Του Μάρκου Κουντουρούδα (πρώην υποψήφιου Βουλευτή Χίου με την "ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ" - http://www.facebook.com/MarkosKountouroudas )
Ο πρώτην υποψήφιος Βουλευτής Χίου, Μάρκος Κουντουρούδας συμμετείχε στην 1η Πανελλήνια Συνάντηση Μελών της "ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ" που έλαβε χώρα στην Αθήνα την 19-5-2012 και υπέβαλλε την ακόλουθη εισήγηση :
" ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΜΑΡΚΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΟΥΔΑ (τ.υποψ.Βουλευτή εκλογ.περιφ. Χίου)
1. Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ συνεχίζει τη λειτουργία της με βάση τις θέσεις της και τις αρχές της αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες πολιτικές και οργανωτικές πρωτοβουλίες σε πανελλαδικό επίπεδο.
2. Προχωρά σε διάλογο στις οργανώσεις της, αλλά και με τους κοινωνικούς φορείς εν όψει του πρώτου συνεδρίου της που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο.
3. Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ δεν θα κατέβει αυτόνομα σε αυτές τις εκλογές, οι οποίες θα διενεργηθούν σε συνθήκες διπολισμού.
4. Πιστή στις προεκλογικές δεσμεύσεις της απευθύνει πρόταση συνεργασίας, στη βάση μιας ελάχιστης προγραμματικής σύγκλισης, προς όλες τις δημοκρατικές, προοδευτικές, πατριωτικές και αριστερές δυνάμεις.
5. Ξεκινά από αύριο διαδικασίες διαλόγου με τις δυνάμεις αυτές, απευθυνόμενη στον ΣΥΡΙΖΑ, στη ΔΗΜΑΡ, στους Οικολόγους Πράσινους, σε δίκτυα και ομάδες πολιτών για τη δυνατότητα διερεύνησης προγραμματικής σύγκλισης και προεκλογικής συνεργασίας των δυνάμεων αυτών.
Σύντροφοι και Συντρόφισσες,
Καταρχάς θα ήθελα να απευθύνω ένα Μεγάλο Ευχαριστώ στην Λούκα Κατσέλη, τον Χάρη Καστανίδη, τον Λάμπρο Μίχο και όλα τα μέλη της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του κόμματος, που με Τόλμη και Θάρρος έδειξαν Εμπιστοσύνη σε ανθρώπους που δεν είχαν ασχοληθεί παλαιότερα με την πολιτική, είχαν όμως ενεργή κοινωνική παρουσία, να έχουν τη δυνατότητα Συμμετοχής στα πολιτικά δρώμενα.
Τα ανωτέρω έχουν άμεση σχέση και συνάφεια με την προσδοκώμενη Ανανέωση του πολιτικού προσωπικού της Ελλάδας, μία ανανέωση, όμως, που δεν πρέπει να περιορισθεί μόνο σε πρόσωπα (ή στο ηλικιακά νεαρόν αυτών) αλλά στην Ανανέωση της Πολιτικής, από άποψη Λόγου, Ήθους και εν γένει συμπεριφορών.
Το Διακύβευμα σήμερα, με την προκήρυξη των νέων Εθνικών Εκλογών και την εν γένει περιρρέουσα ατμόσφαιρα, είναι, αν δεν το έχουν αντιληφθεί οι περισσότεροι, μεγαλύτερο από τις Ελληνικές αγωνίες και ανησυχίες, είναι σχεδόν Παγκόσμιο. Η Παγκοσμιοποίηση και η Ανθρώπινη Απληστία συνιστούν ένα «θανάσιμο μίγμα» για την πορεία της Ανθρωπότητας, καθώς επιδιώκεται η Ισοπέδωση ιδεολογιών, θρησκειών, εθνών, συνόρων, περιουσιών και ανθρώπινων ζωών ως "θυσία" στο βωμό του Αιώνιου Κέρδους και της Δόξας του Ανήθικου Νεοφιλελευθερισμού, που υποστηρίζει την οικονομία «του αέρα» και των Επιτηδείων, του ανήθικου και αντιχριστιανικού »τόκου».
