Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Χίου Μάρκος: Οι ομογενείς στέκονται στο πλευρό της Ελλάδoς


E-mailΕκτύπωσηPDF
Του Θεόδωρου Καλμούκου στον Εθνικό Κήρυκα
METROPOLITIS-XIOU-MARKOS-KIMISI-THEOTOKOU-BROOKLYN
Σχεδόν πριν από δύο εβδομάδες επισκέφθηκε τις Ηνωμένες Πολιτείες και συγκεκριμένα τη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης Χίου Ψαρών και Οινουσσών, Μάρκος.
Προέστη Λειτουργιών και Ιερών Ακολουθιών, συναντήθηκε με ομογενείς έλκοντες την καταγωγή τους εκ Χίου και επισκέφθηκε τα Γραφεία του «Εθνικού Κήρυκα» τιμητικώς για την εκατοστή επέτειο διαρκούς και αδιάλειπτης έκδοσής του.
Ο Μητροπολίτης Μάρκος είναι ένας νέος ηλικιακά ιεράρχης της Εκκλησίας της Ελλάδος, προσηνής και ευπαίδευτος, με υψηλό το αίσθημα της ποιμαντικής αγάπης και ευθύνης προς την τοπική Εκκλησία της Χίου, της οποίας τυγχάνει ποιμένας και διδάσκαλος της αληθείας.
Σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» είπε ότι «η βοήθεια και η χάρη του Θεού πρώτα απ' όλα με φέρνει για τρίτη φορά ως Επίσκοπο της ακριτικής Μητροπόλεώς μας στη φίλη για την Ελλάδα χώρα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής».
Συμπλήρωσε πως «η ειδικότερη αιτία αυτής της ποιμαντικής επισκέψεως ήταν η πρόσκληση του ομογενούς συμπατριώτου μας του κ. Στυλιανού Ζερβούδη να τελέσουμε τον μέγα αρχιερατικό εσπερινό και τη Θεία Λειτουργία επί τη μνήμη του πρωτοκορυφαίου Αποστόλου Πέτρου στον ιερό ναό Αγίου Πέτρου Μπρονξ, ο οποίος έχει ανοικοδομηθεί με σχεδόν σύνολη την υλική και ηθική συνδρομή του κ. Ζερβούδη».
Τόνισε πως «λάβαμε την κανονική ευλογία αφ' ενός μεν από τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη αφ' ετέρου δε από τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο και μετέβημεν στην φίλη αυτή χώρα επαναλαμβάνω ώστε να έχουμε την ευκαιρία αφ' ενός μεν να τελέσουμε τις Ιερές Ακολουθίες που προείπα και παράλληλα να συναντήσουμε ανθρώπους οι οποίοι ζουν, εργάζονται και προοδεύουν σ' αυτήν τη χώρα και συντελούν στην πρόοδο της».
Στην ερώτηση τι μήνυμα κομίζει στην Ομογένεια και τι προσδοκά να αποκομίσει φεύγοντας, είπε, πως «το μήνυμα που εμείς φέρομε δεν μπορεί να είναι κανένα άλλο μήνυμα από το μήνυμα του Ευαγγελίου. Θα μπορούσα να το συνοψίσω με μία φράση της Παλαιάς Διαθήκης 'μεθ' ημών ο Θεός', ότι ο Θεός είναι μαζί μας. Θα ενθυμείσθε ότι ο πρώτος Ελληνας κυβερνήτης μετά την απελευθέρωση του ελληνικού κράτους ο Ιωάννης Καποδίστριας στην πρώτη εγκύκλιό του είχε θέσει ως επικεφαλίδα τη φράση 'ει Θεός μεθ' ημών, ουδείς καθ' ημών'».
Εκείνο το οποίο κομίζω είναι η βεβαιότητα, η χαρά, ότι οι άνθρωποι εδώ στέκονται με ιδιαίτερη αγάπη και για τη χώρα των Ηνωμένων Πολιτειών η οποία τους αγκαλιάζει, αλλά και για την πατρίδα των προγόνων τους, την Ελλάδα, στο πλευρό της οποίας εμπράκτως πάντοτε βρίσκονται».
Ο Μητροπολίτης Μάρκος είπε ακόμα πως «θα μεταφέρω στο ποίμνιο της Ιεράς μας Μητροπόλεως και σε όλους τους ανθρώπους οι οποίοι ζουν στην πατρίδα μας ότι το παράδειγμα των αδελφών μας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, παράδειγμα ανθρώπων οι οποίοι είναι φιλόπονοι και εργατικοί μπορεί να εμπνεύσει και καθοδηγήσει και εμάς για να ανταπεξέλθουμε και στις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται η πατρίδα μας».
Οταν τον ρωτήσαμε τι είμαστε εμείς η Ομογένεια για σας, ο Μητροπολίτης Μάρκος είπε, πως «είσαστε ένα κομμάτι από τον εαυτό μας. Ενα κομμάτι της προσευχής μας. Ενα κομμάτι του ενδιαφέροντός μας και παράλληλα είσαστε ένα παράδειγμα ανθρώπων δικών μας οι οποίοι μπορούν να εμπνέουν και να καθοδηγούν και τις δικές μας νεότερες γενιές».
Μιλώντας για την οικονομική και πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα είπε, πως «η Ελλάς διέρχεται την πλέον κρίσιμη στιγμή της ιστορίας της μετά το 1974». Πρόσθεσε πως «νομίζω ότι απαιτείται πίστη στο Θεό, εθνική ομοψυχία, ορθολογισμός και ψυχραιμία. Κρίνω ότι το συμφέρον του Εθνους είναι συνυφασμένο με την ευρωπαϊκή του πορεία και κριτής για τις όποιες επιλογές μας θα είναι ο Τριαδικός Θεός και η ιστορία μας».
