Σάββατο 6 Απριλίου 2013

ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ : ΣΤΟ Β/ΒΑΘΜΙΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ, 129 ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΤΑ



Με γοργούς ρυθμούς, προχωρά η διαδικασία εκδίκασης των εκκρεμών πειθαρχικών υποθέσεων δημοσίων υπαλλήλων και «μέσα σε έξι μήνες, έγινε ό,τι δεν είχε γίνει επί έξι χρόνια» ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ,Ανδρέα Ψυχάρη, σημειώνοντας παράλληλα πως «στο τρίτο τμήμα του δευτεροβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου που αφορούσε τους δήμους και τις περιφέρειες, το οποίο εκδικάζει 129 εκκρεμείς υποθέσεις υπαλλήλων ΟΤΑ». Αναλυτικότερα:

Σύμφωνα με τον κ. Μανιτάκη, από το 2007 και εντεύθεν εκκρεμούν 1.917 περιπτώσεις ποινικών αδικημάτων που επισύρουν σοβαρές ποινές. «Αναμένω το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών, μελετάμε και διασταυρώνουμε τα στοιχεία, για να δούμε ποια επισύρουν την οριστική παύση των υπαλλήλων σύμφωνα με τις προβλέψεις της νομοθεσίας».
«Τον Δεκέμβριο, συστάθηκαν 60 πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια και, μέχρι το Μάρτιο, είχαν συγκροτηθεί. Κάποιοι λειτουργοί του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που για λόγους υγείας ή για λόγους συνδικαλιστικούς (που κατά την γνώμη μου δεν τιμά το ρόλο τους) έχουν υποβάλλει παραίτηση, σύντομα θα αντικατασταθούν» ανέφερε ο κ. Μανιτάκης. «Στα πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια έχουν περιέλθει 1.530 διώξεις κατά υπαλλήλων, για όλες τις περιπτώσεις των παραπτωμάτων που προβλέπει ο ν.3528/2007. Τριακόσιες είκοσι υποθέσεις εξετάζονται με γοργούς ρυθμούς. Κάθε εβδομάδα εξετάζονται 10- 15 υποθέσεις. Το δευτεροβάθμιο συμβούλιο έχει εξετάσει 250 υποθέσεις και έχει επιβάλλει το μέτρο της οριστικής παύσης σε 89 περιπτώσεις. Μόνον τον Μάρτιο που μας πέρασε, εκδικάστηκαν 26 υποθέσεις, που οι 8 οδήγησαν σε οριστική παύση. Οι πέντε αφορούσαν υπαλλήλους που απουσίαζαν επί μακρόν και αδικαιολόγητα απ” την υπηρεσία τους. Επίσης, συγκροτήθηκε και συστάθηκε το τρίτο τμήμα του δευτεροβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου που αφορούσε τους δήμους και τις περιφέρειες, το οποίο εκδικάζει 129 εκκρεμείς υποθέσεις υπαλλήλων ΟΤΑ».
«Δεν είναι ευχάριστο για έναν υπουργό να έχει τέτοια στοιχεία, γιατί αυτό εκθέτει και τη χώρα, τόσο εσωτερικά, όσο και διεθνώς» παρατήρησε ο κ. Μανιτάκης. «Δεν αισθάνεται κανείς χαρά, για λίγες χιλιάδες υπαλλήλων να απαξιώνεται το σύνολο των εκατοντάδων χιλιάδων, γι” αυτό και δεν δημοσιοποίησα στον Τύπο τα στοιχεία αυτά. Οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι υπάλληλοι του λαού, οφείλουν υποχρεώσεις- και η μονιμότητα δεν είναι προνόμιο ή δικαίωμά τους, αλλά υποχρέωση για να εξυπηρετήσουν το δημόσιο συμφέρον. Πρέπει να δώσουμε και κάποια κίνητρα στους δημοσίους υπαλλήλους, μέσα στο κλίμα αυτό της υποβάθμισης των μισθών και της απαξίωσής τους. Υπάρχει ανάγκη αξιολόγησης, μέσω στοχοθεσίας και απόδοσης, που έχει καθιερωθεί και θα προχωρήσει, ανά τρίμηνο, ανά έτος. Έτσι θα βελτιώσουμε την αποδοτικότητα και θα δώσουμε την δυνατότητα στο δημόσιο υπάλληλο να λειτουργεί με ευθύνη», ανέφερε ο υπουργός.
