Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

MHNYTHΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ






ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ κ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ

Του Βασιλείου Καπερνάρου του Ηλία, Βουλευτή Αθηνών, Δικηγόρου Αθηνών, κατοίκου Αθηνών, οδού Πατησίων, αρ. 130.

ΚΑΤΑ

Παντός υπευθύνου, κατ’ άρθρα 45-49 ΠΚ.


Αξιότιμε κύριε Εισαγγελεύ,

Εκθέτω στην κρίση Σας τα ακόλουθα πραγματικά περιστατικά και αιτούμαι τα κατά το νόμο.

Στο υπ’ αριθ. 600 φύλλο της εφημερίδας «δημοκρατία» της Τετάρτης 19 Δεκεμβρίου 2012 και στην πρώτη σελίδα αυτής, στο άνω και δεξιό τμήμα της πρώτης σελίδας, εντός πλαισίου, αναφέρεται «ΕΠΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Η Ελλάδα έχασε τις ευρωπαϊκές αποζημιώσεις για τις φωτιές στη Χίο».
Στη σελίδα 7, λοιπόν, του ανωτέρω φύλλου της εφημερίδας, δημοσιεύθηκε κείμενο, με τίτλο «Το … έπος του Χατζηδάκη: Χάθηκαν οι ευρωπαϊκές αποζημιώσεις για την πύρινη λαίλαπα στη Χίο!».
Ένθετη του δημοσιεύματος υπάρχει φωτογραφία, η οποία απεικονίζει, όπως αναφέρεται κάτωθεν αυτής «Στιγμιότυπο από τις φωτιές του περασμένου Αυγούστου στη Χίο. Ένθετη φώτο: Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης». Ακολούθως, και στο κεντρικό τμήμα του δημοσιευμένου κειμένου αναγράφεται ότι «Ο Υπουργός Ανάπτυξης ‘’ξέχασε’’ να καταθέσει το αίτημα για χρηματοδότηση του νησιού μετά τις φωτιές του Αυγούστου».
Ολόκληρο το κείμενο του δημοσιεύματος έχει – αυτολεξεί – ως εξής: «Την ώρα που ο Αντώνης Σαμαράς αναζητά επενδύσεις και ρευστότητα, ο Υπουργός Ανάπτυξης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης… ξεχνάει να καταθέσει αίτημα στο Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη χρηματοδότηση των ζημιών που υπέστη η Χίος από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου!
Αυτό προκύπτει από την απάντηση του αρμόδιου επιτρόπου για τα διαρθωτικά ταμεία Γιοχάνες Χαν σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, ο οποίος επικαλούμενος τον κανονισμό 2012/2020 ζητούσε να διερευνηθεί η δυνατότητα ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης για τη χρηματοδότηση της Χίου λόγω των καταστροφών που έπαθε τον Αύγουστο του 2012.

Ο Συγκεκριμένος κανονισμός δίνει τη δυνατότητα εξαιρετικά ευνοϊκότερης μεταχείρησης σε νησιά της Ελλάδας και σε υπερπόντια νησιά όπως η Ρεουνιόν, η Μαρτινίκα, η Μαδέρα κ.λ.π., με μόνο όρο η καταστροφή να έχει «σοβαρές και μακροχρόνιες επιπτώσεις για τις συνθήκες διαβίωσης και για την οικονομική σταθερότητα της περιοχής».
Ο Επίτροπος σημείωσε ότι το εν λόγω Ταμείο έχει χρηματοδοτήσει σε ανάλογες περιπτώσεις ζημιές που προκλήθηκαν από φυσικές καταστροφές σε νησιά , όταν το ζήτησαν οι Κυβερνήσεις των αντίστοιχων χωρών-μελών. Ωστόσο, στην περίπτωση της Χίου ουδέποτε, σύμφωνα με τον ίδιο, δέχθηκε αίτημα χρηματοδότησης από την ελληνική Κυβέρνηση! Μάλιστα, διευκρινίστηκε ότι η επιτροπή δεν είναι σε θέση να παρατείνει την προθεσμία ή να ενεργοποιήσει εκ των υστέρων το Ταμείο.
Πιο συγκεκριμένα, η απάντηση του επιτρόπου, η οποία εκθέτει ανεπανόρθωτα την ελληνική κυβέρνηση , ήταν ότι « οι αιτήσεις για οικονομική ενίσχυση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης πρέπει να υποβάλλονται από τις εθνικές Αρχές της πληγείσας χώρας εντός δέκα εβδομάδων από την ημερομηνία καταγραφής της πρώτης ζημιάς. Η Επιτροπή δεν έχει λάβει αίτηση από την Ελλάδα σχετικά με τις πυρκαγιές στη Χίο» .
Ευθύνη στο Υπουργείο Ανάπτυξης αποδίδουν με χθεσινή κοινή δήλωσή τους ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Ι. Μανιάτης και ο βουλευτής Χίου του ΠΑΣΟΚ Κ. Τριανταφύλλου για τη μη ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης για τη Χίο εντός του προκαθορισμένου χρονοδιαγράμματος.
«Είναι ανεξήγητη η ολιγωρία του Υπουργείου Ανάπτυξης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στο θέμα της μη υποβολής της αίτησης προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η Χίος από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της ανακήρυξης της Χίου σε πυρόπληκτη περιοχή» σημειώνουν οι δύο βουλευτές.
Με αφορμή τις δηλώσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, από το Υπουργείο Ανάπτυξης διευκρινίστηκαν τα εξής:
Οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται προκειμένου να ενεργοποιηθεί το Ταμείο Αλληλεγγύης είναι το ύψος των ζημιών που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 0,6% του ΑΕΠ ή να έχουν προκληθεί σημαντικές μακροχρόνιες επιπτώσεις στην πλειονότητα του πληθυσμού της Περιφέρειας, εν προκειμένω του Βορείου Αιγαίου, καθώς και στο περιφερειακό ΑΕΠ.
Στην περίπτωση της Χίου, καταλήγει το Υπουργείο Ανάπτυξης, δεν ισχύει καμία από τις δύο προϋποθέσεις»(Σχετ.1).

