Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

TΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΔΕΥΑΧ

                     Συνάδελφοι , συναδέλφισσες , O Μπρεχτ έλεγε:
                    «Αναρωτιέμαι: γιατί συζητάω μαζί τους;
                    Ψωνίζουνε τη γνώση για να την πουλήσουν .
                    Θέλουν να μάθουν  που υπάρχει γνώση φτηνή που να μπορούνε ακριβά να την πουλήσουν. Γιατί να ενδιαφερθούνε να γνωρίσουν ό,τι ενάντια στην αγοραπωλησία μιλάει;»

                    Αναρωτιέμαι λοιπόν γιατί να συζητάμε μαζί σας για το νερό όταν  γι αυτό το φυσικό αγαθό μόνο για την αγοραπωλησία του νοιάζεστε;
Βρισκόμαστε μπροστά σε μια τιμολογιακή πολιτική μιας ανώνυμης εταιρείας που κατ’ ευφημισμό φέρει το όνομα Δημοτική και συνοδεύεται και από λέξεις που μόνο μειδίαμα προκαλούν.
Κοινωφελής χαρακτήρας!!!!!
Αυτό που κυρίως ισχύει είναι τα ιδιωτιοικονομικά κριτήρια με τα οποία δουλεύει και που σημαίνουν γι’ αυτήν ότι το φυσικό και κοινωνικό αγαθό το νερό είναι εμπόρευμα, εμείς οι πελάτες της που πρέπει να της αποφέρουμε κέρδη. Με δυο λέξεις οι ΔΕΥΑ σ’ όλη την Ελλάδα και η ΔΕΥΑΧ της Χίου είναι μια κλασική καπιταλιστική επιχείρηση που έχει γδάρει όλα αυτά τα χρόνια τους Χιώτες του παλιού Δήμου Χίου θέλει να γδάρει και τώρα όλους τους κατοίκους του νησιού αφού η Δημοτική Αρχή αυτό ακριβώς εκπροσωπεί και διακονεύει, τον κόσμο του καπιταλισμού και της εμπορευματοποίησης των πάντων.
Εδώ όμως έχουμε και μια σειρά ζητήματα που πρέπει να δούμε:
α)Η ΔΕΥΑΧ που εμπορεύεται το κοινωνικό αγαθό για τη μεν Χίο το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων της έχει γίνει με Ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις που είναι δικά μας αρπαγμένα λεφτά.
Στους πρώην Δήμους ο μηχανολογικός εξοπλισμός και τα δίκτυα έχουν γίνει με τους τότε ίδιους πόρους ακόμα και με προσωπική εργασία των κατοίκων πάλι δηλαδή με δικά μας λεφτά, ιδρώτα και αίμα.
Έρχεται λοιπόν τώρα ως «προαγωγός» με την πολιτική έννοια το λέω να δίνει μαθήματα προς τους πελάτες της που έχουν χτίσει αυτό που η εταιρεία διαχειρίζεται.
Αν κοιτάξεις εκφράσεις μέσα στην εισήγηση η δ/ντρια κάνει και μαθήματα σε αυτούς που κατά τη γνώμη της σπαταλούν νερό και είναι κακομαθημένοι, ψέγει για υποτιθέμενη κοινωνική ευαισθησία τον  Φυτούση ως πρόεδρο  για τα ΑΜΕΑ και τις πενιχρές και εκ του νόμου μειώσεις , εκφράζει τη νομολατρεία της
για τη φορομπηχτική φοροεισπρακτική πολιτική της ΔΕΥΑΧ.
Για το νερό όμως που χάνεται από τα δίκτυα τσάμπα, για τις δεκάδες διαρροές για  βλάβες που διορθώνονται μετά από μια βδομάδα δεν έχει γραφτεί τίποτα αφού ο στόχος είναι ο εργαζόμενος δημότης , συνταξιούχος να πληρώσει τη νύφη.
β)Οι λεγόμενες χάρες για σας, για μας χαράτσια της τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΥΑΧ είναι σαθρές για ένα σοβαρό λόγο. Κάνουν συγκρίσεις με τιμές που ίσχυαν με άλλα εισοδήματα και πολιτικές των αστικών κυβερνήσεων.
