Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Γιατί το ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει ποτέ ΠΑΣΟΚ




Γιατί το ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει ποτέ ΠΑΣΟΚ
( όσο και αν το επιθυμεί… )
ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΑΛΟΙΜΟΝΟΥ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
****
Η παρουσίαση του ΣΥΡΙΖΑ ως «νέου ΠΑΣΟΚ» έλαβε χώρα για πρώτη φορά στην Πάτρα. Πόλη σταθμό για το ΠΑΣΟΚ και τον ιδρυτή του. Ένα παμπόνηρο ( ομολογώ ) πολιτικό τέχνασμα του κ. Τσίπρα, στη μέση της προηγούμενης εκλογικής περιόδου, που αν προσέξει κανείς τις δημοσκοπήσεις, άρχισε να ανεβάζει τα ποσοστά του… Ήταν ένα έξυπνο κόλπο για να «ψαρέψει» ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και αυτό είναι κάτι, που συνεχίζει. Πιθανόν, κάτι ανάλογο να υποστηρίξει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όταν έλθει στη Χίο, γενέτειρα του Ανδρέα Παπανδρέου !!!
Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως δεν ήταν και δεν θα γίνει ποτέ ΠΑΣΟΚ και φυσικά ο αρχηγός του  δεν θα γίνει ποτέ «νέος Ανδρέας», παρά την προσπάθεια κάποιων να κάνουν συσχετισμό με αυτόν χρησιμοποιώντας αντί του «Τσίπρας» το «Αλέξης», δημιουργώντας συνειρμούς με το «Ανδρέας».
Δυστυχώς γι’ αυτούς, όσοι σκέφτηκαν, όπως συνέβη και στην περίοδο του 1989, ότι μπορούν να γίνουν ΠΑΣΟΚ στη θέση του ΠΑΣΟΚ, δεν αντιλαμβάνονται την παράδοση, τη δυναμική και τις απαιτήσεις που έχει ο χώρος αυτός. Το 2012 δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το 1974, το 1977 και το 1981. Το ΠΑΣΟΚ πλάστηκε επί χουντικής επταετίας, μέσα από τον πρόδρομό του, το ΠΑΚ και το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου κυριάρχησε πολιτικά γιατί έφερε τη δημοκρατία για τους μισούς, τουλάχιστον, Έλληνες, που ως τότε ήταν κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά «απόβλητοι», αγωνίστηκε για την εθνική συμφιλίωση και την εθνική ανεξαρτησία και συγκρότησε και στήριξε μια μεγάλη μεσαία τάξη, γιατί κατάφερε και έκανε δικαιότερη αναδιανομή του εθνικού πλεονάσματος.
Να μην ξεχνιόμαστε : Το ΠΑΣΟΚ υπήρξε μετεξέλιξη της Ένωσης Κέντρου  και όχι κάποιου αριστερού «μορφώματος». Αντίθετα το ΣΥΡΙΖΑ είναι μια σύμπραξη αριστερών κομμάτων ( συνιστώσες ), που ασπάζονται μια καθαρά κομμουνιστική ιδεολογία, όπου μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ, οι συνιστώσες της άκρας αριστεράς έχουν αυξημένο ρόλο.  Σαφώς και το ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι, όσο και αν θέλει να εμφανίζεται έτσι, «σοσιαλδημοκρατικό κόμμα». Απλά καπηλεύεται το λαϊκό μέτωπο που δημιουργήθηκε στη γραμμή του αντιμνημονιακού αγώνα και ενώνει από τους ακροαριστερούς έως του ακροδεξιούς. Πράγμα που δεν έγινε ποτέ από το ΠΑΣΟΚ, που εξέφραζε πάντοτε ξεκάθαρα το μεγάλο δημοκρατικό χώρο της κεντροαριστεράς και όχι των άκρων.
Σαφώς και ο Τσίπρας επιχειρεί να κάνει αυτό που δεν κατάφεραν το 1989 ο Φλωράκης και ο Κύρκος : να διαλύσει το ΠΑΣΟΚ και να γίνει αυτός ο εκφραστής της κεντροαριστερής παράταξης. Θα απαντήσουμε με μια φράση του Βαγγέλη Βενιζέλου, του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ : « Όσοι πιστεύουν ότι το ΠΑΣΟΚ πέθανε κάνουν λάθος. Αυτό που πεθαίνει είναι τα καλούπια του χθες». Μόνο που ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα από αυτά τα καλούπια κινείται…
 http://www.xiakifoni.gr/articles.aspx?ArticleID=16169