Στον αντίποδα, πρόκληση συνιστά η Συνειδητοποίηση της Συλλογικότητας, της Αλληλεγγύης, της Ανάπτυξης με γνώμονα τον Άνθρωπο σ'ένα οργανωμένο Περιβάλλον μέσω της Τεχνολογίας, της Καινοτομίας και της ήπιας χρήσης των εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Η συνειδητοποίηση της Διαφορετικότητας σαν παράμετρο εξέλιξης της Ανθρώπινης Σκέψης με σεβασμό στην αυτονομία, στην αυτοδιάθεση, στην εθνική κυριαρχία και ταυτότητα.
Στην Ελλάδα έχει γίνει περισσότερο από ποτέ αντιληπτό ότι ο Σοσιαλισμός, τα διδάγματα και οι αξίες του Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Σοσιαλισμού δεν εκφράζονται από άλλο πολιτικό φορέα πέραν της «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ». Πόσω μάλλον όταν ο φερόμενος κύριος εκφραστής του σοσιαλισμού στην Ελλάδα, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. υπό τη στυγνή και αμοραλιστική εξουσία του Προέδρου του, Ευαγγ.Βενιζέλου βαίνει προς σύγκλιση με τη νεοσυντηρητική και νεοφιλελεύθερη Ν.Δ., τείνοντας να γίνει «τραγικό παράπηγμά» της.
Τις αγωνίες, τις ανησυχίες, τις διεξόδους πολιτικής έκφρασης των οπαδών του Σοσιαλισμού, την μετεξέλιξη της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα, έχουμε την Υποχρέωση να υπερασπίσουμε, διαδηλώσουμε και έμπρακτα εκφράσουμε σαν «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ», το μόνο πολιτικό φορέα Πραγματικής-Συμμετοχικής Δημοκρατίας, που πιστεύοντας στις αρχές της Συλλογικότητας, της Εναλλαγής στην Εξουσία, της Αλληλεγγύης μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα, σταθερά και έμπρακτα, στην Πρόοδο και την Ανάπτυξη για ένα καλύτερο Μέλλον.
Το εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί να μην μας ικανοποίησε, αλλά τι μπορεί να έφταιξε γι'αυτό ; Η άποψή μου έχει ως εξής :
α) Στο ότι ηγετικά στελέχη του κόμματός μας είχαν, κατά κάποιο τρόπο, «καταδικασθεί» στη συνείδηση πολλών Ελλήνων πολιτών, ως συμμετεχόντων στα δεινά που έχει φέρει το Μνημόνιο και κυρίως το πρώτο. Γιατί, όμως, έγινε αυτό ; Πιστεύω ότι συνέβη γιατί οι Πολίτες είχαν και έχουν απομακρυνθεί από τα πολιτικά δρώμενα, είχαν Αφεθεί στην αυθεντία των πολιτικών, που μέσω των διαπλεκομένων Μ.Μ.Ε. παρουσίαζαν μία εικόνα «σταθερής σωστής-χρηστής Διακυβέρνησης» για την επίλυση κάθε προβλήματος, χωρίς να μπορούν ν'αντιληφθούν ότι στην άσκηση της πολιτικής, ο πολιτικός καλείται να κρατά μερικές φορές λεπτές ισορροπίες ή ακόμα και να βιώνει την «ισορροπία του τρόμου» στη διαδικασία λήψεως καίριων αποφάσεων. Η πραγμάτωση της Συμμετοχικής Δημοκρατίας με την αρχή της Εναλλαγής στη διοίκηση και διαχείριση των Κοινών από τους Πολίτες θα επιφέρει τη Συνειδητοποίησή τους σαν ενεργών, και άρα Υπεύθυνων, Πολιτών.
β) Υπήρξε «συμπίεση» και ουσιαστικά «διωγμός» της παρουσίας μας σε ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας, προκειμένου να μην διαδοθεί η ύπαρξη, το πρόγραμμα και οι θέσεις μας, επί σκοπώ τον αποκλεισμό μας από την είσοδο στη Βουλή.