Σήμερα μιλάμε για σπίτια που καπνίζουνε , για οικογένειες που έχουν χάσει το 40% των εισοδημάτων τους και συνεχίζουν με την πολιτική του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ να χάνουν άρα διαφημίζετε ληγμένα προϊόντα.
γ)Ενώ ακούγαμε διάφορα για τη μελέτη του Πανεπιστημίου αυτή απουσιάζει, ο πρόεδρος στη Συκιάδα μίλησε για στοιχεία που έλειπαν ενώ αυτοί ήταν υπεύθυνοι να τα δώσουν κι εμείς θεωρούμε ότι το συμπέρασμα της μελέτης ήταν το πανάκριβο νερό που πουλά η ΔΕΥΑΧ ΑΕ και άρα ήθελε η διοίκηση της ΔΕΥΑΧ να βάλει τα στοιχεία στον Προκρούστη της φορομπηχτικής της πολιτική.
δ)Εκτός από την ακριβή τιμή του νερού τι άλλο συμβάλλει σ’ αυτή την πραγματικότητα; Μα το ειδικό τέλος και ο διπλός ΦΠΑ κι αφήστε τα υποκριτικά μα το λέει ο νόμος και τη γνώση ‘Dura lex sed lex’.
Με νόμο μας κόβουν τους μισθούς.
Με νόμο τις συντάξεις.
Με νόμο απολύουν , με νόμο οι ελαστικές σχέσεις εργασίας . Νόμοι είναι η αθλιότητα των μνημονίων .
Με νόμο έκλεψαν τα ασφαλιστικά ταμεία οι κυβερνήσεις σας.
Εμείς όμως κρίνουμε τη νομιμότητα με βάση τις ανάγκες και τα δίκια του εργάτη, του υπαλλήλου, του συνταξιούχου, αυτή είναι η δική μας νομιμότητα.
Για να δούμε όμως και την υποκρισία του πράγματος . Με νόμο οι υπηρεσίες σας εποπτεύουν τους παιδικούς σταθμούς , τα σχολεία, τους δρόμους, την καθαριότητα και δεκάδες αρμοδιότητες που δεν παρέχονται και υπολειτουργούν,  όμως εσείς θυμάστε τη νομιμότητα μόνο όταν είναι να αρπάξετε φορολογικό προϊόν, ή να πληρώσει ο κόσμος.
Εσείς λοιπόν νομιμότητα στη ΔΕΥΑΧ εννοείτε την υποταγή στα χαράτσια σας. Μου θυμίζετε το Μοντεσκέ:
«Δεν υπάρχει σκληρότερη τυραννία από εκείνη που διενεργείται κάτω από τη σκιά των νόμων και τα προσχήματα της δικαιοσύνης.»  Εμείς λοιπόν απέναντι στην πολιτική σας λέμε και πάλι απειθαρχία – ανυπακοή, γι αυτό και καταψηφίζουμε την τιμολογιακή σας πολιτική.
Τι προτείνουμε:
Κατάργηση της ΔΕΥΑΧ και μετατροπή της σε υπηρεσία Ύδρευσης με υψηλού επιπέδου παροχή υπηρεσιών, φθηνή τιμολογιακή πολιτική από την οποία λόγω της κατάργησής της θα απουσιάζει το ειδικό τέλος  και ο διπλός ΦΠΑ.
Πέρασμα των εργαζομένων στο σώμα των δημοτικών υπαλλήλων με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.
Απαλλαγή των ανέργων, ΑΜΕΑ και πολυτέκνων από όλα τα τέλη και τις εισφορές.
Κλείνοντας έχετε κατά νου σας αυτό που έλεγε ο Ρήγας Φεραίος που αφορά εσάς και τις κυβερνήσεις σας.
«‘Όταν η διοίκησης βιάζει, αθετεί, καταφρονεί τα δίκαια του λαού και δεν εισακούει τα παράπονα του, το να κάμει τότε ο λαός ή κάθε μέρος του λαού επανάσταση, ν’ αρπάζει τα άρματα για  να τιμωρήσει τους τυράννους του είναι το πλέον ιερόν από όλα τα δίκαιά του και το πλέον απαραίτητο από όλα τα χρέη του.»
Τέλος κοντά σε όλα τα άλλα μα και ως σημαντικό σημαινόμενο της πολιτικής σας  θεωρούμε καθαρό θράσος ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΧ να ζητούν οι μισθοί τους να πάνε στα 1800 € και στα 800 € ενώ είναι αιρετοί και υποτίθεται προσφέρουν ανιδιοτελώς.          
  ΜΑΡΚΟΣ ΣΚΟΥΦΑΛΟΣ