Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

OI OIKOΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥΣ ΤΗΣ ΧΙΟΥ



Τελευταία κατάλοιπα ψηφοθηρικών τακτικών παλαιοκομματικής περιόδου.


Με λύπη παρακολουθήσαμε στο περιφερειακό συμβούλιο της Τρίτης 29/1/2013 τον αντιπεριφερειάρχη Χίου κ Γανιάρη να εισηγείται την εξαίρεση τεσσάρων υγροτόπων της Χίου από το Προεδρικό Διάταγμα που αφορά στην προστασία μικρών νησιωτικών υγροτόπων. Υιοθετώντας τις αιτιάσεις κατοίκων που θίγονται οι ιδιοκτησίες τους, καθώς ήθελαν να οικοδομήσουν μέσα στους υγροτόπους και τώρα δεν μπορούν, ακούστηκαν από τους περιφερειακούς μας συμβούλους πολλά αναληθή δεδομένα και σε αυτά θέλουμε να απαντήσουμε.

Πρώτα από όλα όλοι «έπεσαν από τα σύννεφα» ακούγοντας ότι υπάρχει τέτοιο ΠΔ. Εμείς προφανώς δεν πέσαμε από σύννεφα καθώς για το θέμα έχουμε κάνει πολλές αναφορές και ανακοινώσεις, τον Ιούνιο του 2011, τον Φεβρουάριο και τον Ιούλιο του 2012. Πώς οι «εκπρόσωποι» μας (έρημοι και απρόσωποι όπως έλεγε και ο Σαββόπουλος) δεν έχουν καμία ενημέρωση για το θέμα δεν το καταλαβαίνουμε. Και εάν οι περιφερειακοί μας σύμβουλοι ήθελαν ενημέρωση γιατί δεν απευθύνονταν στο ΥΠΕΚΑ ή στις υπηρεσίες της Περιφέρειας που έχουν στις τάξεις του περιβαλλοντολόγους ενήμερους για το ζήτημα και αντί αυτού περιορίζουν την ενημέρωση τους στις αναφορές ιδιοκτητών, που έχουν κάθε όφελος να τους παραπλανήσουν;; Πώς πήραν μια τέτοια απόφαση οι περιφερειακοί μας σύμβουλοι χωρίς να δουν έστω ένα χάρτη με τις περιοχές που αναφέρονται και απλά πίστεψαν όλα όσα τους κοινοποιήθηκαν από τους “θιγόμενους” ιδιοκτήτες;

Ακούστηκε ότι δεν έγινε καμία διαβούλευση. Να τους ενημερώσουμε ότι έγινε διαβούλευση το 2011 και τα σχόλια είναι ακόμα αναρτημένα στο διαδίκτυο. Εκεί θα βρουν και τα σχόλια των Οικολόγων Πράσινων στη Χίο που κάνουν συγκεκριμένες προτάσεις βελτίωσης του ΠΔ.
   
Ακούστηκε ότι δεν υπάρχει επιστημονικά στοιχεία, δεδομένα για τον χαρακτηρισμό των υγροτόπων. Να τους ενημερώσουμε ότι από το 2004 τοWWF, καταξιωμένη διεθνώς περιβαλλοντική οργάνωση, έχει εκπονήσει συγκεκριμένο πρόγραμμα για την καταγραφή των νησιωτικών υγροτόπων, με πλήρη καταγραφή στοιχείων. Το 2007 εκδόθηκε μάλιστα και βιβλίο με το κατάλογο των μικρών νησιωτικών υγροτόπων ενώ όλα τα στοιχεία δημοσιοποιούνται στο διαδίκτυο. Και βέβαια το ΥΠΕΚΑ για να προχωρήσει στην έκδοση ενός τόσο σημαντικού ΠΔ είχε πλήρη επιστημονική προετοιμασία.   

Ακούστηκε ότι θίγεται το συνταγματικό δικαίωμα της ιδιοκτησίας κάποιων ιδιωτών και αυτό πρέπει να προστατευτεί. Προφανώς αυτό είναι ένα νομικό ζήτημα και ούτε εμείς, ούτε το περιφερειακό Συμβούλιο δεν έχει καμία αρμοδιότητα να γνωμοδοτήσει επ’αυτού. Από ότι φαίνεται οι «φερόμενοι ως θιγόμενοι» έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το θέμα οπότε η υπόθεση θα πάρει το δρόμο της. Είναι προφανές λοιπόν ότι η προχθεσινή ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του ΠΣ το μόνο που εξυπηρετεί είναι ψηφοθηρικά συμφέροντα παλαιοκομματικής περιόδου. Σύμφωνα με το νόμο εάν δικαιούνται αποζημίωση οι θιγόμενοι, μπορούν να τις διεκδικήσουν και δια της νόμιμης οδού να την αποσπάσουν. ‘όλα τα άλλα είναι περιττά.

Επί της ουσίας του ζητήματος δεν θα αναφερθούμε, καθώς θεωρούμε ότι είναι άσκοπο να αποδείξουμε ότι μια περιοχή με το όνομα «Βάλτος» είναι έλος, ή ότι η εκβολή ενός ποταμού (Κοκαλάς) πρέπει να προστατευθεί. Όπως και είναι άσκοπο να αναφερθούμε στις επιπτώσεις της οικοπεδοποίησης των ελών αυτών ιδιαίτερα μετά τις καταστρεπτικές πυρκαγιές στη Χίο του περασμένου έτους (έλη Λιθίου και Κώμης). Είναι εντελώς παράλογο να συζητάμε για οικοπεδοποίηση υγροτόπων για λόγους περιβαλλοντικής προστασίας, υγιεινής, δημόσιας υγείας, αλλά και προστασίας από τις πλημμύρες που είναι μια από τις βασικές χρηστικές αξίες των υγροτόπων. Όταν κτίσουν τα πάντα και μετά πνιγούμε στις πλημμύρες πάλι κάποιοι θα φωνάζουν για την απουσία τους κράτους των Αθηνών που μας αφήνει απροστάτευτους και θα ζητάνε εκατομμύρια για την αποκατάσταση των ζημιών από τους εργολάβους......

Για εμάς τους Οικολόγους Πράσινους οι υγρότοποι των νησιών μας δεν είναι πληγή αλλά ευλογία και η προστασία τους αποτελεί τμήμα της αναπτυξιακής διαδικασίας για το Αιγαίο που ονειρευόμαστε.