Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

39η ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΥΡΩΠΗΣ


Στην 39η Διάσκεψη Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 28/9 έως 30/9 στο Άαρχους της Δανίας, παρευρέθηκε εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Σωτήρης Καρδαράς.
Κατά την πρώτη ημέρα της διάσκεψης, συνεδρίασαν τα μέλη των έξι γεωγραφικών περιοχών των παράκτιων περιφερειών της Ευρώπης και κατά τις επόμενες δύο ημέρες πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση των εκπροσώπων όλων των Περιφερειών. Στη διάσκεψη ελήφθησαν αποφάσεις οι οποίες θα προωθηθούν στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και που έχουν να κάνουν με το σχεδιασμό των προγραμμάτων και δράσεων για την περίοδο 2014-2020.
Και στις τρεις ημέρες της Διάσκεψης, έγινε σαφής, από τους συνέδρους η ιδιαιτερότητα που παρουσιάζουν οι νησιωτικές Περιφέρειες σε σχέση με τις άλλες, καθώς και τα ξεχωριστά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά, οι επιχειρήσεις και οι κάτοικοί τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σύνεδροι αποφάσισαν ομόφωνα να ληφθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσεις που θα βοηθούν στη βελτίωση των συνθηκών ζωής των κατοίκων, στην ανταγωνιστικότητα και στην άμβλυνση των ανισοτήτων. Μάλιστα πρότειναν να επεκταθεί ο θεσμός των μακροπεριφερειών που υπάρχει στη Βαλτική Θάλασσα και στη Μεσόγειο.
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Σωτήρης Καρδαράς, επιστρέφοντας από τη Διάσκεψη, δήλωσε:
«Από την όλη διαδικασία διεφάνη ότι για να προωθηθεί μια πολιτική θέση, θα πρέπει να έχεις πρόσβαση στα κέντρα λήψης αποφάσεων και στις συγκροτηθείσες επιτροπές αλλά και να παρακολουθείς συνέχεια κι από κοντά τα θέματα για να επιτύχεις το σκοπό σου. Είμαι αισιόδοξος πως από τη συμμετοχή μας στη Διάσκεψη αυτή, θα καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε την προώθηση πολιτικών που να ενισχύουν τον αναπτυξιακό χαρακτήρα της Περιφέρειάς μας και την ποιότητα ζωής των πολιτών της.».