Logo Επιστολών.jpg
Είναι μεγάλη η χαρά και η ικανοποίησή μου, γιατί το «Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Βορείου Αιγαίου», για πρώτη φορά στη δεκαεξαετή λειτουργία του, ξεκίνησε την οργάνωση «Διαγωνισμού Συγγραφής Θεατρικού Έργου 2012», με σκοπό την ενίσχυση και ενθάρρυνση της σύγχρονης θεατρικής γραφής στη χώρα. Μέσα από την πολύμηνη αυτή διαδικασία, ενεργοποιήθηκε πλήθος αξιόλογων νέων και παλιότερων θεατρικών συγγραφέων, το οποίο και κατέθεσε στο Δη.Πε.Θε Β.Α. τις συγγραφικές του δημιουργίες, συμβάλλοντας με απλοχεριά στην απόλυτα επιτυχή προσπάθεια, για την πολιτιστική ανάπτυξη και εξάπλωσης της τέχνης στην Ελλάδα. Ό,τι δηλαδή επιχειρούμε να πράξουμε ως το μέγιστο χρέος μας, μέσα από αυτό το φορέα. Πέραν των αξιόλογων μελών της επιτροπής αξιολόγησης, επιθυμώ να ευχαριστήσω έναν – έναν ξεχωριστά, όλους τους συμμετέχοντες για την εμπιστοσύνη τους, να τους συγχαρώ για το πνεύμα, το ταλέντο και την επιμονή τους, μα πάνω από όλα για την αγάπη τους στο όνομα του πολιτισμού. Όλα τα έργα που παραλάβαμε, αναγνώστηκαν από την επιτροπή αξιολόγησης με προσοχή. Η διαδικασία δεν ήταν εύκολη, όχι μοναχά λόγω της πληθώρας και του αυξημένου ενδιαφέροντος, αλλά γιατί αρκετά από αυτά υπήρξαν πραγματικά αριστουργήματα. Είναι αντιληπτό λοιπόν, ότι ειδικά για εκείνα που ξεχώρισαν (πολλώ μάλλον δε για τα τρία πρώτα),ανεξαρτήτως της κατάταξής τους (Βραβείο και έπαινοι), για την επιτροπή αξιολόγησης και για εμένα, αφορούν σε έργα ίσης καλλιτεχνικής ποιότητας και αξίας.
Γιάννης Ζαφείρης – Καλλιτεχνικός Δ/ντης Δη.Πε.Θε. Βορείου Αιγαίου

Αποτελέσματα Βραβευομένων του «Θεατρικού Διαγωνισμού 2012».
Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο βορείου Αιγαίου, προκήρυξε και ολοκλήρωσε το «Διαγωνισμό Θεατρικής Συγγραφής 2012». Στο διαγωνισμό συμμετείχαν μόνο νέοι θεατρικοί συγγραφείς. Στην έννοια του «νέου θεατρικού συγγραφέα», περιλήφθησαν εκείνοι, θεατρικό έργο των οποίων δεν είχε στο παρελθόν ανεβεί στη σκηνή από επαγγελματικό θίασο ή παρουσιαστεί στην τηλεόραση ή το ραδιόφωνο. Το είδος των θεατρικών έργων, αφορούσε σε Δραματικά έργα πάσης φύσεως και εύλογης εκτάσεως που στηρίχθηκαν στο λόγο (όχι μουσικά-όπερες, οπερέτες, παντομίμες, ποίηση, βωβά δρώμενα ή διασκευές παντός τύπου). Γλώσσα συγγραφής των έργων, ήταν η Ελληνική.
Η Επιτροπή Αξιολόγησης Αποτελείται από τουςΥρώ Μανέ (Πρόεδρο Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών)Γιάννη Ζαφείρη (Καλλιτεχνικό Διευθυντή ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου)Ευτυχία Βλυσίδου (Προϊσταμένη Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Χίου)Χρήστο Μπελλέ (Πρόεδρο Δημόσιας Ιστορικής Κεντρικής Βιβλιοθήκης Χίου «Κοραής»), Θωμά Καραμουσλή (Ξεναγό - Ιστορικό)Γιώργος Παυλιδάκης (Εμψυχωτή Θεατρικών Εργαστηρίων ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου), Μαρία Παππά (Φιλόλογο).
Το ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου έλαβε περίπου 100 θεατρικά έργα. Το πρώτο έργο, πρόκειται να διδαχτεί στην Πειραματική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου και να ανέβει ως παράσταση υπό την Αιγίδα του.
Βραβευθέν έργο: "ΓΙΟΥΝΑΝ" -Δημόκριτου Τσουκάπα
1ος  Έπαινος: "ΕΝΑ ΧΕΡΙ ΣΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ ΜΟΥ" - Ελένη Κωστοπούλου
2ος  Έπαινος: "Ο ΧΡΟΝΟΣ ΒΓΗΚΕ ΑΠ' ΤΟ ΠΙΘΑΡΙ" - Λίζα Κωνσταντοπούλου
Το Δη.Πε.Θε. Βορείου Αιγαίου κατά τις αρχές του 2013, θα προχωρήσει με την προκήρυξη του 2ου Διαγωνισμού Συγγραφής Θεατρικού Έργου, μέσα από τον οποίο ελπίζουμε στην ίδια ή –και αν είναι δυνατόν- σε ακόμη μεγαλύτερη δυναμική.