Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΧΙΟΥ


images.jpg
Με αφορμή την εγκατάσταση Μεγάλης Μονάδας Παραγωγής Ρεύματος από Ανεμογεννήτριες στη Χίο
, επιτρέψτε μου με τον δέοντα σεβασμό προς τους πολιτειακούς και επιστημονικούς παράγοντες , να καταθέσω την εμπειρία μου σε θέματα Στρατηγικών  Επενδύσεων.


Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι, τέτοια έργα αυτής της τάξης μεγέθους και αυτής της κατηγορίας, χαρακτηρίζονται ως έργα Μείζονος Στρατηγικής Σημασίας, ως εκ τούτου για να  εκτελεστούν  θα πρέπει να απαντούν  ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ στα ερωτήματα που εστιάζονται σε τρείς ισοβαρείς άξονες, ήτοι:
  • Οικολογία και Περιβάλλον.
  • Οικονομία και Ανταποδοτικότητα.
  • Εθνική Αναγκαιότητα .
 
α.  Οικολογία και Περιβάλλον.
                Ποιες θα είναι:
    1. Οι Επιπτώσεις στο Περιβάλλον.
    2. Στην Αισθητική – Αλλοιώσεις του φυσικού τοπίου.
    3. Οι Μακροχρόνιες συνέπειες (διευκρινίζεται ότι, για το υπόψη θέμα θα πρέπει να υπάρχει κατ΄ελάχιστον δεκαετής μελέτη  της περιοχής ή εμπειρία παρεμφερών περιοχών ή αντίστοιχη βιβλιογραφία).
    4. Οι Εναλλακτικές Λύσεις.
 
Επιπτώσεις στο Περιβάλλον:
·         Στο Μικροκλίμα.
·         Στη Βιοποικιλότητα ( στεριά και θάλασσα).
·         Στη Χλωρίδα και πανίδα.
Αισθητική – Αλλοιώσεις του φυσικού τοπίου:
·         Στην Αρχιτεκτονική δομή του τοπίου (Νησιού).
·         Στη διατήρηση του φυσικού κάλους.
·         Στο Είδος  και μέγεθος των Έργων Υποδομής.
1.   Προσβάσεις – Δρόμοι.
2.   Προσωρινές κατασκευές - εγκαταστάσεις.
3.   Μόνιμες  Κατασκευές.
4.   Χωροταξικό.
Μακροχρόνιες συνέπειες:
·         Στους κατοίκους ( στις οικονομικές και καθημερινές δραστηριότητες).
·         Στη λειτουργία του οικοσυστήματος συνολικά.
·         Στην υγεία των ανθρώπων.
 
Εναλλακτικές Λύσεις:
Προς αποφυγή περιβαλλοντικών παρεμβάσεων   στη στεριά έχει μελετηθεί η δυνατότητα εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στη Θάλασσα;
Υπάρχει μελέτη σκοπιμότητας  για εγκατάσταση η οποία να εμφανίζει τα πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα από αυτή της ξηράς και κατά πόσο είναι δυνατόν να εκτελεστεί αυτό το έργο;
Σημείωση: Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη θάλασσα (εφόσον το «επιτρέπει ο βυθός και τα ρεύματα αέρα» συμβάλει στην ανάπτυξη της βιοποικιλότητας του βυθού καθόσον οι βάσεις αφ΄εαυτού μετατρέπονται σε τεχνητούς ύφαλους, δεν αλλοιώνεται ο χερσαίος χώρος, δεν απαιτούνται απαλλοτριώσεις και δεν διαταράσσεται το οικοσύστημα.
 
«Πολλά από τα παραπάνω αναφέρθηκαν στην ημερίδα της 9/5/2012 που πραγματοποιήθηκε στο Ομήρειο  Πνευματικό Κέντρο, ως εκ τούτου διευκρινίζω ότι, δεν κομίζω γλαύκας εις Αθήνας, απλώς συμπληρώνω και ομαδοποιώ τα ερωτήματα» .
 
β.  Οικονομία και Ανταποδοτικότητα:
 
      Πέραν της αρχικής επένδυσης και των θέσεων εργασίας μέχρι της αποπεράτωσης του έργου, τίθενται τα ερωτήματα:
            1. Ποιες και πόσες θα είναι οι μόνιμες θέσεις εργασίας    και πόσες από αυτές θα καλυφθούν από κατοίκους της Χίου;
            2. Πως και με ποιο τρόπο το έργο αυτό με την ολοκλήρωση του θα συμβάλει στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας;
            3. Με δεδομένο ότι, σε αυτόν τον βράχο του Αιγαίου γράφεται  μια ιστορία που ξεπερνά τα  6.000 χρόνια όπου οι κάτοικοι συμβάλλουν με την παρουσία τους στην Κυριαρχία  και Ασφάλεια αυτού του τόπου, η κατασκευάστρια εταιρεία, τι δίνει ως «ελάχιστο μίσθωμα» π.χ  το 20 ή 30% από την παραγόμενη  ενέργεια  δωρεάν  σε όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, το οποίο θα συμβάλει ώστε να μειωθεί  το κόστος διαβίωσης και παραγωγής  και θα  ενισχύσει έστω και  μερικώς την  ανταγωνιστικότητα;
            ( Παράδειγμα, το μοντέλο της Δανίας όπου οι κάτοικοι ολόκληρων περιοχών έχουν μέχρι και μηδενικό κόστος στην πληρωμή του ρεύματος από αιολική-ηλιακή ενέργεια με ότι αυτό συνεπάγεται στην ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητα και της οικονομίας τους),
            4. Η οικονομική κρίση χαρακτηρίζεται ως ένα περιοδικό φαινόμενο και κάποια στιγμή ανακάμπτει, σε περίπτωση ανάκαμψης της οικονομίας, έχει τη δυνατότητα ένας άλλος επενδυτής να αναπτύξει μία άλλη μονάδα παραγωγής ρεύματος (αιολική ή ηλιακή ή γεωθερμική) και να συνδεθεί με το δίκτυο της Ibertrola - Rokas, ή θα έχει η επενδύτρια εταιρεία  την αποκλειστική εκμετάλλευση σε όλο το νησί;
            (Εάν υπάρχει τέτοια περίπτωση, τότε μιλάμε για παραχώρηση Εθνικών Κυριαρχικών Δικαιωμάτων στο σύνολο της επικράτειας του νησιού, γεγονός που καθιστάτε  ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΗ κάθε προσπάθεια εγκατάστασης ανεμογεννητριών στη Χίο).
 
     γ.   Εθνική Αναγκαιότητα:
 
     Είναι γνωστός στους υπεύθυνους της τοπικής αυτοδιοίκησης ότι, Μονάδες Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας μεγάλης απόδοσης κατατάσσονται στα Έργα Μείζονος Εθνικής Σημασίας.
   Εκτιμώ πως όλοι κατανοούν ότι, αν για οποιαδήποτε αιτία κοπεί το ρεύμα, το ελάχιστον για ένα 48 ώρες τότε όλο το νησί δεν έχει νερό (ηλεκτρικά αντλιοστάσια), δεν έχει ψωμί (ηλεκτρικοί φούρνοι), δεν έχει τρόφιμα  (ηλεκτρικά ψυγεία), δεν έχει επικοινωνίες με τον έξω κόσμο.
   Φαντάζομαι λοιπόν  ότι, αντιλαμβάνεται  ο καθένας μας  ποια θα είναι η συμπεριφορά του πλήθους όταν, ορμώμενο από φυσιολογικές ανάγκες βγει στους δρόμους προς αναζήτηση βασικών αγαθών και ποια θα πρέπει να είναι η στάση της επίσημης πολιτείας.
   Φαντάζομαι επίσης πως, η τοπική αυτοδιοίκηση γνωρίζει τον χειρισμό του θέματος καθώς και την εφαρμογή του Σχεδίου Βιομηχανικής Κινητοποίησης το οποίο έχει τη δυνατότητα να υλοποιήσει μονομερώς εφόσον κρίνει ότι, το νησί ή η χώρα βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
   Κατόπιν των παραπάνω γενάτε το ερώτημα, θα ενταχθεί η νέα μονάδα παραγωγής ρεύματος στο υπόψη Σχέδιο και αν ΝΑΙ τότε έχει προβλεφτεί  στη μελέτη η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ διασύνδεση της με το Εθνικό Δίκτυο της ΔΕΗ ούτως ώστε σε περίπτωση κρίσης να δεσμεύσετε  το 100% της παραγόμενης ενέργεια προς όφελος του νησιού;
   «Παράδειγμα, Τουρκίας, τον διαρρεύσαντα χειμώνα λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών (χιονοπτώσεις και παγετός) για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες της,   δέσμευσε προσωρινά το σύνολο του φυσικού αερίου το οποίο διοχετεύεται από τη Ρωσία προς την Ελλάδα».
   Η ένταξη των ανεμογεννητριών στο Εθνικό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης επιβάλλει όπως η επενδύτρια εταιρεία κατασκευάσει ΠΡΩΤΑ το δίκτυο διασύνδεσης με το εθνικό δίκτυο  τη ΔΕΗ, με δυνατότητα υποστήριξης και άλλων νησιών εφόσον απαιτηθεί και στη συνέχεια να υλοποιήσει τις υποδομές ολοκλήρωσης  του έργου, έχει ληφθεί προς τούτο μέριμνα;
   Με γνώμονα πως όλοι μας πρέπει να συμβάλουμε με τις γνώσεις ή την εμπειρία μας , ούτως ώστε  οι αρχές του τόπου να λαμβάνουν ορθές αποφάσεις, καταθέτω τις  παραπάνω σκέψεις μου.
 
          Με εκτίμηση
    Λευτέρης Παπαϊωάννου
Σύμβουλος Διαχείρισης Κρίσεων
 http://www.xiakifoni.gr/articles.aspx?ArticleID=16059