γ) Οι περιορισμένες οικονομικές μας δυνατότητες, καθώς, όπως όλοι γνωρίζετε, τουλάχιστον εμείς οι υποψήφιοι βουλευτές, εξ'ιδίων χρημάτων προχωρήσαμε την προεκλογική μας εκστρατεία και σίγουρα το κόμμα μας, δεν έτυχε καμίας κρατικής επιχορήγησης ούτε είχε και το χρόνο οικονομικής του ενισχύσεως.
δ) Ο υπέρμετρος ενθουσιασμός, σε σημείο υπερβολής μερικές φορές, και οι παλαιοκομματικές μέθοδοι και συμπεριφορές στελεχών μας, που ξένισαν κάποιους πολίτες και απέτρεψαν την επιλογή μας, καθώς μας εξίσωσαν σαν «άλλο ένα ΠΑΣΟΚ», άρα τίποτα το καινούργιο (και ακόμα χειρότερα αφότου έχει το ΠΑΣΟΚ σαν αρχηγό του τον Ευαγγ.Βενιζέλο).
Το εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης Μαϊου 2012 σε συνδυασμό με τη ροή των ευρωπαϊκών εξελίξεων (ή ακόμα και παγκόσμιων) μας καλεί να λάβουμε θέση καταρχάς αν θα επιχειρήσουμε ξανά μία αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012 ή θα επιχειρήσουμε μία στρατηγική συνεργασία στον χώρο της Αριστεράς, και ειδικότερα με τον ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ., που έχει αυτή την περίοδο δυναμική εξουσίας και εξέφρασε και πρόθεση - θέση διακυβέρνησης.
Είναι σαφές ότι το πρόγραμμα του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. είναι υποδεέστερο σε αρκετά σημεία του δικού μας, όπως είναι ασαφές εάν οι συνιστώσες του δεχθούν την ομογενοποίησή τους σε ενιαίο οργανωτικό πολιτικό φορέα, όμως από την άλλη έχουν κι ένα πρόγραμμα με αρκετά κοινά σημεία με το δικό μας και θέλω να πιστεύω ότι ενώπιον της Ιστορικής Ευθύνης η Αριστερά θα επιδείξει σοβαρότητα και θα υπάρξει Σωφροσύνη στην μη εκδήλωση αλλοπρόσαλλων τάσεων εκ των συνθετόντων συνιστωσών του.
Σε κάθε, όμως, περίπτωση είναι αδιανόητο να συντρέξουμε με δυνάμεις συντηρητικές, όπως του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, της ΔΗ.ΣΥ. ή άλλων ομοίων ή συναφών, που ουσιαστικά έχουν εκθρέψει και προστατεύουν τη Διαφθορά και την Ατιμωρησία, επιδιώκουν την Αποδόμηση των δομών του Ελληνικού Κράτους προς όφελος των νεοφιλελεύθερων δυνάμεων επιβολής μίας διαρκούς Ανέχειας και Υποτέλειας για τον Ελληνικό Λαό, έχοντας αυτοί εξασφαλίσει μία εξέχουσα-προνομιακή σχέση στην Ελλάδα, ένα είδος «Νέου Κοτζαμπασισμού" σε μία "Νέα Κλεπτοκρατία» με αρωγό τα διδάγματα της Τραπεζοκρατίας. Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα να βουλιάξει στο Βούρκο της Διαφθοράς της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ., που ευαγγελίζονται τη συνέχιση της Ανηθικότητας, της Απατεωνιάς, της Ευνοιοκρατίας, της Ατιμωρησίας, της Διαφθοράς και της Επιτηδειότητας. Σε κάθε περίπτωση η Βοήθειά μας στον ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. πιστεύω ότι είναι χρήσιμη και πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να την παράσχουμε, αν μας τη ζητήσουν.
