Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ


Πρωτοβουλία κατά των Α/Γ Ικαρίας


Ο Δήμος Ικαρίας να ξεκινήσει άμεσα καμπάνια ενημέρωσης του Ικαριακού Λαού
Υποκριτική και παρελκυστική η απάντηση της εταιρείας Ίκαρος Άνεμος
Σε καθεστώς πλήρους απουσίας ενημέρωσης βρίσκεται η Ικαριακή Κοινωνία ενώ ο Δήμος έστειλε τα αποτελέσματα της διαβούλευσης στην …εταιρεία!


26-3-2012

Σε καθησυχασμό και αναβολή κάθε συζήτησης αποσκοπεί η απάντηση της Εταιρείας Ίκαρος Άνεμος προς τον Δήμο για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου στην Ικαρία (δημοσίευμα του http://www.ikariamag.gr   στις 16/03/2012). Συγκεκριμένα αναφέρει:
«Η πρόοδος των μελετών θα της επιτρέψουν να έχει μια πληρέστερη εικόνα για το έργο, και συγκεκριμένα για το αν θα προχωρήσει στην εκτέλεση του έργου και περαιτέρω για το μέγεθος και όλα τα υπόλοιπα περιβαλλοντικά και χωροταξικά θέματα που τίθενται».
Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι δεν έχει εξετάσει ακόμη τα μακροοικονομικά στοιχεία για να προχωρήσει. Παλιότερα είχε δηλώσει ότι αν υπάρχει αντίθεση της Ικαριακής Κοινωνίας η εταιρεία δεν θα προχωρήσει στο έργο. Επομένως, η καθολική αντίθεση του Ικαριακού λαού τώρα, μπορεί να αποθαρρύνει την εταιρεία από το να προχωρήσει. Έχει ιδιαίτερη σημασία να ενημερωθούν οι πολίτες από τα κείμενα που συνοδεύουν το ψήφισμα «ΙΚΑΡΙΑ: ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΚΑΤΑ ΤΩΝ 110 ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ» να υπογράψουν μαζικά[1] και να το διαδώσουν.
 
Ωστόσο, η απάντηση της εταιρείας, είναι αποκαλυπτική. Αν εκτιμήσει η εταιρεία ότι την συμφέρει οικονομικά η επένδυση, μετά θα εξετάσει τα «περαιτέρω».  
Αυτά όμως, τα «περαιτέρω», τα «υπόλοιπα περιβαλλοντικά και χωροταξικά θέματα» θα ανακοινωθούν τον Ιούνιο του 2012, όταν θα κατατεθούν για έγκριση οι περιβαλλοντικές μελέτες, και θα ανοίξει υποχρεωτικά, και όχι από την καλή διάθεση της εταιρείας, η ολιγοήμερη διαβούλευση. Τότε θα είναι αργά να προσέλθει η εταιρεία στο νησί «για να ενημερώσει επίσημα τους κατοίκους για τις προθέσεις της και να ξεκινήσει [η εταιρεία!] ένα γόνιμο διάλογο», κάτι που φυσικά δεν έκανε ούτε πριν την άδεια της ΡΑΕ, η οποία αιφνιδίασε τους πάντες, ούτε ένα χρόνο τώρα. Δεν είναι όμως αρμοδιότητα της εταιρείας να ενημερώσει, αλλά του ίδιου του Δήμου.
Επομένως, «οι μόνες διαβεβαιώσεις που μπορεί να δώσει [η εταιρεία] αυτή τη στιγμή»  είναι κούφιες:
·        «ότι το έργο …θα σχεδιαστεί με απόλυτο σεβασμό για το περιβάλλον και τις απόψεις των κατοίκων» γιατί είναι γνωστά παρόμοια έργα και πρακτικές άλλων περιοχών των εταιρειών συμφερόντων Μυτιληναίου και άλλων εταιρειών.
·        Ότι «θα προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου μόνο εφόσον συναινέσει η τοπική κοινωνία», το Δημοτικό Συμβούλιο δηλαδή, κάτι που μπορεί να γίνει και χωρίς ενημέρωση από το Δήμο της τοπικής κοινωνίας, όπως έχουν κάνει πολλοί Δήμοι και Περιφέρειες μέχρι σήμερα σε πολλές περιοχές.

