Κατά τα χθεσινή συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, άρθρων του Πολυνομοσχεδίου, αναφορικά με το μεγάλο θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο, ο αρμόδιος Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλ. Διακυβέρνησης, Αντώνης Μανιτάκης, παρουσίασε τη διαδικασία αποχώρησης 15.000 δημοσίων υπαλλήλων από το Δημόσιο, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αντιδρούν σ’ αυτή.
Συγκεκριμένα, ο κ. Μανιτάκης κατά την ομιλία του τόνισε:
«Οι αποχωρήσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων θα πραγματοποιηθεί μέσα από τέσσερις “δεξαμενές” δημοσίων υπαλλήλων, όπως έχω κατ’ επανάληψη τονίσει, τους -για πειθαρχικούς λόγους- απολυτέους, τους -προς κατάργηση Ν.Π.Ι.Δ. του Δημοσίου- υπαλλήλους, τους δημοσίους υπαλλήλους που θα “κοπούν” κατά τη διαδικασία αξιολόγησης δημοσίων υπαλλήλων και τέλος, όσους θα επιλέξουν την εθελούσια έξοδο.
«Για να μετακινηθεί ένας υπάλληλος και να ενταχθεί στη διαδικασία της διαθεσιμότητας πρώτα θα γίνει αξιολόγηση των προσόντων του. Αν κάποιοι -κατά τη διαδικασία αξιολόγησης- κριθεί ότι δεν διαθέτουν τα τυπικά προσόντα τότε θα βρεθούν εκτός Δημοσίου» συμπλήρωσε ο κ. Μανιτάκης.
Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
Κατά των απολύσεων στο Δημόσιο τάχθηκε για άλλη μία φορά ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., αυτή τη φορά διά του αρμοδίου εκπροσώπου του, Βουλευτή, Αλέξη Μητρόπουλου, ο οποίος τόνισε:
«Το νέο σχέδιο του Αντώνη Μανιτάκη για άμεση απόλυση υπαλλήλων αορίστου χρόνου με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου, παραβιάζει ακόμα και τη ρύθμιση του δεύτερου Μνημονίου, που υπήγαγε τους υπαλλήλους αυτούς σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας. Καλώ τον υπουργό να αναθεωρήσει την απόφασή του για παράκαμψη των δευτεροβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων».
Τέλος, σχετικά με το θέμα υπενθυμίζεται ότι, πως οι πρώτες άμεσες απολύσεις από το Δημόσιο θα αντικατασταθούν με ισάριθμες προσλήψεις από παλαιότερους επιτυχόντες σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και αφορούν τις πρώτες 2.000 απολύσεις έως τα τέλη Μαΐου.
epoli.gr