Με γνώμονα ότι εμείς σαν νέο κόμμα δεν έχουμε ακόμα αποκτήσει και σταθεροποιήσει τις δομές ενός Κινήματος, που πραγματικά θα καταλάβει το χώρο που κάποτε εξέφραζε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τους πολίτες που πιστεύουν ακόμα στο Σοσιαλισμό, πιστεύω ότι μία ενδεχόμενη κάθοδός μας, μέσα μάλιστα σε συνθήκες «εμφυλιοπολεμικής» πόλωσης, που προκαλεί η επιδιώκουσα τη διατήρηση της Διαφθοράς Νέα Δημοκρατία του Σαμαρά, δεν θα αποδώσει τα ευκτέα.
Ωστόσο, πιστεύω ότι θα μας παρασχεθεί επαρκής χρόνος και να οργανωθούμε αλλά και να γνωριστούμε καλύτερα και μεταξύ μας και με τους Έλληνες Πολίτες. Το πρόγραμμά μας, οι θέσεις και το 'Μήνυμά» μας άλλωστε πέραν του ότι ήταν και έγινε αποδεκτό από τους περισσότερους πολίτες (πραγματικά η αντιμετώπισή μας από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων Πολιτών ήταν πέραν από αρκούντος θετική, αλλά όπως είχε πει και ο αείμνηστος Γεώργιος Α. Παπανδρέου «μας ερωτεύθηκαν, αλλά δεν μας νυμφεύθηκαν») ότι είναι το προτιμότερο, πρέπει να εμπεδωθεί από τον Ελληνικό Λαό και αυτό θέλει Χρόνο, για ν'αποκτήσει δυναμική πραγμάτωσής του.
Σύντροφοι και Συντρόφισσες, η «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ» είναι πλέον το Σπίτι μας και έτσι Πρέπει να Μείνει. Είμαστε το Καινούργιο, που προβάλλει μέσα από το Παλαιό. Είμαστε οι περισσότεροι εκείνοι που γαλουχήθηκαν από τα Οράματα του Ανδρέα Γ. Παπανδρέου και που προσπαθήσαμε μέσα από τη δική μας ταπεινή πορεία να τα πραγματώσουμε. Στους Αγώνες της Ζωής δεν πρέπει να λείπει κανένας και πρέπει πάντα να δηλώνουμε Παρόντες. Η Ώρα λοιπόν Έφθασε !
Μάρκος Κ. Κουντουρούδας (τ.υποψ.Βουλευτής εκλογ.περιφ. Χίου)"
Περαιτέρω, από την "ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ" εξεδόθη ακολούθως η ακόλουθη ανακοίνωση :
Ολοκληρώθηκαν το απόγευμα οι εργασίες της 1ης πανελλήνιας συνάντησης στελεχών της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ κατά τη διάρκεια των οποίων έγινε αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος της 6ης Μαΐου και εξετάστηκε η θέση του κόμματος μπροστά στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.
Η συνάντηση στελεχών προχώρησε στα ακόλουθα συμπεράσματα:1. Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ συνεχίζει τη λειτουργία της με βάση τις θέσεις της και τις αρχές της αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες πολιτικές και οργανωτικές πρωτοβουλίες σε πανελλαδικό επίπεδο.
2. Προχωρά σε διάλογο στις οργανώσεις της, αλλά και με τους κοινωνικούς φορείς εν όψει του πρώτου συνεδρίου της που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο.
3. Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ δεν θα κατέβει αυτόνομα σε αυτές τις εκλογές, οι οποίες θα διενεργηθούν σε συνθήκες διπολισμού.
4. Πιστή στις προεκλογικές δεσμεύσεις της απευθύνει πρόταση συνεργασίας, στη βάση μιας ελάχιστης προγραμματικής σύγκλισης, προς όλες τις δημοκρατικές, προοδευτικές, πατριωτικές και αριστερές δυνάμεις.
5. Ξεκινά από αύριο διαδικασίες διαλόγου με τις δυνάμεις αυτές, απευθυνόμενη στον ΣΥΡΙΖΑ, στη ΔΗΜΑΡ, στους Οικολόγους Πράσινους, σε δίκτυα και ομάδες πολιτών για τη δυνατότητα διερεύνησης προγραμματικής σύγκλισης και προεκλογικής συνεργασίας των δυνάμεων αυτών.