Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

ΟΠΙΣΘΕΝ ΚΕΔΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ



Ένα βήμα πίσω σχετικά με την κοινή δήλωση με την ΕΝΠΕ στην οποία ζητούνταν ούτε λίγο ούτε πολύ να περικοπούν οι ΚΑΠ (δηλαδή, και πόροι οι οποίοι αφορούν τις κοινωνικές δομές των δήμων, δηλαδή τους πολίτες) για να μην κοπούν οι μισθοί των αιρετών, κάνει η ΚΕΔΕ μετά το σάλο που ξεσηκώθηκε.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κοινή δήλωση των συνδικαλιστικών οργάνων δημάρχων και περιφερειαρχών ουδέποτε αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, ενώ με σημερινή της νέα, διευκρινιστική, ανακοίνωση η ΚΕΔΕ ΔΕΝ κάνει καμία αναφορά στους μισθούς των αιρετών.
Αντιθέτως, κάνει λόγο μεταξύ άλλων για «συνεχιζόμενη μισθολογική υποβάθμιση των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης»  και για «αποδιάρθρωση της λειτουργίας των δήμων και ιδιαίτερα των κοινωνικοπρονοιακών δομών και των υπηρεσιών ανταποδοτικού χαρακτήρα», ζητώντας  «την απόσυρση των διατάξεων που καταρρακώνουν το θεσμό».
Καμία αναφορά και από πρόεδρο ΕΝΠΕ
Να σημειωθεί πως όπισθεν ολοταχώς, μετά το σάλο που δημιουργήθηκε και μετά την ανακοίνωση της ΚΕΔΕ για το θέμα των αντιμισθιών, έκανε και ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Αττικής, ο οποίος -σε δήλωσή του- επίσης δεν αναφέρεται στην «ταμπακιέρα», δηλαδή τη μείωση των ΚΑΠ έναντι της μείωσης των αντιμισθιών των αιρετών.
Μιλά για «αποδόμηση των περιφερειακών συμβουλίων μέσω της κατάργησης των ελάχιστων εξόδων παράστασης των συμβούλων», για «χωρίς σχέδιο αποψίλωση των υπηρεσιών από προσωπικό» και για «επιλεκτική κατάργηση μόνο για τους ΟΤΑ Α' και Β' Βαθμού των συμβούλων των αιρετών και των δημοσιογράφων» που δεν μπορεί να είναι μέρος μιας οικονομικής πολιτικής εξόδου από την κρίση.
ΚΕΔΕ: Τι διαταράσσει κοινωνική συνοχή
και εύρυθμη λειτουργία των δήμων
Στην ανακοίνωση της, η ΚΕΔΕ σημειώνει ότι στο διάστημα που προηγήθηκε της κατάθεσης στη Βουλή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013 - 2016, το διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας «επιδίωξε να έχει έναν καθαρό και ειλικρινή διάλογο με την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα, που είχε σαν στόχο να ληφθούν όλες εκείνες οι αποφάσεις που θα μπορούσαν να κρατήσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση όρθια και ικανή να υπερασπιστεί την Κοινωνική Συνοχή και να προσφέρει στους πολίτες ποιοτικές υπηρεσίες σύγχρονου κράτους».
Ως βάση του διαλόγου η ΚΕΔΕ, όπως λέει στην ανακοίνωσή της,«έθεσε τη μεγάλη συμβολή των δήμων στη συνολική προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας, όχι μόνο με τη νέα οργάνωση των δομών τους και τη δραστική μείωση των δαπανών τους αλλά ακόμη και με την προσωπική συμμετοχή όλων των υπαλλήλων και των αιρετών με τη μείωση των αποδοχών τους να ξεπερνά το 50%».
Αντ' αυτού, όμως, όπως σημειώνει, δεν ακούστηκαν με αποτέλεσμα να συμπεριληφθούν ρυθμίσεις που «απαξιώνουν το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και υποβαθμίζουν το ρόλο των αιρετών, καταργούν την αυτοτέλεια των δήμων επιβάλλοντας αντισυνταγματικά την επιτροπεία και αποδιαρθρώνουν τη λειτουργία των δήμων.
Πιο συγκεκριμένα:
  • Η σύσταση και η λειτουργία Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ (παράγραφος στ' 4) αντίκειται στις Συνταγματικές διατάξεις και καταλύει στην πράξη την αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι Δήμοι επιδιώκουν την διαφάνεια και τους ελέγχους σε όλα τα επίπεδα, που ήδη είναι αρκετοί, αλλά δεν δέχονται την αντισυνταγματικά επιβαλλόμενη επιτροπεία.
  • Η αποδιάρθρωση της λειτουργίας των Δήμων και ιδιαίτερα των κοινωνικοπρονοιακών δομών και των υπηρεσιών ανταποδοτικού χαρακτήρα, που κανένας ιδιωτικός φορέας δεν μπορεί να υποκαταστήσει, συντελείται με:
    - τις συνολικές ρυθμίσεις που αφορούν στις μετατάξεις, μεταφορές και καταργήσεις ειδικοτήτων και ειδικών θέσεων και ιδιαίτερα την προβλεπόμενη διαδικασία διαθεσιμότητας που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε απολύσεις,
    - τη συνεχιζόμενη μισθολογική υποβάθμιση των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που δημιουργεί εκρηκτικό κλίμα στο εσωτερικό των Δήμων και επιφέρει παράλυση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη,
    επιπλέον, την από 01.01.2013 μεταφορά σωρείας αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, για την υλοποίηση των οποίων οι Δήμοι χρειάζονται επιπλέον προσωπικό.
Η ΚΕΔΕ και η ΕΝΠΕ, από κοινού, πρότειναν εναλλακτικά ισοδύναμα μέτρα για να αποφευχθεί η αναστάτωση που επιφέρουν οι ρυθμίσεις αυτές».
aftodioikisi.gr