Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ.ΕΣ. ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ , ΠΡΙΝ ... ΠΑΓΩΣΟΥΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ



Τον κίνδυνο να παραμείνουν τα σχολεία χωρίς πετρέλαιο τη σχολική χρονιά που έρχεται σε περίπου ένα μήνα επισείει με επιστολή της προς τον υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ), διότι παρά τα όσα έχουν υποσχεθεί οι προκάτοχοί του «η περσινή σχολική χρονιά έκλεισε με τα σχολεία να έχουν εισπράξει μόνο μια δόση (Φεβρουάριου 2012), ενώ εκκρεμεί η καταβολή της δεύτερης δόσης, που αναμενόταν τον Απρίλιο 2012. Κατά συνέπεια επιβάλλεται η άμεση εκταμίευσή της, γιατί σε διαφορετική περίπτωση η δραματική οικονομική κατάσταση των σχολείων εγκυμονεί σοβαρά προβλήματα για την ομαλή λειτουργία τους».

Επίσης, η ΔΟΕ που ζητεί άμεσα συνάντηση με τον υπουργό, στην επιστολή της υπογραμμίζει πως «η πρώτη δόση του 2012 ήταν μειωμένη ως προς την αντίστοιχη του 2011 κατά 33%», με αποτέλεσμα να «είναι σίγουρο πως τα σχολεία -με δεδομένη την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης- να αδυνατούν να αγοράσουν το πετρέλαιο που απαιτείται για τη θέρμανση τον επόμενο χειμώνα». Για το λόγο αυτό, ζητεί την επιπλέον έκτακτη επιχορήγηση των σχολικών επιτροπών και την εξαίρεσή τους από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.
Τέλος, του ζητεί να υποχρεώσει τους δημάρχους «να εφαρμόσουν την υπάρχουσα νομοθεσία (υπουργική απόφαση 8440/25.2.2011) που επιβάλλει το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών στις σχολικές μονάδες και την κατανομή των ποσών που αναλογούν σε κάθε σχολείο. Επιπλέον, θα πρέπει να τονιστεί ότι οι ενιαίες σχολικές επιτροπές θα πρέπει να προβαίνουν σε άμεση απόδοση των χρημάτων από τους πόρους του Υπουργείου Εσωτερικών στις σχολικές μονάδες».
Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας καταγγέλλει, εξάλλου, την απόφαση της κυβέρνησης για πρόσληψη μόλις 200 εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τη στιγμή που οι αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης αναμένεται να ξεπεράσουν τις 5.000.
Σημειώνεται ότι, με αιχμή τα οικονομικά, η ΔΟΕ έχει κηρύξει ήδη την πρώτη απεργία της απεργία για τις 12 Σεπτεμβρίου, ενώ στις 11 Σεπτεμβρίου, ημέρα του αγιασμού, οι δάσκαλοι θα προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό των διευθύνσεων εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΔΟΕ
ΣΤΟΝ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ζητά άμεσα συνάντηση μαζί σας, προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα της καταβολής της δεύτερης δόσης από τους Κ.Α.Π. προς τους δήμους για τα λειτουργικά έξοδα των σχολικών μονάδων.
Βρισκόμαστε ελάχιστες μέρες πριν την έναρξη του νέου σχολικού έτους και οι σχολικές μονάδες σε όλη τη χώρα θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα έξοδα, που απαιτεί η υποδοχή των μαθητών στα σχολεία, χωρίς να υπάρχουν καθόλου χρήματα στα ταμεία τους.
Θυμίζουμε ότι η περσινή σχολική χρονιά έκλεισε με τα σχολεία να έχουν εισπράξει μόνο μια δόση (Φεβρουάριου 2012), ενώ εκκρεμεί η καταβολή της δεύτερης δόσης, που αναμενόταν τον Απρίλιο 2012. Κατά συνέπεια επιβάλλεται η άμεση εκταμίευσή της, γιατί σε διαφορετική περίπτωση η δραματική οικονομική κατάσταση των σχολείων εγκυμονεί σοβαρά προβλήματα για την ομαλή λειτουργία τους.
Επίσης πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η πρώτη δόση του 2012 ήταν μειωμένη ως προς την αντίστοιχη του 2011 κατά 33%. Είναι σίγουρο πως τα σχολεία -με δεδομένη την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης- θα αδυνατούν να αγοράσουν το πετρέλαιο που απαιτείται για τη θέρμανση τον επόμενο χειμώνα. Για το λόγο αυτό ζητούμε την επιπλέον έκτακτη επιχορήγηση των σχολικών επιτροπών.
Η αύξηση του πετρελαίου κατά 50% θα έχει ως αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος της κρατικής επιχορήγησης να δαπανάται για την αγορά καυσίμων σε βάρος της κάλυψης των υπόλοιπων ζωτικών λειτουργικών αναγκών. Για το λόγο αυτό απαιτούμε την εξαίρεση των σχολικών επιτροπών από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.
Με την ευκαιρία θα πρέπει να επισημανθεί στους δήμους να εφαρμόσουν την υπάρχουσα νομοθεσία (Υπουργική απόφαση 8440/25.2.2011) που επιβάλλει το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών στις σχολικές μονάδες και την κατανομή των ποσών που αναλογούν σε κάθε σχολείο. Επιπλέον θα πρέπει να τονιστεί ότι οι ενιαίες σχολικές επιτροπές θα πρέπει να προβαίνουν σε άμεση απόδοση των χρημάτων από τους πόρους του Υπουργείου Εσωτερικών στις σχολικές μονάδες.
Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι με τη συνεχόμενη πολιτική των περικοπών των κοινωνικών δαπανών και ειδικότερα των δαπανών για την παιδεία που επιβάλλει η πολιτική των μνημονίων, τα σχολεία αδυνατούν να λειτουργήσουν καθώς σημαντικές καθημερινές ανάγκες δεν μπορούν να καλυφθούν. Κοινό μυστικό είναι ότι όλο και πιο συχνά καλούνται οι γονείς να συμβάλλουν οικονομικά στην αγορά καθημερινών ειδών πρώτης ανάγκης για τη λειτουργία των σχολείων.
Επιμένουμε στην πάγια θέση μας για αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 5% του ΑΕΠ ή στο 15% του Γ.Κ.Π.
aftodioikisi.gr