Ψυχάρης: Μανιτάκη, θα μείνεις στην ιστορία ως προστάτης των επίορκων
Από πλευράς του, ο Ανδρέας Ψυχάρης έψεξε αρχικά τον υπουργό για ολιγωρία στη συγκέντρωση των στοιχείων, για να του ζητήσει στη συνέχεια να προχωρήσει σε απολύσεις των επιόρκων: «Κινδυνεύετε να μείνετε στην ιστορία, ως ο προστάτης των επίορκων, των απατεώνων, των κοπανατζήδων και των τεμπέληδων» προειδοποίησε τον υπουργό, ο βουλευτής. «Όπως λειτουργούσε το Δημόσιο μέχρι σήμερα, δεν λειτουργούσε. Και μπήκαμε σε αυτήν την κατάσταση, κινδυνεύουμε να χρεοκοπήσουμε, έχουμε επώδυνα μέτρα για το λαό, γιατί ακριβώς δεν υπήρχε η τιμωρία στον απατεώνα και τον κοπανατζή», εκτίμησε ο βουλευτής της ΝΔ. «Οι πρώτοι που θέλουν να υπάρξει η απομάκρυνση των επιόρκων, είναι οι ίδιοι οι δημόσιοι υπάλληλοι. Πολλοί λένε «δεν με νοιάζει πόσα παίρνω, αλλά να υπάρχει δικαιοσύνη». Εγώ λέω πως είναι ευχάριστο να απολύσουμε τους επίορκους δημοσίους υπαλλήλους, γιατί αυτό δίνει αίσθημα δικαιοσύνης. Αν δεν λειτουργούν τα διοικητικά και πειθαρχικά συμβούλια, να τα αλλάξουμε, να τους τιμωρήσουμε. Αν ήταν δική σας επιχείρηση, θα τους είχατε βρει άμεσα και θα τους είχατε διώξει» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ψυχάρης.
«Σε καμιά χώρα, οι υπουργοί δεν απολύουν. Ο υπουργός δεν είναι προϊστάμενος επιχείρησης. Όποιοι απολύονται, απολύονται από πειθαρχικά ή υπηρεσιακά συμβούλια και όχι απ” τον υπουργό» απάντησε ο Α. Μανιτάκης. «Έκανα ό,τι μπορούσα για να ενισχυθεί η πειθαρχική ευθύνη. Εφάρμοσα τον Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων, όταν δεν είχε εφαρμοστεί επί 70 χρόνια. Τα πειθαρχικά συμβούλια υπάρχουν, δικαστήρια έχουμε. Οι νόμοι θα τηρηθούν» διαβεβαίωσε ο υπουργός.

Τα βασικά σημεία της απάντησης του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης ήταν:
- Έχουν συγκεντρωθεί πλέον όλα τα στοιχεία που αφορούν τις πειθαρχικές διαδικασίες για τους δημοσίους υπαλλήλους. Δεν δόθηκαν νωρίτερα στη δημοσιότητα διότι αφορούν ένα πολύ λεπτό ζήτημα που απαιτεί πολύ λεπτούς χειρισμούς. Δεν επιτελούμε όμως εθνικό έργο όταν συνεχώς προβάλλουμε κάποιες αδυναμίες της διοίκησης, όταν προτάσσουμε την παραβατική συμπεριφορά μερικών χιλιάδων υπαλλήλων και απαξιώνουμε τις εκατοντάδες χιλιάδες υπαλλήλους που δεν είναι παραβάτες.
- Σε καμία χώρα οι υπουργοί δεν απολύουν δημοσίους υπαλλήλους. Ο υπουργός δεν είναι προϊστάμενος επιχείρησης. Όσοι απολύονται, απολύονται σύμφωνα με τις διαδικασίες και τους νόμους, από υπηρεσιακά και πειθαρχικά συμβούλια. Ο υπουργός δεν προδικάζει ποιος θα απολυθεί. Για την απόλυση, απαιτείται η κρίση των αρμόδιων οργάνων. Ο υπουργός επισημαίνει και εντοπίζει, κάνει πολιτικές, δεν απολύει. Αυτό δεν συμβαίνει ούτε σε απολυταρχικά κράτη.
- Πιστεύουμε στους θεσμούς και λειτουργούμε με βάση αυτούς. Οι νόμοι θα τηρηθούν. Έγινε σε έξι μήνες ό,τι δεν έγινε σε έξι χρόνια. Εφαρμόστηκε ο Κώδικας Δημοσίων Υπαλλήλων όταν δεν είχε εφαρμοστεί εδώ και 60 χρόνια.
