Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Κ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "metro"


Την ανάγκη να επιταχυνθούν όλες οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος υπογραμμίζει με συνέντευξή του στη «metro»  βουλευτής Χίου του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τριαντάφυλλος, σημειώνοντας πως στη συνέχεια πρέπει να υπάρξει αναθεώρηση των δυσμενών όρων του Μνημονίου. 

Συνέντευξη στον Σταύρο Παπαντωνίου

Θεωρείτε ότι θα αντέξει στο χρόνο η συγκυβέρνηση ή θα ξεπεραστούν οι τριγμοί που υπάρχουν; 

Η συνεργασία κομμάτων στην πολιτική σκηνή είναι κάτι πρωτόγνωρο και δεν έχει ξανασυμβεί στη μεταπολίτευση, επομένως είναι φυσιολογικό να υπάρχουν τριγμοί μέχρι να βρει η κυβέρνηση την περπατησιά της. Ειδικά στη συγκυρία την οποία ζούμε, η οποία είναι πολύ κρίσιμη για την Ευρώπη, είναι λογικό μια κυβέρνηση που παίρνει πολύ μεγάλο βάρος να αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα. Πιστεύω ότι η ελληνική κοινωνία εμπιστεύεται αυτή την κυβέρνηση και τη συνεργασία αυτή, καθώς και τη δυνατότητα να υπάρχει συνευθύνη των τριών κομμάτων που επιλέγουν να σηκώσουν το βάρος της κρίσης – και αυτό είναι σημαντικό ώστε να κινηθεί η κατάσταση τους επόμενους μήνες προς όφελος του τόπου. 

Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, πιστεύετε ότι το κόμμα σας τελικά χάνει ή κερδίζει από τη συμμετοχή σε αυτή την κυβέρνηση; 

Νομίζω ότι το ΠΑΣΟΚ δεν αξιολογεί έτσι τη συμμετοχή του. Δηλαδή, αν κερδίζει ή αν χάνει σε ποσοστά. Νομίζω ότι αυτό που έχει προτάξει το ΠΑΣΟΚ και πριν και μετά τις εκλογές είναι να μπορέσει η χώρα να ξεπεράσει την κρίση και σε αυτή την πολύ δύσκολη στιγμή να μπει η συζήτηση της αναθεώρησης της δανειακής σύμβασης. Επίσης, να μπορέσει να αξιοποιηθεί τώρα, που η Ευρώπη αλλάζει, όλη αυτή η μεταβαλλόμενη κατάσταση, ώστε ο πολίτης να αισθανθεί ότι μειώνεται το βάρος από την πλάτη του και να μπορεί να ξεπεράσει με συλλογικότητα και αλληλεγγύη την κρίση. Το ΠΑΣΟΚ βλέπει τη στήριξη στην κυβέρνηση ως ένα καθήκον, το οποίο προφανώς το αναλαμβάνουμε και ως μία ευθύνη, την οποία αντιλαμβανόμαστε και ως εντολή του ελληνικού λαού. 

Πιστεύετε ότι θα επιτευχθεί τελικά η αναθεώρηση; 

Είναι μια διαδικασία στην οποία έχουμε σίγουρα πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε. Πρέπει να τα βάλουμε όλα στο τραπέζι, έχοντας τηρήσει τις δεσμεύσεις μας, αλλά ταυτόχρονα ανοίγοντας μια μεγάλη συζήτηση, η οποία είναι απαραίτητη. Να επιταχύνουμε δηλαδή όλες εκείνες τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος, έτσι ώστε να πάρει μπρος η μηχανή. Και να μπορέσουμε ταυτόχρονα με την αναθεώρηση να κινήσουμε τις υγιείς δυνάμεις της χώρας. 

Το μέλλον του ΠΑΣΟΚ πώς το βλέπετε; Πολλοί λένε πως το κόμμα έχει κλείσει τον ιστορικό του κύκλο. 

Είναι προφανές ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μειώσει πολύ τη δύναμή του και ειδικά στη νέα γενιά. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνει ανανέωση σε πρόσωπα και πολιτικές και στη δράση του κόμματος να υπάρξει εξωστρέφεια. Από κει και μετά όμως, θεωρώ ότι η δημοκρατική παράταξη έρχεται από μακριά και πάει μακριά. Αυτό δεν είναι απλώς σύνθημα και θα αναφερθώ σε ένα παράδειγμα διεθνές: Οι Γάλλοι σοσιαλδημοκράτες το 2002 ήρθαν τρίτοι, μετά την Ακροδεξιά του Λεπέν. Το 2012 είναι η ελπίδα της Ευρώπης για αλλαγή. Αυτό σημαίνει ότι προφανώς η πολιτική γεωγραφία δεν μεταβάλλεται, αλλά οι πολίτες αισθάνονται ότι πρέπει να στείλουν μηνύματα, τα οποία εκφράζουν την αγανάκτηση και την οργή τους. Αυτό το μήνυμα, το οποίο πρέπει να στείλουμε εμείς σήμερα ως σοσιαλιστές προς την κοινωνία, είναι ότι είμαστε εδώ. Είμαστε εδώ για εκείνους που πιστεύουν ότι μπορεί να αλλάξει η κατάσταση την οποία βιώνουμε και αισθάνονται ότι δεν μπορούν να βρουν τις λύσεις στα άκρα, στη λογική της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, στη λογική της ισοπέδωσης και της γενίκευσης.

Η δική σας γενιά είναι έτοιμη να πάρει τα ηνία; Και δεν μιλάω μόνο για το κόμμα σας, αλλά γενικότερα για την πολιτική ζωή της χώρας. 

Πιστεύω ότι, πέρα από μικρομεγαλισμούς, είναι η ώρα να αλλάξει η Ελλάδα γενιά. Και όχι μόνο στην πολιτική, η οποία είναι μία έκφραση της κοινωνίας, αλλά να αλλάξει γενιά και στη δημοσιογραφία, την οικονομία και να μπορέσει αυτή η γενιά, που είναι πιο μορφωμένη και καλλιεργημένη από τις προηγούμενες, να εκφράσει και να εκφραστεί, να αναλάβει δράση και να μπει στο επίκεντρο, όχι μόνο της λήψης αποφάσεων, αλλά και της οικονομικής, της κοινωνικής, της πολιτιστικής ζωής της χώρας μας. Αυτό όμως δεν πρέπει να γίνει μόνο στο ΠΑΣΟΚ, αλλά στο σύνολο των κοινωνικών δραστηριοτήτων της χώρας.