Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

ENHMEΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΧΙΟ


Α. ΙΣΤΟΡΙΚΟ
1.      Η πυρκαγιά σήμερα 18/8/2012 εκδηλώθηκε στις 02.25 στις Καρυές Χίου.
2.      Σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδόθηκε από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας  στις 17/8/2012 και Ω/12.30 (www.gscp.gr) και αφορά την εκτίμηση κινδύνου για την 18η /8/2012 η κατηγορία κινδύνου για την Νήσο Χίο ήταν (4)-ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΗ.
3.      Η ΠΥ Χίου και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος (199 ΣΕΚΥΠΣ/ΣΚΕΔ) τα οποία ενημερώθηκαν ξεκίνησαν την άμεση κινητοποίηση και κλιμάκωση των πυροσβεστικών δυνάμεων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο ενώ παράλληλα ενημερώθηκε το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Γ.Γ.Π.Π.  (ΚΕΠΠ) και ξεκίνησε άμεσα τις προβλεπόμενες διαδικασίες ενεργοποίησης του Τοπικού και Περιφερειακού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.


Β. ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ (Ω/19.00, 18/8/2012)
1.      Η δασική πυρκαγιά στη Νήσο Χίο παραμένει σε εξέλιξη εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.
2.      Η πρώτη χαρτογράφηση της περιοχής που έχει πραγματοποιηθεί από τη Γ.Γ.Π.Π. και το Πυροσβεστικό Σώμα σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς αποτυπώνει πως η πυρκαγιά εξελίσσεται περιμετρικά των περιοχών Αυγώνυμα, Δαφνώνας, Λίθιο, Βέσσα, Ελάτα, Άγιος Γεώργιος Συκούσης, Πυργί και Αρμόλια.

3.      Στην περιοχή επιχειρούν:
3.1. ΧΕΡΣΑΙΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
3.1.1. ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ
·        (50) Πυροσβέστες με (20) Οχήματα
·        (66) Άτομα Πεζοπόρο ενίσχυση από τις Π.Υ. Μυτιλήνης (20), Θες/νίκης (35) και Σάμου (10).
·        (1) Πυροσβεστικό του Στρατού
3.1.2. ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
·        (112) Στρατιώτες (πεζοπόρο)
·        (50) Εθελοντές Χίου
·        (7) Υδροφόρες ((5) ιδιωτικές και (2) Δημοτικές)
·        (4) Ερπυστριοφόρα ((2) Στρατού και (2) ιδιωτών)
·        (1) Ισοπεδωτής του Στρατού
·        (1) Φορτωτής του Στρατού
·        Τρακτέρ και σκαπτικά μηχανήματα ιδιωτών
Με μέριμνα της Γ.Γ.Π.Π. διατέθηκαν για τη μεταφορά προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος
·        (1) Ε/Π Super Puma  για τη μεταφορά (20) πυροσβεστών από τη Μυτιλήνη στη Χίο.
·        (1) C-27 για τη μεταφορά (35) πυροσβεστών από την Θες/νίκη στη Χίο.
·        (1) Ε/Π Super Puma για τη μεταφορά (10) πυροσβεστών από τη Σάμο στη Χίο.
3.2. ΕΝΑΕΡΙΑ ΜΕΣΑ
·        (10) Α/Φ
·        (5) Ε/Π
Τα εναέρια μέσα επιχειρούν με ιδιαίτερη δυσκολία, καθώς οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν την από αέρος επιχείρηση κατάσβεσης.
     3.3.  ΚΗΡΥΞΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ
Στις 14.00 με Απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας μετά από εισήγηση του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου  κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα τοπικά διαμερίσματα Ανάβατος, Αυγώνυμα, Δαφνώνας, Αγ Γεώργιος Συκούσης, Λιθί, Βέσσα, Ελάτα, Αρμόλια, Πυργί, Μεστά, Όλυμποι της Περιφερειακής Ενότητας Χίου.

4.      ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
Λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη της πυρκαγιάς σε συνδυασμό με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδόθηκε από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας  στις 18/8/2012 και Ω/12.30 (www.gscp.gr) και αφορά την εκτίμηση κινδύνου για την 19η /8/2012 σύμφωνα με την οποία η κατηγορία κινδύνου για την Νήσο Χίο θα παραμείνει στο (4)-ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΗ, η κλιμάκωση των χερσαίων δυνάμεων  ξεκίνησε σήμερα το πρωί και θα αναπτυχθεί σε (2) φάσεις.
Η Αη Φάση ολοκληρώθηκε ήδη με την άφιξη στη Χίο και την ενίσχυση των χερσαίων πυροσβεστικών δυνάμεων με (10) οχήματα από την Αττική με (20) πυροσβέστες. Η ανωτέρω δύναμη μεταφέρθηκε με τα Νήσος Χίος και Πάτμος.
Η Βη  Φάση είναι σε εξέλιξη και θα πραγματοποιηθεί με την ενίσχυση της ΠΥ Χίου  με) Πυροσβεστικά Οχήματα τα οποία θα κατευθυνθούν στο νησί με το Αρματαγωγό Σάμος του Πολεμικού Ναυτικού το οποίο εκτιμάται ότι θα αναχωρήσει από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας απόψε μεταφέροντας
·        (20) οχήματα από τις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας με 80 πυροσβέστες
Η κλιμάκωση των εναερίων μέσων ήταν άμεση και ξεκίνησε από τις πρώτες πρωινές ώρες με την σταδιακή αποστολή (10) Α/ΦΩΝ και (5) Ε/Π.
Τέλος εξαιτίας των αντίξοων καιρικών συνθηκών και της έκτασης της πυρκαγιάς, το πυροσβεστικό προσωπικό της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου έχει τεθεί σε γενική επιφυλακή με Απόφαση του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος.

5.      ΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ
Με εντολή του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος μετέβησαν στο νησί από τις πρώτες πρωινές ώρες  ο  Περιφερειακός Διοικητής Βορείου Αιγαίου του Πυροσβεστικού Σώματος Αρχιπύραρχος Αφάλης Χαράλαμπος  και ο Γενικός Επιθεωρητής Βορείου Ελλάδας του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Β Τουλίκας ο οποίος έχει και την Γενική Διοίκηση των Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων και Δυνάμεων.
Επιπλέον στη Χίο βρίσκεται ο Αρχηγός ΑΣΔΕΝ, αντιστράτηγος κ. Β. Ταλλίδης προκειμένου να συντονίζει τις ένοπλες δυνάμεις.