Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

ΣΗΜΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Κ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ "ΧΙΩΤΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ"




Σας παραθέτουμε τα κύρια σημεία της ομιλίας του Βουλευτή Χίου του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Τριαντάφυλλου στην εκδήλωση, που διοργάνωσε η «Χιώτες Πολίτες και Ανεμογεννήτριες»

1.      «Η οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας, προϋποθέτει εξωστρέφεια, δηλαδή προϋποθέτει επενδύσεις που θα έλθουν και απέξω. Δεν είμαι αντίθετος σε επενδύσεις που θα δημιουργήσουν υποδομές, που θα προσθέσουν εισόδημα, που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, στον τόπο μας και θα αναδείξουν τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα».
2.      «Η προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) είναι απαραίτητη και  πρωτεύουσα αναπτυξιακή και περιβαλλοντική προτεραιότητα για την τοπική κοινωνία, για την τοπική οικονομία, για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, δεν πρέπει να την αντιλαμβανόμαστε μόνο ως μια αποκλειστικά κερδοσκοπική δραστηριότητα.»
3.      «Βασική αρχή στο θεσμικό πλαίσιο ανάπτυξης της παραγωγής των ΑΠΕ, πρέπει να είναι η αποκέντρωση των υποδομών. Επί της αρχής τίθεμαι υπέρ της επένδυσης στις ΑΠΕ (όπως συμβαίνει στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε.) από συμπράξεις ιδιωτών και αυτοδιοικητικών αρχών και σε κάθε περίπτωση είμαι υπέρ του ανοίγματος της αγοράς της ενέργειας σε μικρομεσαίους παραγωγούς, που με έναν τρόπο ορθολογικό και οργανωμένο, θα δημιουργούν πλούτο που θα διανέμεται ως επί το πλείστον στο νησί, δημιουργώντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας.»
4.      «Για την Χίο και την ανάπτυξη της φιλικής για το περιβάλλον ενέργειας, είναι προϋπόθεση η διασύνδεση του νησιού με την ηπειρωτική χώρα. Χωρίς αυτήν την διασύνδεση, δεν είναι δυνατή η περαιτέρω επένδυση σε αυτόν τον τομέα για τεχνικούς λόγους. Προφανώς, διεκδικούμε να παραμείνει σε “ψυχρή εφεδρεία” το εργοστάσιο της ΔΕΗ και να μην χαθούν αυτές οι θέσεις εργασίας.»
5.      «Η νησιωτικότητα, δηλαδή η ιδιαιτερότητα των νησιών πρέπει να καταστεί καθοριστικός παράγοντας του μεγέθους κάθε επένδυσης, του χωροταξικού σχεδιασμού και των λοιπών νομοθετικών ρυθμίσεων, που διέπουν την ανάπτυξη των ΑΠΕ. Η έννοια, λοιπόν, της νησιωτικότητας, δεν επιτρέπει την ισοπεδωτική αντίληψη ότι είναι δυνατή η τοποθέτηση των ίδιων κατασκευών στις πεδιάδες της ηπειρωτικής χώρας και των ίδιων στα νησιά.»
6.      «Η πρόβλεψη για εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε μικρή απόσταση από αρχαιολογικούς χώρους (αναφέρθηκε, από εκπρόσωπο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Χίου, ότι προβλέπεται τοποθέτηση ανεμογεννήτριας σε απόσταση 200 μέτρων), είναι προφανές ότι αντιβαίνει το υπάρχον νομικό πλαίσιο και δεν είναι συμβατή όχι μόνο με την ελληνική νομοθεσία αλλά και τις γενικές αρχές προστασίας της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.»
7.      «Κάθε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που εκπονήθηκε προ της μεγάλης πυρκαγιάς της 18 Αυγούστου 2012, είναι προφανές ότι δεν έλαβε υπ’ όψιν τις τεράστιες συνέπειες που είχε η τελευταία για το φυσικό περιβάλλον του νησιού και ως εκ τούτου, de facto, απαιτείται τροποποίηση/ επικαιροποίησή της. Για το σκοπό αυτό χρειάζεται επικαιροποίηση της μελέτης, ώστε η αναγέννηση του φυσικού τοπίου να συνδυαστεί αρμονικά με την εγκατάσταση των υποδομών»
8.      «Είναι προφανές ότι τα ανταποδοτικά οφέλη που προβλέπει η συγκεκριμένη επένδυση, για την Χίο, είναι ελάχιστα και ως εκ τούτου, πρέπει να επαναπροσδιορισθούν και αυτά σε νέα βάση.»