Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ ΜΕ ΑΚΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ "ΥΓΙΕΙΣ" ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΔΗΜΟΥΣ



Την επιβράβευση των δήμων που επέδειξαν «χρηστή οικονομική διαχείριση» κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος αφορά το πρόγραμμα ΑΚΣΙΑ που υλοποιεί υπουργείου Εσωτερικών.
Στόχος του προγράμματος  είναι η διάκριση των αξιέπαινων παραδειγμάτων μεταξύ των Δήμων που προς όφελος του τοπικού συμφέροντος και των δημοτών τους παρουσίασαν μια δημοσιονομική διαχείριση που χρήζει ανάδειξης και επιβράβευσης.
Το Υπουργείο Εσωτερικών με το Πρόγραμμα  ΑΚΣΙΑ πλέον επιχειρεί να δώσει ώθηση και να ενισχύσει τις πρωτοβουλίες οικονομικής εξυγίανσης και ταυτόχρονα να επιβραβεύσει τη χρηστή οικονομική διαχείριση των Δήμων.
Συμφωνα με το σχεδιο εγκυκίου, που εστάλλη σε όλους τους δήμους, το Πρόγραμμα ΑΚΣΙΑ διαρθρώνεται σε τρείς άξονες:
 Άξονας 1ος : Αφορά στην οικονομική εξυγίανση των Δήμων, θέτοντας σαφή προσανατολισμό σε χρηματοδότηση δράσεων που στοχεύουν στην δημοσιονομική  εξυγίανση των Δήμων είτε αυτοί εντάσσονται στο Πρόγραμμα Εξυγίανσης είτε όχι (παρ.6, αρθρ. 4. του ν.4111/2013).
Άξονας 2ος : Αφορά στη χρηματοδότηση των δήμων για την εκτέλεση έργων τοπικής σημασίας, τα οποία θα υλοποιηθούν μέσω των διαδικασιών της αυτεπιστασίας.
 Άξονας 3ος : Ο εν λόγω άξονας αφορά στην επιβράβευση, με τη μορφή επιχορήγησης, των Δήμων  που επέδειξαν χρηστή οικονομική διαχείριση κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος. Με Απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών θα προσδιορίζεταιμε δυναμικό τρόπο το πλαίσιο επιβράβευσης,.,  θα  καθορίζονται τα κριτήρια αξιολόγησης, καθώς και το ποσοστό των πόρων του Προγράμματος που θα αποδίδεται στο συγκεκριμένο άξονα, το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το 10% επί των συνολικών πόρων του Προγράμματος.
Το Πρόγραμμα  θα παρακολουθείται από Επιτροπή, που συγκροτείται με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών και στην οποία συμμετέχουν, ο Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, ο Γενικός Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών και ο Διευθυντής Οικονομικής και Αναπτυξιακής Πολιτικής, υπό τον συντονισμό του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών. Στην Επιτροπή συμμετέχει και εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ.
Οσον αφορά δε στους πόρους του προγράμματος , οι πηγές απο τις οποίες θα προέρχονται είναι:
  • η τμηματική παρακράτηση των ποσών με τα οποία επιχορηγούνται οι Δήμοι για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων εντός 4 ετών αρχής γενομένης από το 2013 από τους παρακρατηθέντες πόρους (αρθρ. 27 του ν.3756/2009 Α΄53). Με την ίδια διαδικασία παρακρατούνται και τα ποσά που αναλογούν στους συνδέσμους ΟΤΑ με παρακράτηση από τα μέλη αυτών κατ’ αντιστοιχία του ποσοστού της ετήσιας εισφοράς τους.
  •  η χρηματοδότηση του Προγράμματος, που καθορίζεται μετά από υπουργική απόφαση που εκδίδεται ύστερα από σύμφωνη γνώμη της ΚΕΔΕ, μέσω της απόδοσης μέρους των εσόδων των Δήμων που προέρχονται από την επιβολή του φόρου ζύθου, του τέλους διαφήμισης της κατηγορίας Δ΄ καθώς και του 15% του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας. Στην υπουργική απόφαση καθορίζεται το συνολικό ύψος του αποδιδόμενου ποσού, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
aftodioikisi.gr