Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΧΡΗΣΗΣ ΠΑΛΑΙΩΝ ΣΦΑΓΕΙΩΝ ΚΑΛΑΜΩΤΗΣ ΧΙΟΥ




Στην κυριότητα του Δήμου Χίου ανήκει το ακίνητο των παλαιών σφαγείων  που βρίσκεται στην τ. Κοινότητα Καλαμωτής  του τ. Δήμου Μαστιχοχωρίων.  Το ακίνητο αυτό ζητά με αίτηση του το σωματείο πυρόσβεσης «Ώρα για δράση» προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως έδρα των γραφείων του σωματείου, ως χώρος διαφύλαξης των οχημάτων και ως αποθηκευτικός  χώρος των υλικών που θα αποκτηθούν για την εκπλήρωση του σωματείου. Σχετική είναι αριθ. 20/2012 απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Καλαμωτής με την οποία το Τ.Σ. συναινεί στην παραχώρηση της χρήσης των σφαγείων στο ανωτέρω σωματείο χωρίς μίσθωμα για μία οκταετία με τον  όρο ότι σε ένα μέρος του ακινήτου θα έχει ελεύθερη πρόσβαση η Τοπική Κοινότητα Καλαμωτής  για να αποθηκεύει διάφορα αντικείμενα της.
Για την μετά το πέρας  της  οκταετίας  παραχώρηση του χώρου  θα αποφασίζει  εκ νέου  το Δημοτικό Συμβούλιο. Για το θέμα έχει εισηγηθεί και η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου η οποία θέτει τους λοιπούς όρους  προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Δήμου και της  Τοπικής Κοινότητας.  Το ακίνητο  των παλαιών σφαγείων  είναι αναξιοποίητο και μέχρι σήμερα δεν έχει εκπονηθεί κάποιο πρόγραμμα αξιοποίησης τους, ενώ  η χρησιμοποίηση του από ένα σωματείο με αναγνωρισμένη στο κοινωνικό σύνολο δράση θα μπορούσε να έχει θετικά αποτελέσματα τόσο για τους κατοίκους όσο και για το περιβάλλον. Παράλληλα θα επιτρέψει  στο σωματείο «ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ» να έχει μία έδρα  όπου θα μπορεί να αναπτύσσει δραστηριότητες  για την πληροφόρηση, την εκπαίδευση, την επιμόρφωση και την κατάρτιση των πολιτών σε θέματά προαγωγής του εθελοντισμού και διαχείρισης του περιβάλλοντος.
Το άρθρο 185 παρ. 2 του Ν. 3463/2006 ( ΚΔΚ ) δίνει τη δυνατότητα μιας τέτοια παραχώρησης χρήσης, αφού το συγκεκριμένο σωματείο ασκεί δραστηριότητα κοινωφελή ή τέτοια  που προάγει τα τοπικά συμφέροντα.
ΕΙΣΗΓΟΥΜΑΙ να παραχωρηθεί δωρεάν η χρήση ( χρησιδάνειο ) του ακινήτου των παλαιών σφαγείων της  τ.Κοινότητας  Καλαμωτής  στο σωματείο  με την επωνυμία «ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ» προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως έδρα των γραφείων του σωματείου, ως χώρος διαφύλαξης των οχημάτων και ως αποθηκευτικός  χώρος των υλικών του και γενικά για την ανάπτυξη του εθελοντισμού και του πολιτισμού. Με τον τρόπο αυτό ο Δήμος Χίου αποδεικνύει και εμπράκτως  ότι επιθυμεί να είναι αρωγός σε κάθε εθελοντική προσπάθεια, που γίνεται προς το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου και του φυσικού περιβάλλοντος.
Για την παραχώρηση να γίνουν αποδεκτοί οι όροι που θέτει η Τ.Κ. Καλαμωτής και το Τμήμα Περιουσίας της Δ/νσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Δ. Χίου