Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙΩΤΙΚΟ ΧΩΡΟ




Ημερίδα στη Μυτιλήνη για τις ιδιαιτερότητες των νησιών μας και τις προοπτικές ανάπτυξης


«Προοπτικές Ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Οι ιδιαιτερότητες του νησιωτικού χώρου», ήταν το θέμα της ημερίδας που οργάνωσαν στη Μυτιλήνη, στις 24 Νοεμβρίου 2012, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωκοινοβουλίου στην Ελλάδα.  Ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων/ Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, συμμετείχε ως εισηγητής.
Μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας και της Αυτοδιοίκησης καθώς και ο ευρωβουλευτής Σ. Δανέλλης συμμετείχαν επίσης, ενώ ενεργή συμμετοχή  είχε το κοινό που παρακολούθησε την εκδήλωση. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις έννοιες της ανάπτυξης και εδαφικής συνοχής στη σημερινή Ευρώπη καθώς και τις εκφράσεις της κοινωνίας των πολιτών στο νησιωτικό χώρο.

Κατά την εισήγηση του ο Νίκος Χρυσόγελος, μεταξύ άλλων, δήλωσε:

«Το στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης των προηγούμενων δεκαετιών δεν έχει τίποτε να δώσει προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης. Είναι ανάγκη να επιλέξουμε έναν τρίτο δρόμο, μιας Πράσινης, ανθρωποκεντρικής και βιώσιμης ανάπτυξης που θα είναι κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά υπεύθυνη και αλληλέγγυα προς τους Έλληνες πολίτες αλλά και τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται σε δεινή θέση. Στην Ευρώπη που πιστεύουμε και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση για την οποία παλεύουμε οι δράσεις για τη σταθερότητα, την ανάπτυξη, την απασχόληση και την περιβαλλοντική επαγρύπνηση είναι σημαντικό να προέλθουν με σύμμαχο την κοινωνία.

Στην Ε.Ε. και στην Ελλάδα, οφείλουμε να παλέψουμε για την ανάπτυξη πρωτοβουλιών σε τομείς όπως η αγροτική πολιτική, η αλιεία, οι θαλάσσιες μεταφορές, το περιβάλλον, η εξοικονόμηση ενέργειας και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και να σταματήσουμε επιτέλους να συζητάμε την ανάπτυξη του τσιμέντου και των δρόμων. Οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε τους τοπικούς πόρους, να αναπτύξουμε κοινωνικές επιχειρήσεις και να επενδύσουμε στην παιδεία, την καινοτομία, την έρευνα και τον πολιτισμό, τομείς όπου το Πανεπιστήμιο Αιγαίου μπορεί και πρέπει να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια μας.

Είμαι πολύ χαρούμενος για την παρουσία πολλών φοιτητών στην ημερίδα. Την εποχή της κρίσης η καλύτερη επένδυση είναι αυτή που αφορά στους νέους, στην εκπαίδευση και την απασχόλησή τους, στην κινητικότητα και τη συνεργασία μεταξύ τους. Οι νέοι μπορεί να είναι η κινητήρια δύναμη για να προχωρήσει η ένωση της Ευρώπης αλλά και για να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, να αντιμετωπιστεί η ξενοφοβία, να κερδίσει ξανά η Ευρώπη τις καρδιές και το μυαλό των πολιτών. Οι νέοι δεν είναι μόνο το μέλλον αλλά και το παρόν»


Μετά το πέρας της ημερίδας ο Νίκος Χρυσόγελος, συνοδευόμενος από το Μιχάλη Μπάκα, Γραμματέα της Περιφ. Οργάνωσης Βορείου Αιγαίου των Οικολόγων Πράσινων, επισκέφτηκαν την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου καθώς και τους χώρους υποδοχής μεταναστών του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης. Ο Νίκος Χρυσόγελος έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Τους τελευταίους μήνες έχει αρχίσει να εμφανίζεται μεγάλο πρόβλημα φιλοξενίας των μεταναστών στη Μυτιλήνη αλλά και στα άλλα νησιά του Ανατ. Αιγαίου με τα κρατητήρια να είναι κατάμεστα από μετανάστες. Περπατώντας στην πόλη της Μυτιλήνης είδαμε από κοντά οικογένειες, γυναίκες και μωρά να περιφέρονται σε πάρκα και πλατείες περιμένοντας τη «σύλληψη» τους από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές. Είναι απαραίτητη η άμεση εξεύρεση κατάλληλων χώρων για τη φιλοξενία των προσφύγων σε ανοικτά κέντρα φιλοξενίας αλλά και η προετοιμασία των υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής μέριμνας προς αυτήν την κατεύθυνση. Υπάρχουν τεράστια κονδύλια στην ΕΕ για το μεταναστευτικό ζήτημα και μένουν αναξιοποίητα από την ολιγωρία της κυβέρνησης. Έτσι το βάρος πέφτει στις φιλότιμες ενέργειες του προσωπικού της Αστυνομίας και του Λιμενικού των νησιών μας που προσπαθούν να χειριστούν καταστάσεις πέρα από τα όρια τους. Είναι απαραίτητο να επιταχυνθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, που ακολουθούνται  από την Αστυνομία, έτσι ώστε να μην συμβαίνει αυτό που παρακολουθούμε σήμερα όπου οι μετανάστες κρατούνται «προσωρινώς» μέχρι και 20-30 ημέρες.Οφείλουμε επίσης να ευχαριστήσουμε στους εθελοντές συμπολίτες μας που είδαμε και από κοντά, να προσφέρουν βοήθεια και συσσίτια στους μετανάστες καθώς η λιμενική αρχή δεν έχει τα κονδύλια για τη σίτιση τους. Χωρίς καθυστερήσεις, απαιτείται η άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης για την επίλυση του ζητήματος»