Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

Ομιλία του Βουλευτή Χίου Νέας Δημοκρατίας, κ. Νότη Μηταράκη στο 70 Παγκόσμιο Συνέδριο των Χιωτών της Διασποράς.




"Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Αγαπητοί Συμπατριώτες,

Κυρίες & Κύριοι

Με μεγάλη χαρά και ιδιαίτερη συγκίνηση έλαβα την ευγενική και τιμητική σας πρόσκληση να παρευρεθώ στο 7ο Παγκόσμιο Συνέδριο των Χιωτών της Διασποράς. Λυπάμαι που δεν μπόρεσα να παραβρεθώ στην Έναρξη την Τετάρτη διότι ήμουν εκτός Χίου.

Η πρωτοβουλία σας, να στηρίξετε έμπρακτα τον τόπο μας, μέσα από την πραγματοποίηση του συνεδρίου, αποτελεί ακόμα μια απόδειξη για τη βούληση των Χιακών Σωματείων των ΗΠΑ και του Καναδά να στηρίξουν το νησί μας και να ενδυναμώσουν την προσπάθεια μας για να βγει η πατρίδα από τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Φίλες & Φίλοι,

Ανήκω και εγώ στους Έλληνες Ομογενείς. Όπως και ο πατέρας μου, όπως ο παππούς μου, όπως πολλοί συγγενείς μου. Για την ακρίβεια είμαι ο πρώτος της οικογενείας μου που γεννήθηκε σε Ελληνικό έδαφος αλλά αργότερα έζησα τον περισσότερο ενήλικο βίο μου στο Εξωτερικό.

Αναγνωρίζω λοιπόν από πρώτο χέρι την αγάπη που νιώθετε για την πατρίδας σας. Έχω συχνά την δυνατότητα και σας επισκέπτομαι και το βιώνω από πρώτο χέρι. Πιο πρόσφατα τον Μάιο βρέθηκα στην Νέα Υόρκη, στην Αστόρια όπου παραβρέθηκα στην εκδήλωση της Χιακής Ομοσπονδίας Νέας Υόρκης για την Επέτειο της Σφαγής της Χίου. Επίσης βρέθηκα στην Ουάσιγκτον όπου συναντήθηκα στον Λευκό Οίκο, στο State Dept και στο Dept of Commerce  με ανώτατους αξιωματούχους της Αμερικανικής Κυβέρνησης όπου παρουσίασα την κρίση στην Ελλάδα. Τέλος με πρόσκληση του συμπατριώτης μας GusBillirakisμίλησα σε ομάδα Congresmen για το ίδιο θέμα. Και η συμβολή των ΗΠΑ υπήρξε καθοριστική για την στήρικη της χώρας μας.

Κυρίες & Κύριοι,

Οι τελευταίοι μήνες, το γνωρίζετε, ήταν μια ακόμη περίοδος σκληρής δοκιμασίας για την χώρα. Η ελληνική κοινωνία, υπερβαίνοντας τα όρια αντοχής της, εξακολουθεί  να προσπαθεί και να αγωνίζεται για ένα καλύτερο αύριο.

Για την παραμονή μας στην Ευρωζώνη, τη διατήρηση του ευρωπαϊκού μας προσανατολισμού και την επιστροφή της πατρίδας μας σε τροχιά ανάπτυξης και προόδου. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι την περίοδο 2012 – 2014 κάναμε μια τιτάνια προσπάθεια για να σταθεροποιήσουμε την πορεία της οικονομίας. Καταφέραμε να εξαλείψουμε τα μεγάλα ελλείμματα και να περάσουμε στην εποχή των δίδυμων πλεονασμάτων.

Το ΚΕΠΕ είχε καταγράψει πέρυσι με ακρίβεια τις κινήσεις μεγάλων πολυεθνικών ομίλων στην Ελλάδα, τις στρατηγικές επενδύσεις που σχεδιάστηκαν αλλά και τις μικρότερες ιδιωτικές επενδύσεις  που προγραμματίζονταν και τις είχε υπολογίσει στα 40 δις Ευρώ.

Ταυτόχρονα οι Ελληνικές εξαγωγές έφτασαν  το 2013 για πρώτη φορά στα 27 δις Ευρώ και άντεξαν στα ίδια επίπεδα και το 2014 παρά το ρωσικό εμπάργκο. 

