Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΔΙΑΝΤΑ ΛΑΓΚΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ 70 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΟΝ


Με ιδιαίτερα αυξημένη συμμετοχή ολοκληρώθηκε ο φετινός εορτασμός στην Κυδιάντα Λαγκάδας για τη συμπλήρωση των 70 χρόνων από την ίδρυση της ΕΠΟΝ, από το τοπικό παράρτημα Χίου της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ.
Η εκδήλωση άνοιξε με ντοκουμέντα από την ίδρυση και δράση της ΕΠΟΝ. Ακούστηκε ο δωδεκάλογος του ΕΠΟΝίτη, ενώ τονίστηκε η συμβολή της ΕΠΟΝ στα δύσκολα χρόνια της κατοχής σε ότι αφορά την πείνα, η αποφασιστικότητα των μαχητών των ΕΑΜ – ΕΛΑΣ – ΕΠΟΝ, με ψυχή το ΚΚΕ, για την υπερνίκηση κάθε δυσκολίας, την αντιμετώπιση του φασισμού για τη Λαϊκή κυριαρχία.
Ο Γιάννης Αμπαζής μέλος της ΝΕ Χίου του ΚΚΕ αναφέρθηκε στην ηρωϊκή δράση του Κόμματος την περίοδο εκείνη, στις δυσκολίες, τις εκτελέσεις. Η Κυδιάντα είναι τόπος σύμβολο μιας και εκεί είχαμε την πρώτη εμφύλια σύρραξη στη Χίο όπως τονίστηκε.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη δράση της ΕΠΟΝ στη Χίο.
Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων:
Το 1945, τα γραφεία της ΕΠΟΝ βρίσκονταν κοντά στο σημερινό ΚΑΠΗ, στο διώροφο κτήριο του Χατζηφραγκούλη επί της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου, κατόπινμεταφέρθηκαν στην οδό Βενιζέλου και Δημογεροντίας.

Η ΕΠΟΝ ανέπτυξε δραστηριότητα και στη Χϊο για την καταπολέμηση της πείνας, την ανάδειξη του πολιτισμού μέσα από θεατρικές παραστάσεις, λέσχες, κοινωνικές εκδηλώσεις. Εξέδιδε το δεκαπενθήμερο περιοδικό “ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ”, προβάλλοντας τη δράση της οργάνωσης καθώς και τα οξυμένα προβλήματα της νεολαίας.
Μερικοί νεολαίοι που στελέχωσαν την οργάνωση στη Χίο ήταν οι: Χαρτουλάρης Νίκος, Κοντοζόγλου Κώστας, Καρακάλη Ελευθερία, Ζαφείρης Γιάννης, Κιουράνης Νίκος (υπεύθυνος του περιοδικού), Λίνας Νίκος, Πλακωτάρη Γεωργία, Χαβιάρα Πόπη, Ισιδωρίδου Γεωργία κ.α.
Η προσπάθεια της ασφάλειας για την παρεμπόδηση της δράσης της ήταν σταθερή με συλλήψεις ΕΠΟΝιτών που φώναζαν σε γειτονιές με χωνιά.
Ακολουθώντας τη δράση των ΕΑΜικών οργανώσεων και ύστερα από επιθέσεις που δέχτηκε από τις μοναρχοφασιστικές κυβερνήσεις και μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας, με δικαστική απόφαση (νόμος 509 που έθετε εκτός νόμου το ΚΚΕ και τις οργανώσεις του ΕΑΜ) απαγορεύτηκε η δράση της (Φλεβάρης 1947).
Το ζυμάρι της ΕΠΟΝίτικης νεολαίας έπλασε νέους επαναστάτες, αφήνοντας παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές το πρότυπο του νεολαίου μαχητή, του πρωτεργάτη στην οργάνωση της λαϊκης πάλης ενάντια στη βαρβαρότητα των αστικών κυβερνήσεων”.


Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο που έχει στηθεί στο χώρο για τους νεκρούς της Κυδιάντας. Στεφάνια κατέθεσαν εκπρόσωποι από: το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, τη Λαϊκή Συσπείρωση, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Σωματείο Οικοδόμων, το Σύλλογο Γυναικών Χίου, το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Λαγκάδας, το τοπικό Συμβούλιο της κοινότητας Λαγκάδας, το Δήμο Χίου.

Στο χώρο λειτούργησε έκθεση φωτογραφίας με κομμουνιστές που έδρασαν εκείνη την περίοδο και στάθηκαν αλύγιστοι μέχρι το εκτελεστικό απόσπασμα