγραφόμενα στον Κανονισμό Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων και τα ιστορικά στοιχεία ενισχύσεων από παλαιότερες πυρκαγιές στη νήσο. Στο πρόγραμμα, που αφορά τη φυτική παραγωγή, υπάρχει η αναφορά για την στήριξη της αναγέννησης των μαστιχοφόρων σχίνων.
Μετά από συναντήσεις εργασίας και σχετική επιστολή – πρόταση του βουλευτή Χίου, προς τον αρμόδιο Υπουργό, η οποία κοινοποιήθηκε στις 11 Ιουνίου, το Υπουργείο επείσθη για την αναγκαιότητα αναζωογόνησης των βοσκοτόπων της Χίου και για την ίδρυση κτηνοτροφικού πάρκου στο νησί. Έτσι σύμφωνα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης η Χίος θα είναι μεταξύ των τριών πιλοτικών προσπαθειών αναζωογόνησης βοσκοτόπων με αυτοπολλαπλασιαζόμενα φυτά, που θα δημιουργηθούν πιλοτικά σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Δεσμεύθηκε επίσης, ότι θα γίνει επιτόπου επίσκεψη για την πορεία των εργασιών στο φράγμα «Κόρης Γεφύρι» και Κατράρη, κατά την επίσκεψή του στη Χίο, με αφορμή τη γιορτή Αγροτουρισμού.
Μετά τη συζήτηση στη Βουλή των  θεμάτων που έθεσε ο Κώστας Τριαντάφυλλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Μετά από έναν αγώνα δρόμου, πρωτοβουλίες, συναντήσεις και προτάσεις, αλλεπάλληλο κοινοβουλευτικό έλεγχο προς κάθε εμπλεκόμενο Υπουργείο και συντονισμένη συνεργασία, σήμερα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώνουμε αποτελέσματα. Δέκα εκατομμύρια ευρώ θα έρθουν στη Χίο, για να επουλώσουν τις πληγές στο φυτικό κεφάλαιο. Είναι ένα μεγάλο χρηματικό κεφάλαιο αποζημιώσεων που θα καλύψει μαστιχοπαραγωγούς και εκτός της απώλειας των μαστιχόδεντρων και την απώλεια παραγωγής πέντε ετών.
Αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια στον κ. Υπουργό, καθώς, ο χρόνος αποπεράτωσης της διαδικασίας σε επίπεδο Ε.Ε. ήταν μικρότερος σε σχέση με παλαιότερες περιπτώσεις, αλλά και επέτυχε την συμπερίληψη στο πρόγραμμα για πρώτη φορά, τους μη κατ’ επάγγελμα αγρότες που έχουν πληγεί από την καταστροφική πυρκαγιά.
Τέλος, είναι σημαντικό ότι για την κτηνοτροφική μας παραγωγή, πετύχαμε για πρώτη φορά,  να εφαρμοσθεί πιλοτικό πρόγραμμα αναζωογόνησης των βοσκοτόπων.
Στις 18 Φεβρουαρίου, ενημερώνοντας την τοπική κοινωνία για την κατάθεση του φακέλου στην αρμόδια υπηρεσία της Ε.Ε., δήλωνα ότι θα παρακολουθώ στενά την πορεία του και ότι παραμένω σε εγρήγορση προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφικής πυρκαγιάς. Αλλά, και ότι με συνεργασία, μεθοδικότητα, τεκμηρίωση και πίεση τα αποτελέσματα είναι απτά. Και σήμερα, συνεχίζω να έχω την ίδια πεποίθηση. Θα παρακολουθήσω κάθε στάδιο της καταβολής της αποζημίωσης στους δικαιούχους, προκειμένου αυτή να ολοκληρωθεί ομαλά».

Ολόκληρη η συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης, στον παρακάτω σύνδεσμο: http://www.youtube.com/watch?v=ERU4t7itrfo&feature=youtu.be