Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΚΜΙΣΘΩΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΒΕΒΑΙΩΜΕΝΟΥ ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΝΕΝΗΤΩΝ

Ο Δήμαρχος Χίου Πολύδωρος Λαμπρινούδης ανακοινώνει ότι υπογράφηκε η σύμβαση μεταξύ της εταιρείας ΑΙΓΑΙΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΡΟΔΟΚΛΙΝΩΝ Α.Ε. και της ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΙΓΑΙΟΥ, για την εκμίσθωση του δικαιώματος διαχείρισης βεβαιωμένου γεωθερμικού πεδίου Νενήτων,
πρώην Δήμου Ιωνίας, Νήσου Χίου και έρευνας του ομωνύμου πιθανού γεωθερμικού πεδίου χαμηλής θερμοκρασίας. Στην εταιρεία ΑΙΓΑΙΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΡΟΔΟΚΛΙΝΩΝ Α.Ε. συμμετέχουν ο Δήμος Χίου μέσω της Δημοτικής επιχείρησης ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΗ Α.Ε. με ποσοστό 49% και ο πρόεδρος της εταιρείας Κωνσταντίνος Μαυρουδής με ποσοστό 51%.

Η χρονική διάρκεια της εκμίσθωσης για τις προβλεπόμενες επενδύσεις είναι για 25 χρόνια με δυνατότητα μονομερούς παράτασης για άλλα 10 επιπλέον χρόνια.

Ο προϋπολογισμός της επένδυσης στο βεβαιωμένο γεωθερμικό πεδίο ανέρχεται στο ποσό των 695.000 ευρώ και συμπεριλαμβάνει τα έργα υποδομής ύψους 245.000 ευρώ, μία μονάδα αφαλάτωσης ύψους 200.000 ευρώ, μία μονάδα ξήρανσης αγροτικών προϊόντων ύψους 100.000 ευρώ και ενός θερμοκηπίου ύψους 150.000 ευρώ.

Ο προϋπολογισμός για την έρευνα στο πιθανό γεωθερμικό πεδίο ανέρχεται στο ποσό των 265.000 ευρώ και συμπεριλαμβάνει την αξιολόγηση των διαθεσίμων ερευνητικών δεδομένων, την γεωφυσική έρευνα, την επεξεργασία στοιχείων για τον προσδιορισμό των θέσεων γεωτρήσεων έρευνας – παραγωγής, την γεωτρητική έρευνα με γεωτρήσεις έρευνας – παραγωγής και την σύνταξη τεχνικής έκθεσης για την πιστοποίηση και τον χαρακτηρισμό του γεωθερμικού πεδίου σε βεβαιωμένο.

Η αξιοποίηση της γεωθερμίας με την αναφερόμενη επένδυση θα συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής στην Νότια Χίο και θα δημιουργήσει προοπτικές για την οικονομία του νησιού μας.