Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ Κ.ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ


Την πρόταση νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, την οποία κατέθεσε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου οι Γ. Μανιάτης, Θ. Μωραΐτης και Κ. Τριαντάφυλλος.


Σε μία περίοδο ύφεσης, ανεργίας, μειωμένης ρευστότητας και μειωμένων εισοδημάτων, τα ελληνικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα σε σχέση με την εξυπηρέτηση των δανείων τους προς τις τράπεζες. Τα ίδια τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας αποδεικνύουν πως τα επισφαλή δάνεια – κυρίως, στεγαστικά και καταναλωτικά – τριπλασιάστηκαν μέσα σε τρία χρόνια, ενώ σημαντικές είναι και οι καθυστερήσεις αποπληρωμής δανειακών δόσεων.
Στην πρωτοβουλία αυτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ., η οποία δεν θέτει πλαφόν στο οικογενειακό εισόδημα για να ενταχθούν τα νοικοκυριά στις ρυθμίσεις του Νόμου και αποσκοπεί στο να βρεθούν λύσεις για τους πολίτες, προτείνονται, μεταξύ άλλων:

1.      Επεκτείνεται το νομοθετημένο για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων σχήμα ρύθμισης των δανείων.
2.      Οι τράπεζες (και οι εταιρείες στις οποίες αυτές εκχωρούν τις σχετικές οφειλές από δάνεια) οφείλουν – μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου -  να ρυθμίζουν την μηνιαία δόση του δανείου σε ποσοστό που δεν θα υπερβαίνει το 30% του οικογενειακού ή του ατομικού, κατά περίπτωση εισοδήματος.
3.      Η ρύθμιση αυτή καταλαμβάνει τις συμβάσεις στεγαστικών, επισκευαστικών, καταναλωτικών δανείων, καθώς και τις συμβάσεις πιστωτικών καρτών.
4.      Προβλέπονται κυρώσεις για τις τράπεζες που δεν τηρούν αυτήν την διαδικασία.
5.      Προβλέπεται η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που θα ρυθμιστούν με τις ως άνω διαδικασίες και καθορίζεται το επιτόκιο για το χρονικό διάστημα αποπληρωμής (δεν μπορεί να υπερβαίνει το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ προσαυξημένο κατά 2%).
6.      Επεκτείνονται οι διαδικασίες του Ν.3869 και για φυσικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα (κυρίως, αυτοαπασχολούμενοι). Τα πρόσωπα αυτά δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα και ως εκ τούτου δικαιούνται να υποβάλλουν αίτηση για δικαστική ρύθμιση των χρεών.
7.      Βελτιώνονται λειτουργικά οι διατάξεις του Ν.3869 σε σχέση με την συμβιβαστική ρύθμιση των οφειλών, την ισότητα στην μεταχείριση των αιτήσεων από τα Ειρηνοδικεία, την προστασία της πρώτης κατοικίας, καλύτερες ρυθμίσεις για οφειλέτες που αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα.
8.      Καθιερώνεται το ακατάσχετο για ποσό ως 2000 ευρώ σε λογαριασμό του οφειλέτη σε πιστωτικό ίδρυμα, ώστε να διασφαλίζεται η πρόσβαση των καταναλωτών σε τραπεζικές συναλλαγές κρίσιμες για την καθημερινότητά τους.
9.      Παρατείνεται για 2 χρόνια η προθεσμία για την απαγόρευση πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας οφειλετών.