Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ : ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ , ΜΑΧΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ



Τα μεγάλα νομικά κενά των διατάξεων του μεσοπρόθεσμου που αφορούν τη διαθεσιμότητα - απολύσεις στο Δημόσιο και της εφαρμοστικής εγκυκλίου Μανιτάκη σπεύδουν να εκμεταλλευθούν οι υπάλληλοι που πλήττονται από το μέτρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, αν και δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως τα ονόματα των συγκεκριμένων υπαλλήλων, ήδη πολλοί από αυτούς έχουν απευθυνθεί σε νομικά γραφεία, ζητώντας να στοιχειοθετηθούν οι λόγοι της αντισυνταγματικότητας και της ακυρότητας του παραπάνω νόμου και, βεβαίως, της ερμηνευτικής του εγκυκλίου.
Ετοιμάζονται ΑΔΕΔΥ, ΠΟΕ - ΟΤΑ
Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες , έχει ζητηθεί από τους νομικούς συμβούλους τόσο της ΑΔΕΔΥ όσο και της ΠΟΕ - ΟΤΑ να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις σε σχέση με την ακυρότητα - αντισυνταγματικότητα του νόμου, ώστε  να αποφασίσουν άμεσα τα διοικητικά τους συμβούλια αν και πότε θα προσφύγουν κατά των συγκεκριμένων διατάξεων του  ν. 4093/2012.
Αν και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των δημοσίων και των δημοτικών υπαλλήλων επιθυμούν σε πρώτη φάση η «μάχη» κατά των απολύσεων να γίνει στους δρόμους, φαίνεται ότι η επόμενη (πιθανότατα, δε, παράλληλα)  μεγάλη μάχη θα δοθεί στις αίθουσες των δικαστηρίων.
«Σύνθημα» από το Δήμο Αθηναίων
Το «σύνθημα», άλλωστε, έδωσε ο δήμαρχος της Αθήνας, του μεγαλύτερου δήμου της χώρας, όταν κατά τη διάρκεια σημερινής συνάντησης με τους εργαζόμενους  δεσμεύθηκε ότι ο δήμος θα παράσχει νομική στήριξη στους υπό διαθεσιμότητα - απόλυση.  Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Καμίνης τόνισε στους εργαζόμενους ότι τα νομικά κενά του νόμου είναι μεγάλα.
Αντισυνταγματικές οι διατάξεις
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται με άρθρο του στην aftodioikisi.grο γνωστός εργατολόγος (και συνεργάτης της ιστοσελίδας) Τάσος Πετρόπουλος, ο οποίος τονίζει ότι ο νόμος «αντιστρατεύεται ευθέως τις θεμελιώδεις και συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές της ισότητας, της αξιοκρατίας αλλά και αναλογικότητας», γιατί
1) Πρώτον «η κατάργηση των θέσεων αυτών δεν πραγματοποιείται στη βάση ολοκληρωμένης και εμπεριστατωμένης αναδιάρθρωσης των δημοσίων υπηρεσιών αλλά στηρίζεται αποκλειστικά στο τυχαίο κριτήριο της κατάληψης θέσεων κατηγορίας ΔΕ των προαναφερόμενων ειδικοτήτων».
2) Δεν λαμβάνονται υπόψη τα λοιπά προσόντα των υπό διαθεσιμότητα υπαλλήλων αλλά ούτε οι ειδικότερες και συγκεκριμένες ανάγκες εκάστης υπηρεσίας ή φορέα. Θεωρείται δηλαδή εκ προοιμίου βέβαιο ότι οι υπηρεσίες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της διάταξης αυτής δεν χρειάζονται τις υπηρεσίες των υπαλλήλων αυτών των ειδικοτήτων, μολονότι δεν έχει συνταχθεί σχετικό οργανόγραμμα στη βάση των πραγματικών αναγκών τους. Ως εκ τούτου κατά τον κ. Πετρόπουλο «οι συνέπειες αυτές (σ.σ. μείωση μισθού στα ¾ αι πιθανή απόλυση)  συνιστούν διάκριση σε βάρος τους, χωρίς να συντρέχει οποιοσδήποτε αποχρών λόγος που να  τις δικαιολογούν έναντι των υπολοίπων υπαλλήλων. Οι συνέπειες αυτές δεν είναι συμβατές με το Σύνταγμα και την κείμενη νομοθεσία», τονίζει ο κ. Πετρόπουλος.
aftodioikisi.gr