Στην ερώτηση τι σας λέγει ο λαός της Χίου για την όλη κατάσταση, είπε, πως «ο λαός της Χίου υπήρξε πάντοτε λαός υπομονής και εργασίας. Εχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στον Θεό, έχουν ψυχραιμία και περιμένουν να δουν την πορεία των πραγμάτων που αισιοδοξούμε με την βοήθεια του Θεού να είναι η πλέον ευνοϊκή για το Εθνος μας».
Αναφορικά πόσο έχει επηρεάσει τον λαό και την τοπική Εκκλησία της Χίου η οικονομική κρίση, είπε, πως «η οικονομική κρίση θα έλεγα μας έδωσε την αφορμή στο να έλθομε πιο κοντά ο ένας στον άλλον. Η διακονία της τοπικής μας Εκκλησίας επιβεβαίωσε τον λόγο του Ευαγγελίου 'ως επισυνάγει όρνις τα νοσία εαυτής υπό τας πτέρυγας'. Εμείς ταπεινά διακονούμε τους ανθρώπους αυτούς, οι άνθρωποι είχαν την ευκαιρία να εκδηλώσουν την αγαθή προαίρεσή τους σε έργα εθελοντισμού, ευποιίας και να συσφίξουμε περισσότερο τους δεσμούς μας και να καταλάβομε ότι είμεθα μία ποίμνη κάτω από έναν ποιμένα που είναι ο Ιησούς Χριστός». Είπε ακόμα, πως «μέσα από την κρίση ξεπετάχθηκε η έκπληξη της επιστροφής μας στο πνεύμα των κοινοτήτων που έχει τις ρίζες του στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Εκεί που γύρω από την Ενοριακή ζωή υφάνθηκε ολόκληρη η πνευματική, μορφωτική, πολιτιστική ζωή των Ελληνορθοδόξων κοινοτήτων, κάτι το οποίο το βλέπουμε και το ζούμε κι εδώ στην Ομογένεια» και υπογράμμισε την Ορθόδοξη εκκλησιολογική άποψη πως «η Ενορία είναι το κύτταρο της Εκκλησίας μας».
Στην ερώτηση ποια είναι μερικά από τα πλέον σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Χίος σήμερα, είπε πως «από πλευράς κοινωνικής θα έλεγα ένα πρόβλημα το οποίο μας απασχολεί είναι η δυσκολία στους νέους ανθρώπους για την άμεση και σύμφωνα με τις σπουδές τους επαγγελματική τους αποκατάσταση, αυτό το θεωρώ το σπουδαιότερο πρόβλημα και αποτελεί αντικείμενο της μέριμνα μας και της προσευχής μας».
Οταν τον ρωτήσαμε τι του λέγουν οι νέοι όταν τον πλησιάζουν στη Χίο, ο Μητροπολίτης Μάρκος είπε: «θα σας πω κάτι το οποίο θα σας εκπλήξει, οι νέοι άνθρωποι που με πλησιάζουν διότι έχομε και συναντήσεις με νέους σπουδαστές και σπουδάστριες στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου που είναι στη Χίο και στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, θέλουν να με αποκαλούν πατέρα. Μου λέγουν ότι οι γονείς τους είναι κάπου μακριά, έρχονται στο νησί να σπουδάσουν και τα παιδιά τα δικά μας που είναι στο νησί θέλουν να με βλέπουν σαν πατέρα. Αυτό θα έλεγα αυξάνει περισσότερο τις ευθύνες μου. Μέσα από αυτές τις επικοινωνίες με τα νέα παιδιά ο Θεός επέτρεψε αν δημιουργηθούν καινούργιες οικογένειες και μάλιστα να τελέσουμε τρεις φορές το μυστήριο του Γάμου μέσα στη Θεία Ευχαριστία κατά την παλαιά τάξη της Εκκλησίας».
Στην ερώτηση «δηλαδή δεν σας αποκαλούν Σεβασμιότατε κι όλα αυτά τα υπερθετικά, σας αποκαλούν π. Μάρκο;», απάντησε πως «μου αρέσει πολύ αυτή η προσφώνηση, μου θυμίζει και το όνομα του προστάτη μου Αγίου».
Αναφορικά αν εκκλησιάζονται οι νέοι, είπε «ναι, οι νέοι εκκλησιάζονται, αρκεί κι εμείς από την πλευρά μας ως λειτουργοί της Εκκλησίας να τελούμε το μυστήριο 'μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης' και να μην το αλλοιώνουμε, να μην το κενώνουμε σε μία τελετή, αλλά να είναι ένα βίωμα το οποίο έχει σταυρικό και αναστάσιμο χαρακτήρα».
Στην ερώτηση ποιο νομίζει είναι το μήνυμα της Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο και με ποια γλώσσα θα πρέπει να μεταδίδεται, υπογράμμισε πως «πιστεύω ότι μήνυμα της Εκκλησίας σήμερα είναι το ίδιο που ήταν χτες και το ίδιο που θα είναι αύριο, αφού 'Ιησούς Χριστός χθες και σήμερον ο Αυτός και εις τους αιώνας'. Ακόμα το μήνυμα της Εκκλησίας είναι ο λόγος του Μεγάλου Αθανασίου 'Θεός ενηνθρώπησεν ίνα ημείς Θεοποιηθώμεν'. Η γλώσσα με την οποία θα πρέπει να μεταδίδεται η ταπεινή μου γνώμη είναι ότι θα πρέπει να είναι η γλώσσα της σταυρικής και θυσιαστικής αγάπης».
Ο Μητροπολίτης Μάρκος έκανε έκκληση στους ομογενείς να επισκεφτούν αυτούς τους καλοκαιρινούς μήνες την Ελλάδα με τις οικογένειές τους.