- Θα πρέπει όμως να κάνουμε επιτέλους και την εξής διάκριση: άλλο είναι ο παραβάτης, που πρέπει να διωχθεί, και άλλο αυτός που δεν εργάζεται όπως πρέπει. Εκεί χρειάζεται αξιολόγηση. Το πρόβλημα της χώρας είναι ότι ουδέποτε καθιερώσαμε διαδικασίες αξιολόγησης. Όπως σε όλες τις χώρες, ο δημόσιος υπάλληλος πρέπει να αξιολογείται κάθε μέρα, ως προς την απόδοσή του, με αντικειμενικά κριτήρια, με στοχοθεσία και με όλες τις εγγυήσεις που επιβάλλονται. Για να δώσουμε στη δημόσια διοίκηση τη δυνατότητα να δουλεύει με τον καλύτερο τρόπο.
- Όσον αφορά τώρα την ενίσχυση της πειθαρχικής ευθύνης, κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν και έχουμε πλέον και απτά αποτελέσματα.
- Κατόπιν δικής μας πρωτοβουλίας, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης μας έδωσε τα σχετικά στοιχεία, τα διαβιβάσαμε στο ΣΕΕΔΔ, το οποίο ήδη ελέγχει το σύνολο των 1.917 περιπτώσεων που αφορούν ποινικά αδικήματα που έχουν τελεστεί από το 2007 και εντεύθεν και τα οποία επισύρουν σοβαρές κυρώσεις.
- Τα 60 πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια συστήθηκαν το ταχύτερο δυνατό, μέχρι τον Δεκέμβριο, και συγκροτήθηκαν μέχρι τον Μάρτιο. Σήμερα λειτουργούν στην πλειονότητα τους.
- Τα όποια προβλήματα παρουσιάζονται, όπως για παράδειγμα οι παραιτήσεις μελών των Πειθαρχικών συμβουλίων, επιλύονται με ταχείες παρεμβάσεις και τη συνεργασία των οικείων Υπουργείων.
- Αναμένεται άμεσα η έκδοση των σχετικών αποφάσεων αντικατάστασης των παραιτηθέντων μελών, που στην πλειονότητά τους προέρχονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο και όχι από την τακτική δικαιοσύνη, όπως ακούγεται και γράφεται. Παραιτήθηκαν είτε για λόγους υγείας είτε, δυστυχώς, για συνδικαλιστικούς λόγους.
- Όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις έχουν περιέλθει στα Πειθαρχικά Συμβούλια. Εξετάζονται σταδιακά 1.533 πειθαρχικές διώξεις κατά υπαλλήλων, για όλες τις περιπτώσεις των παραπτωμάτων που περιγράφει ο ν. 3528/2007, όπως ισχύει.
- Άλλες 320 εκκρεμείς υποθέσεις εξετάζονται με γοργούς ρυθμούς στα δύο πρώτα τμήματα του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου. Αρκεί να σας αναφέρω ότι πλέον εξετάζονται 10-15 υποθέσεις την εβδομάδα και εκδίδονται οι σχετικές αποφάσεις.
- Το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο, από το 2012, έχει εξετάσει 250 υποθέσεις και έχει επιβάλει το μέτρο της οριστικής παύσης σε 89 περιπτώσεις. Μόνο το Μάρτιο που μας πέρασε, εξετάστηκαν 26 υποθέσεις εκ των οποίων οι 8 οδήγησαν σε οριστική παύση. Από αυτές τις 8, οι 5 αφορούσαν υπαλλήλους που απουσίαζαν επί μακρόν και αδικαιολόγητα από την υπηρεσία τους.
Ακόμη, συγκροτήθηκε και συστάθηκε, με απόφασή του Υπουργού Δ.Μ.&Η.Δ., μετά από δύο και πλέον χρόνια μη λειτουργίας, το τρίτο Τμήμα του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου. Το Τρίτο Τμήμα ήδη συνήλθε και εξετάζει τις 129 εκκρεμείς υποθέσεις υπαλλήλων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι όταν λειτουργεί ο πειθαρχικός έλεγχος και ενεργοποιούνται οι πειθαρχικοί προϊστάμενοι, τότε υπάρχουν αποτελέσματα.
 aftodioikisi.gr