Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΩΝ "ΘΕΣΜΩΝ" ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΝΕΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΣΤΑΘΑΚΗ - ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ



ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΙΚΙΑΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ (ΕΚΠΟΙΗΣΗΣ) ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
Το αίνιγμα αν θα συναντώνται οι υπάλληλοι των θεσμών με υπουργούς, λύθηκε από την πρώτη στιγμή και σε όφελος του κύρους των θεσμών. Οι υπάλληλοι - εκπρόσωποι των θεσμών είχαν συνάντηση με τους Τσακαλώτο - Σταθάκη, όχι όμως σε υπουργείο αλλά σε ξενδοχείο και συγκεκριμένα στο Hilton!
Eίναι εντυπωσιακό ότι οι συναντήσεις αυτές ξεκίνησαν με πρώτο πιάτο τη σύσταση του αποικιακού Ταμείου Αξιοποίησης (ξεπουλήματος) Δημόσιας Περιουσίας, το οποίο κατά υπουργούς θα βοηθήσει τόσο την αποπληρωμή του χρέους όσο και την ανάπτυξη(!). Το δεύτερο πιάτο στις συναντήσεις ήταν η νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών η οποία θα συντελεστεί πάλι με δανεικά των φορολογούμενων για να συνεχίσουν να διαχειρίζονται τις τράπεζες ιδιώτες τραπεζίτες! 
Νέα μέτωπα και εκκρεμή ζητήματα αναδείχθηκαν κατά την πεντάωρη διαπραγμάτευση των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους επικεφαλής των θεσμών στο ξενοδοχείο Hilton.
Στην συνάντηση μετείχε και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης.
Τα κυβερνητικά στελέχη αν και τόνισαν πως οι συζητήσεις έγιναν σε πολύ καλό κλίμα και πως σε αυτές εξετάσθηκε όλο το εύρος των ζητημάτων που απασχολούν τις διαπραγματεύσεις, ωστόσο αναγνώρισαν πως μπήκαν στο τραπέζι και νέα ζητήματα.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε πως με τους εκπροσώπους των τεσσάρων θεσμών Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ), Νίκολα Τζιαμαρόλι (ESΜ) και ΝτέλιαΒελκουλέσκου (ΔΝΤ) εξέτασαν οργανωτικά θέματα, το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων των 50 δισ.ευρώ, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά και θέματα που σχετίζονται με τα δημοσιονομικά μεγέθη και την μεσοπρόθεσμη εξέλιξη τους.
«Εξετάσαμε το πώς θα φθάσουμε σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2018», είπε και αποκάλυψε πως σε κάποια θέματα υπήρξε συμφωνία, αλλά σε κάποια άλλα καταγράφηκε διαφωνία.
Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, εκείνος και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης θα έχουν τις επόμενες ημέρες νέα συνάντηση με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών.
Σε λίγη ώρα οι κ.κ. Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ), Νίκολα Τζιαμαρόλι (ESΜ) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) θα έχουν στην Τράπεζα της Ελλάδος συζήτηση με τον Διοικητή, Γιάννη Στουρνάρα με θέματα την σταδιακή χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
ΕΩΣ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ Η ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Το χρονοδιάγραμμα για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών τέθηκε επί τάπητος στη σημερινή, πρώτη συνάντηση της Τράπεζας της Ελλάδας με τους εκπροσώπους των τεσσάρων θεσμών.
Μετά τις σημερινές επαφές, εξάγεται το συμπέρασμα ότι ο στόχος για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών είναι ο Δεκέμβριος του 2015.
Βέβαια για να καταστεί εφικτή η επίτευξη του, έως τον Οκτώβριο θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ταstess tests των τραπεζών, βάσει των οποίων θα καθοριστούν και οι ακριβείς κεφαλαιακές ανάγκες.
Η ανακεφαλαιοποίηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί κατά τα πρότυπα του 2012, όπου το βασικό ρόλο ανέλαβε το Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΡΓΟΣ






iskra.gr