Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ




Ο βουλευτής Χίου, μετά τον έλεγχο από τις δυνάμεις πυρόσβεσης  της καταστροφικής πυρκαγιάς, έκανε την ακόλουθη δήλωση:


«Βιώσαμε αυτές τις μέρες μια ιστορική και πρωτόγνωρη φυσική, οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική καταστροφή. Είδαμε μια ανεξέλεγκτη πυρκαγιά να κατακαίει τα μοναδικής φυσικής ομορφιάς μέρη μας, να κατακαίει τις περιουσίες και τους κόπους μιας ζωής. Και αυτήν την τραγική στιγμή, είναι δύσκολο να εκφράσουμε τα συναισθήματα που προκαλούνται σε όλους μας από αυτήν την μαυρίλα που αφήνει πίσω της η φωτιά.

Οφείλω να εκφράσω ένα ειλικρινές ευχαριστώ σε όλους και όλες, όσοι συνέβαλαν για να αποτραπούν τα χειρότερα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ για τους Πυροσβέστες μας, τους Χιώτες και όσους ξεκίνησαν από την άλλη άκρη της Ελλάδας, για να παλέψουν με τις φλόγες, για να προστατέψουν εμάς και τις ιδιοκτησίες μας. Και το έπραξαν αυτό, ξεπερνώντας τον εαυτό τους, παρά τα όποια σοβαρά προβλήματα σε επίγεια και εναέρια μέσα.

Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εθελοντές δασοπυροσβέστες των ομάδων δασοπροστασίας του νησιού μας, που απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι δεν δειλιάζουν στα δύσκολα και ότι διαθέτουν τα ψυχικά αποθέματα την κρίσιμη ώρα, να μην εγκαταλείπουν την προσπάθεια, όσο δύσκολη, επίπονη και πολυήμερη και αν είναι.

Όμως, πρέπει να επισημάνω και την πραγματικά εντυπωσιακή για άλλη μια φορά συμμετοχή των πολιτών, την ανταπόκριση στο κάλεσμα για εθελοντική προσφορά, στην πολυήμερη παρουσία όλων εκείνων, που προστάτευσαν, πολλές φορές χωρίς μέσα, τον τόπο μας.

Σήμερα, είμαστε εδώ και πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά αλλά και να διερευνήσουμε κάθε τι που δεν πήγε καλά και οδηγηθήκαμε σε  αυτήν την μεγάλη καταστροφή.
Αυτό που προέχει, όμως, είναι η ψύχραιμη αντιμετώπιση των πρώτων κρίσιμων ημερών μετά τη μεγάλη καταστροφή.

Οφείλουμε να τρέξουμε τις διαδικασίες για την άμεση αποζημίωση των πληγέντων, αλλά και την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την αποκατάσταση της περιοχής που υπέστη τις συνέπειες της πυρκαγιάς.
Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι ένα σχέδιο άμεσων ενεργειών αποκατάστασης που θα αποτελέσει τον οδηγό για τις μετέπειτα ενέργειες.

Την ευχαριστήρια ανακοίνωση του βουλευτή θα ακολουθήσει, τις αμέσως επόμενες μέρες, συνέντευξη τύπου.