Σε αυτό το πλαίσιο είναι τεράστιες οι ευθύνες του Δήμου Ικαρίας για την τακτική που ακολουθεί στην υπόθεση της υποθήκευσης του μέλλοντος της Ικαρίας για πολλές δεκαετίες.
Ο Δήμος Ικαρίας, από τη δημοσιοποίηση της άδειας της ΡΑΕ (Ιούλιος 2011) μέχρι σήμερα, δεν έχει διοργανώσει ακόμη, παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις του Δημάρχου το Φθινόπωρο 2011 και κατόπιν το Μάρτιο 2012,  ενημερωτικές συναντήσεις με τον Ικαριακό λαό για να του γνωστοποιήσει τα δεδομένα που υπάρχουν. Και αυτά είναι πολλά:
1.      Υπάρχει επιδεικτική αγνόηση και υποτίμηση της Δημοτικής αρχής από την ίδια την πολιτεία, όπως έχει καταγγείλει ο ίδιος ο Δήμος. Η πολιτεία δείχνει ότι θα είναι σύμμαχος με τον ιδιώτη επενδυτή ακόμη κι αν τα σχέδιά του αντιστρατεύονται το τοπικό και γενικά το δημόσιο συμφέρον[2].
2.      Η πολιτεία έχει διαμορφώσει ένα θεσμικό πλαίσιο για τις ανεμογεννήτριες που είναι θετικό για τις μεγάλες εταιρείες και αρνητικό για το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες.   (Κίνητρα για ιδιωτικά κέρδη που αυξάνουν τη συνολική τιμή του ρεύματος, διευκολύνσεις για τοποθέτηση ανεμογεννητριών σε αναδασωτέες εκτάσεις, σε δάση, σε προστατευόμενες περιοχές, ακόμη και σε περιοχές σημαντικές για την ορνιθοπανίδα, συνοπτικές διαδικασίες διαβούλευσης, δυνατότητα επέκτασης των ανεμογεννητριών με συνοπτικές διαδικασίες, κλπ.)
3.      Η περιβαλλοντική αξία της Ικαριακής οροσειράς οι πραγματικές αναπτυξιακές δυνατότητες,  δεν είναι γνωστά, η σημερινή οικονομική και αξία του Αθέρα δεν έχει εκτιμηθεί, όπως επίσης υπάρχει άγνοια για τις τεράστιες πολύπλευρες επιπτώσεις (όχι μόνο περιβαλλοντικές) που μπορεί να έχει η τοποθέτηση και λειτουργία 110 ανεμογεννητριών 330 MW στα 2/3 του Αθέρα για τα επόμενα 25-50 χρόνια της άδειας.
4.      Υπάρχει σημαντική παραπληροφόρηση και υπερτίμηση από τον ίδιο το δήμαρχο και τοπικούς παράγοντες για τα ανταποδοτικά οφέλη του Δήμου, που σήμερα ο Δήμαρχος έχει κατεβάσει από 5 σε 1,7 εκατ. ευρώ ετησίως, αλλά και για το «τζάμπα ρεύμα» που τάζουν στους δημότες.
5.      Υπάρχουν σημαντικές άλλες ευκαιρίες για ενεργειακή εξοικονόμηση και δραστηριοποίηση του Δήμου, με αντίστοιχα έσοδα.
6.      Υπάρχει μια αρνητική οικονομική συγκυρία που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο κάθε μεγάλο επενδυτικό σχέδιο και να μείνουν στο σώμα της Ικαρίας άχρηστα υλικά που δεν θα μπορούν να απομακρυνθούν (τσιμέντα, σίδερα, πλαστικό και άλλα απομεινάρια), όσες εγγυήσεις και να δοθούν, όπως έχει γίνει παλιότερα με τα κουφάρια παρόμοιων επενδύσεων (Τούλα Παλλάς, Αγ. Κυριακή κλπ).

Η εταιρεία Ίκαρος Άνεμος ακολουθεί την τακτική του «λάου-λάου». Ο Δήμος Ικαρίας ακολουθεί διαφορετική πολιτική ή ταυτίζεται με αυτή της εταιρείας;
Σήμερα, κανείς, εκτός από την εταιρεία Ίκαρος Άνεμος, δεν είναι γνώστης των αποτελεσμάτων της διαβούλευσης (Δεκέμβρης 2011-Γενάρης 2012) του Δήμου Ικαρίας!
Αντί ο Δήμος να προχωρήσει στην απαράδεκτη ενέργεια να διαβιβάσει προς την εταιρεία Ίκαρος Άνεμος τα «εύλογα αιτήματα πολιτών και οργανώσεων» που έχουν προκύψει ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ (σα να καρφώνει δηλαδή στην εταιρεία τους «διαμαρτυρόμενους» δημότες του) οφείλει να διοργανώσει άμεσα  συνελεύσεις σε όλη την Ικαρία για να ενημερωθούν και οι δημότες για τα αποτελέσματα της διαβούλευσης, για αυτά τα αιτήματα πολιτών και οργανώσεων που έχουν υποβληθεί. 
Είναι απαράδεκτο η Ικαριακή κοινωνία να είναι σε άγνοια και ο Δήμος να βρίσκεται σε επικοινωνία και συνδιαλλαγή με την εταιρεία και όχι σε διάλογο με τον Ικαριακό λαό.

Πρωτοβουλία κατά των Α/Γ Ικαρίας


[1] Το ψήφισμα διακινείται σε όλη την Ικαρία και υπάρχει ηλεκτρονικά στην διεύθυνση http://www.gopetition.com/petitions/%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-11.html
[2] Ο υπουργός ΥΠΕΚΑ κ. Παπακωνσταντίνου, δεν απάντησε ποτέ στις αιτιολογημένες ενστάσεις που υποβλήθηκαν κατά της άδειας της ΡΑΕ (νομικά: απέρριψε) παρ’ όλο που υπήρχαν επισημάνσεις για χαριστικές παρατυπίες υπέρ του ιδιώτη και ότι η άδεια δεν διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον.