Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ Κ.ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΝΑΣΧΕΣΗΣ ΤΗΣ ΥΨΗΛΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ



Κώστας Τριαντάφυλλος
Βουλευτής Χίου

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Εργασίας σχετικά με τα μέτρα ανάσχεσης της υψηλής ανεργίας των νέων, κατέθεσε ο βουλευτής Χίου Κώστας Τριαντάφυλλος.


Ο Βουλευτής αναφέρει ότι η ανεργία των νέων έχει αυξηθεί δραματικά εξαιτίας της κρίσης. Σε ολόκληρη την ΕΕ, έφθασε κατά μέσο όρο σε πάνω από 22% και σε ορισμένα κράτη μέλη, όπως η Ελλάδα σε 50%. Οι νέοι αντιμετωπίζουν δύο φορές μεγαλύτερο κίνδυνο ανεργίας σε σχέση με το σύνολο του πληθυσμού των ενηλίκων. Ο Κώστας Τριαντάφυλλος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η Ευρωπαική Επιτροπή Τον Δεκέμβριο του 2011, παρουσίασε την πρωτοβουλία «Ευκαιρίες για τους νέους» καθορίζοντας τα μέτρα που μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της ανεργίας των νέων.
Μεταξύ αυτών τα κράτη καλούνται να ανακατανείμουν ορισμένα από τα κονδύλια των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ για την αντιμετώπισή της ανεργίας των νέων.
Ο Κώστας Τριαντάφυλλος ρωτά πόσα χρήματα από το ΕΣΠΑ και το Ευρωπαικό Κοινωνικό Ταμείο έχουν ανακατανεμηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς και ποίο είναι το σχέδιο για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων και την ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας.

Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης ο Κώστας Τριαντάφυλλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Η κρίση που σοβεί στη χώρα μας εδώ και 3 χρόνια έχει επιφέρει μεγάλες αλλαγές στην απασχόληση με πρώτα θύματα τους νέους και τις γυναίκες. Ειδικά για τους νέους οι προοπτικές είναι αρκετά δυσοίωνες καθώς η μεγάλη ύφεση δεν προοιωνίζεται μείωση του ποσοστού ανεργίας.
Για το λόγο αυτό έχει μεγάλη σημασία να χρησιμοποιήσουμε κάθε βοήθεια που μπορούμε να έχουμε από τους εταίρους μας. Η Κομισιόν έχει εκπονήσει ένα σχέδιο ώστε τα αναξιοποίητα κονδύλια από το ΕΣΠΑ να μπορούν να κατευθυνθούν σε δράσεις για την ανεργία των νέων.
Πολύ φοβάμαι ότι η μακρά προεκλογική περίοδος μας στέρησε πολύτιμο χρόνο και προεργασία πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.
Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε ένα Ευρώ στη μάχη κατά της ανεργίας και κυρίως αυτή των νέων. Έχουμε ανάγκη από αναπτυξιακές δράσεις απασχόλησης και όχι από στατικές επιδοματικές βοήθειες.”