Κύριε Εισαγγελεύ,

Το ως άνω δημοσίευμα προκαλεί βαθειά θλίψη, οργή και ντροπή για τον ευτελισμό του κρατικού μηχανισμού, ο οποίος παραλείπει, δια των οργάνων του, να προβεί στις οφειλόμενες ενέργειες, ώστε να ενεργοποιηθεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης για τη χρηματοδότηση της πολύπαθης νήσου της Χίου. Οι αναφερόμενες στο ως άνω δημοσίευμα, αξιόποινες πράξεις, τελεσθείσες δια παραλείψεως, καταδεικνύουν το μέγεθος μιας εξαιρετικά επιζήμιας, για το Ελληνικό Δημόσιο και τις πληγείσες περιοχές, αδιαφορίας, την ίδια, μάλιστα, στιγμή που ισοπεδώνεται η ελληνική κοινωνία και διαλύονται οι κοινωνικοί θεσμοί.

Τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα της εφημερίδας «δημοκρατία», δημιουργούν σοβαρές ενδείξεις ότι έχουν τελεσθεί πράξεις, οι οποίες παραβιάζουν ευθέως το Σύνταγμα των Ελλήνων, παραβιάζουν ευθέως τους νόμους του κράτους, και συνεπώς, πρέπει να αναζητηθεί τάχιστα η ποινική ευθύνη, την οποία υπέχουν τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Άλλωστε, όπως προκύπτει από το ως άνω δημοσίευμα, οι ως άνω περιγραφόμενες έκνομες παραλείψεις προέρχονται από το Υπουργείο Ανάπτυξης, ακόμα και την ηγεσία αυτού, γεγονός, το οποίο αποτελεί έναν επιπλέον, ισχυρό λόγο, για τον οποίο είναι επιβεβλημένη η άμεση και ταχύτατη παρέμβασή Σας.

Σημειώνεται, δε, ότι με το λαό της πατρίδας μας σκληρά δοκιμαζόμενο, σε μία πορεία με αβέβαιο μέλλον, τέτοιου είδους έκνομες παραλείψεις θεματοφυλάκων της δημόσιας περιουσίας και διαχειριστών αυτής, αποτελούν ένα ακόμα δείγμα της βάναυσης προσβολής των θυσιών, στις οποίες υποβάλλεται ο ελληνικός λαός, ενώ θα πρέπει – και τούτο συνιστά υποχρέωση όλων μας – οι ενέργειες αυτές να αναδεικνύονται, οι υπαίτιοι αυτών να ανευρίσκονται και, τελικώς, να τιμωρούνται.
Πράγματι, τα στοιχεία, τα οποία αναφέρονται στο ως άνω δημοσίευμα της εφημερίδας «δημοκρατία» είναι συντριπτικά.
Ένεκα τούτων, και δεδομένου του γεγονότος ότι κατά το άρ. 2 του Κώδικα Δεοντολογίας των Δικηγόρων, σύμφωνα με το οποίο: «Ο Δικηγόρος αγωνίζεται για την ύπαρξη, διατήρηση και κατοχύρωση όλων των προϋποθέσεων της λειτουργίας του Κράτους Δικαίου και ειδικότερα: α) Είναι υπέρμαχος της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της Ειρήνης και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης, β) Υπερασπίζεται με θάρρος και αυταπάρνηση το Σύνταγμα και τους Δημοκρατικούς θεσμούς…» και το άρθρο 3, σύμφωνα με το οποίο: «Ο Δικηγόρος…ενδιαφέρεται για τα γενικότερα προβλήματα της Χώρας. Προσφέρει τις γνώσεις του και τις υπηρεσίες του για την πρόοδό της και ασκεί το Λειτούργημά του, κατά τρόπο ώστε να είναι χρήσιμος και στ’ άτομα και στο κοινωνικό σύνολο», αναφέρω τα ανωτέρω ενώπιόν Σας, προσθέτοντας, επώνυμα, την δική μου φωνή διαμαρτυρίας και αγανάκτησης για την δόλια παράλειψη του κρατικού μηχανισμού, να διεκδικήσει και να λάβει, δια των αρμοδίων προς τούτο οργάνων του, τη χρηματοδότηση των ζημιών που υπέστη η Χίος. Τη συνοδεύω, δε, με τα επίσημα στοιχεία, όπως αυτά δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα «δημοκρατία».