Όλα τα στοιχεία έδειχναν ότι η οικονομία της χώρας θα ανέβαζε στροφές και θα έβγαινε οριστικά  από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης.

Δυστυχώς, η κόπωση της κοινής γνώμης σε συνδυασμό με τους λαϊκισμούς,  τις πρωτοφανείς δημαγωγίες, και τα ψευτοδιλήμματα για μνημονιακούς και δήθεν αντιμνημονιακούς τίναξαν στον αέρα την προσπάθεια που έγινε.

Και το κυριότερο: Πήγαν τελείως χαμένες οι πολύχρονες θυσίες του Ελληνικού λαού.

Θα σας πω ένα και μόνο παράδειγμα: Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το 2014 υπήρξε μεγέθυνση/ανάπτυξη της οικονομίας στο επίπεδο του 0,8%.

Για το 2015, οι αρχικές εκτιμήσεις που έγιναν τον Νοέμβριο του 2014 προέβλεπαν ανάπτυξη 2,9%.

Στη συνέχεια, τον Φεβρουάριο του 2015 αναθεωρήθηκαν στο 2,5% και αργότερα τον Μάιο διαμορφώθηκαν στο 0,5%.

Η τελευταία Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προφανώς υπολογίζει και τις τραγικές συνέπειες από τα CapitalControlsπροβλέπει ύφεση -2% έως - 4%.

Δηλαδή, μέσα στους 6 μήνες, η εκτίμηση για το ρυθμό μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας έχει πλήρως ανατραπεί από το +2,5% (ισχυρή ανάπτυξη) στο -2% έως -4% (βαθιά ύφεση).

Αυτό μεταφράζεται σε απώλεια εθνικού εισοδήματος άνω των 11 δισ. ευρώ. Και δεν μιλάμε για την επιπλέον ύφεση που θα προκαλέσουν τα νέα φορολογικά μέτρα στην οικονομία ούτε φυσικά για το γεγονός ότι η οικονομία, της χώρας προβλέπεται να παραμείνει σε ύφεση και το 2016. Αυτά τα 11 δις Ευρώ είναι χρήματα που χάθηκαν από την πολιτική που ακολούθησαν οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το πρώτο εξάμηνο.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το 1ο τρίμηνο του 2015, η ανεργία που είχε μπει σε διαδικασία συρρίκνωσης άρχισε και πάλι να αυξάνεται. Το κόστος από την αποτελμάτωση της οικονομίας, για το Δημόσιο, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις είναι ήδη μεγάλο και μέρα με τη μέρα γίνεται όλο και μεγαλύτερο. Υγιείς επιχειρήσεις που άντεξαν καθόλη την διάρκεια της οικονομικής κρίσης κινδυνευουν να κλείσουν από τα CapitalControls.

Αντιλαμβάνεστε, και δεν θέλω να επεκταθώ, για τους κινδύνους που δημιουργεί η αδύνατη οικονομία και η δοκιμαζόμενη κοινωνία, στα Εθνικά μας θέματα, ειδικά στα ακριτικά μας νησία.

Φίλες & Φίλοι,

Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία η στήριξη των Ελλήνων της διασποράς. Ως αρωγοί, ως επενδυτές, ως εμπορικοί συνεργάτες.

Παρά τα λάθη που έγινανκαι με την πολύτιμη, όπως πάντοτε, δική σας συμβολή, σε πνεύμα εθνικής ενότητας και αλληλεγγύης, είμαι βέβαιος ότι θα αντιμετωπίσουμε όλες τις μεγάλες επερχόμενες προκλήσεις.

Άλλωστε το λαμπρό παράδειγμα της προόδου των Χιωτών στο εξωτερικό, σε όλους τους επαγγελματικούς τομείς, αποτελεί για όλους εμάς τον φάρο και το παράδειγμα προκειμένου να οδηγήσουμε τη χώρα σε μια νέα πορεία εθνικής ανάτασης.

Με αυτές τις σκέψεις, θα ήθελα να ευχηθώ καλή επιτυχία στις εργασίες του 7ου συνεδρίου σας και να εκφράσω τη βεβαιότητα μου για τον θετικό αντίκτυπο που θα έχει για τα μείζονα εθνικά θέματα, την ασφάλεια και την οικονομική πρόοδο του νησιού μας, όπως επίσης και για την περαιτέρω ενδυνάμωση των στενών δεσμών των ομογενών Χιωτών με την γενέτειρα Χίο."