Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΓΙΑ ΡΙΨΗ ΜΠΑΖΩΝ ΣΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΝΕΡΟΜΥΛΩΝ ΣΤΗ ΒΟΛΙΣΣΟ







       Αγαπητέ κύριε Χαλάτση,

Σε απάντηση χθεσινού δημοσιεύματός σας, σχετικά με τις περιπατητικές διαδρομές, θα θέλαμε να παρατηρήσουμε τα εξής:
Η Περιφερειακή Ενότητα Χίου στα πλαίσια του διασυνοριακού Προγράμματος i4WALKER εκτελεί έργο προϋπογισμού 180.000€ στις  περιπατητικές διαδρομές : Άγιοι Πατέρες- Νέα Μονή (1.068 m) Μεστά- Ολύμποι (2.046 m) Φαράγγι Καμπιών (2.679 m) Αρμόλια- Κάστρο Απολίχνων (1.073 m) Καρδάμυλα- Κάστρο Γριάς (1.197 m Άγιος Γιάννης- Άγιο Γάλας (2.400 m) Νερόμυλοι Βολισσού- Κοιλάδα Μαλαγκιώτη-Βολισσός  (8.000 m) Φα-Λιθί (4.100μ) Αντικείμενο του έργου αποτελεί  η αναβάθμιση των περιπατητικών διαδρομών, καθώς και των υποδομών που έχουν δημιουργηθεί για την πληροφόρηση και εξυπηρέτηση των περιπατητών (πινακίδες σήμανσης, πληροφοριακές, κατεύθυνσης, συμπεριφοράς επισκεπτών, καθιστικά παγκάκια, παρατηρητήρια πουλιών, κιόσκια,  κ.λ.π , καθώς και η ανάδειξη και στήριξη της διαδρομής «Φα-Λιθί», λιθόκτιστου δρόμου της Οθωμανικής περιόδου που ένωνε τον Άγιο Γεώργιο με το Λιθί . Η Διαδρομή Βολισσός- κοιλάδα Μαλαγκιώτη, μετά από δική σας εισήγηση, αναβαθμίζεται σε κυκλική και έτσι αυξάνεται το μήκος της (σε περίπου 8 χιλιόμετρα ) καθώς εντάσσεται σε αυτήν τμήμα του παλιού δικτύου μονοπατιών που χρησιμοποιούνταν πριν το 1970 εντάσσοντας έτσι σε αυτήν τις πετρόκτιστες εκκλησίες Αγίων Αποστόλων και Μεταμόρφωση του Σωτήρος, καθώς και   παλιό αλώνι και δυο πηγάδια  στην επιστροφή, που κάνουν τη διαδρομή πιο ενδιαφέρουσα, προσφέροντας στον περιπατητή εναλλακτικές πορείες,  ανάλογα με την διάθεση και την αντοχή του.
Σε καμία περίπτωση η Περιφερειακή Ενότητα Χίου δεν ευθύνεται για δράσεις τρίτων που πιθανόν αλλοιώνουν το χαρακτήρα των παραπάνω διαδρομών. Αντίθετα, με ήπιες παρεμβάσεις και σεβασμό στο περιβάλλον και την ιστορία του τόπου  θα αποκαταστήσει τις βλάβες, όπου αυτό είναι δυνατόν.
Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η υλοποίηση του παραπάνω έργου, η Περιφερειακή Ενότητα Χίου ζήτησε τη συνεργασία σας, όπως και άλλων συμπατριωτών μας, που ασχολούνται με τον περιπατητικό τουρισμό. Σε κάθε περίπτωση, από την αρχή κατέστη σαφές ότι μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα, για την ανάδειξη ενός δικτύου περιπατητικών διαδρομών στη Χίο, με σεβασμό στο περιβάλλον, λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες ανάπτυξης ενός τουριστικού προϊόντος γύρω από τις διαδρομές.
Με έκπληξη και λύπη είδαμε ένα καταγγελτικό δημοσίευμά σας, για αυθαίρετες παρεμβάσεις που έχουν γίνει στην περιπατητική διαδρομή της Βολισσού, στο οποίο αφήνονται υπόνοιες ότι η Περιφερειακή Ενότητα Χίου ευθύνεται γι’ αυτήν και για άλλες τέτοιες άστοχες παρεμβάσεις στις περιπατητικές διαδρομές. Θα θέλαμε να γίνει ξεκάθαρο, ότι η Περιφερειακή Ενότητα Χίου, στο πλαίσιο πάντοτε των αρμοδιοτήτων της, φροντίζει για τη συντήρηση των μονοπατιών και αποκαθιστά τις αυθαιρεσίες, όπου δεν πρόκειται για ιδιωτικές ιδιοκτησίες. Το ίδιο πράττουμε και στην περίπτωση της Βολισσού, γι’ αυτό με έγγραφό μας στην Αστυνομική Δ/νση Χίου, ζητάμε τη διερεύνηση των ενεργειών που κατέστρεψαν τμήμα του πέτρινου μονοπατιού.
 Είναι κατανοητό ότι αυτό που θα σώσει τις περιπατητικές διαδρομές του νησιού μας δεν είναι η αστυνόμευση, η οποία άλλωστε δεν μπορεί να καλύψει όλη την έκταση του δικτύου, αλλά η ευαισθητοποίηση των κατοίκων και η κατανόηση της αξίας αυτών των μνημείων της φύσης και της ιστορίας.
Σε αυτό είμαστε στην ίδια πλευρά μ’ εσάς, γι’αυτό παρακαλούμε για την αποκατάσταση της αλήθειας σε σχέση με τα παραπάνω καταγγελτικά δημοσίευματα.




                                                                               
Ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου



Κωνσταντίνος Γανιάρης