Αξιότιμε κύριε Εισαγγελεύ,

Είναι, πράγματι, ολοένα αυξανόμενη η τραγικότητα της κατάστασης, την οποία βιώνουμε όλοι μας σ’ αυτήν τη χώρα.

Ύστατο καταφύγιο τούτη την έσχατη ώρα αποτελεί ο θεσμός της Δικαιοσύνης. Ένας θεσμός πολλαπλώς βαλλόμενος. Ένας θεσμός ενοχλητικός σε εκείνους που έχουν συνηθίσει στην αυθαιρεσία και στο ανέλεγκτο αυτής.

Κύριε Εισαγγελεύ,

Κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 24 παρ. 2 Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ. «(Η Εισαγγελία) Δρα ενιαία και αδιάκριτα και έχει ως αποστολή την τήρηση της νομιμότητας, την προστασία του πολίτη και τη διαφύλαξη των κανόνων της δημόσιας τάξης.».
Ως κατέχων την ανώτερη θέση της εισαγγελικής ιεραρχίας της χώρας μας, είσθε πολλαπλώς ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ να διασφαλίσετε την τήρηση της νομιμότητας, την προστασία του πολίτη και την διαφύλαξη των κανόνων της δημόσιας τάξης.

Επειδή είναι απαραίτητη – ιδίως στην παρούσα συγκυρία – η εμπέδωση της εμπιστοσύνης του πολίτη και στις τρεις προβλεπόμενες εκ του Συντάγματός μας λειτουργίες, ήτοι – πρωτίστως – την Δικαστική, τη Νομοθετική και την Εκτελεστική.

Επειδή σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 1 του Συντάγματος: «Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου».

Επειδή η Δικαιοσύνη αποτελεί σ’ αυτούς τους πραγματικά δύσκολους καιρούς την υπέρτατη προσδοκία και ελπίδα του πολίτη, προκειμένου να διασφαλισθεί το αρραγές των αρμών της κοινωνικής μας συνοχής.

Επειδή ο Ελληνικός λαός προσβλέπει σ’ Εσάς για την ευθυδικία, την τήρηση της νομιμότητας και την αποκατάσταση της κοινωνικής ειρήνης και στην εν λόγω περίπτωση.

Επειδή προκαλούν το κοινό αίσθημα οι έκνομες ενέργειες και παραλείψεις, τις οποίες Σας αναφέρω δια της παρούσης. Κυρίως, όμως, προκαλεί την ίδια την έννοια της Δικαιοσύνης, η οποία πρέπει να επιβάλλεται σε παρόμοιες περιπτώσεις ιδιαιτέρως σοβαρών εγκλημάτων, ιδιαίτερα όταν αφορούν αδικήματα, τα οποία στρέφονται κατά Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι έχουν σκληρά δοκιμαστεί.

Επειδή οι νόμοι του κράτους μας υπάρχουν για να εφαρμόζονται και όχι να παραμένουν ανενεργοί, ή όταν εφαρμόζονται, να εφαρμόζονται επιλεκτικώς ή μεροληπτικώς ή ιδιοτελώς.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

Παρακαλώ για τις δικές Σας ενέργειες, προκειμένου να διερευνήσετε, αν συντρέχει περίπτωση τέλεσης ποινικών αδικημάτων, αποκαθιστώντας, έτσι, τη νομιμότητα.

Αθήνα, 20.12.2012
Ο αναφέρων
Αριθμός Πρωτοκόλλου 8476/20.12.2012