Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

ΒΥΘΙΣΗ ΙΣΤΙΟΦΟΡΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ ΣΤΗ ΧΙΟ




Ενημερώθηκε, μεσημβρινές ώρες χθές, η Λιμενική Αρχή Χίου, για περιστατικό κινδυνεύοντος ιστιοφόρου σκάφους στη θαλάσσια περιοχή δυτικά του λιμένα Οινουσσών, με άγνωστο αριθμό επιβαινόντων.

Με μέριμνα του Ενιαίου Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης άμεσα απέπλευσαν στο σημείο πλωτό περιπολικό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., το θαλάσσιο ταξί «ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ» Ν. Χίου 812 με επιβαίνων στέλεχος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και το Ρ/Κ «ΜΙΧΑΛΗΣ Σ.» Ν. Χίου 259.

Στη συνέχεια το Α/Κ «ΓΕΡΟΝΙΚΟΛΑΣ» Λ.Χ. 935 που έπλεε βορειοδυτικά του λιμένα Οινουσσών εντόπισε τοΙ/Φ «TUTKUM-2» σημαίας Τουρκίαςστη θαλάσσια περιοχή πλησίον της παραλίας «ΜΠΙΛΑΛΙ».

Στο σημείο έσπευσαν το πλωτό περιπολικό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και το «ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ» όπου διαπίστωσαν ότι το «TUTKUM-2» βρισκόταν ημιβυθισμένο πλησίον της αμμώδους ακτής σε βάθος δύο (02) μέτρων περίπου, με τρεις (03) αλλοδαπούς επιβαίνοντες καλά στην υγεία τους. 

Κατά δήλωση του 56χρονου αλλοδαπού Κυβερνήτη, λόγω πρόσκρουσης του Ι/Φ σε ύφαλο στην περιοχή «ΑΠΗΓΑΝΟΣ» προκλήθηκε εισροή υδάτων η οποία διαπιστώθηκε ενώ συνέχισε τον πλου του προς τα νότια.

Οι δύο από τους τρεις επιβαίνοντες επιβιβάστηκαν στο πλωτό περιπολικό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και μεταφέρθηκαν στο λιμένα Χίου. Στη συνέχεια το Ι/Φ βυθίστηκε και ο Κυβερνήτης του παρέμεινε ως επιβαίνων στο Ρ/Κ «ΜΙΧΑΛΗΣ Σ» Ν. Χίου 259 προκειμένου καταρτιστεί το σχέδιο ανέλκυσής του.

Από το πλήρωμα ναυαγοσωστικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. το οποίο είχε καταπλεύσει στην περιοχή διαπιστώθηκε μικρής εκτάσεως αυτοδιαλυόμενη ρύπανση και για προληπτικούς λόγους τοποθετήθηκε απορροφητικό φράγμα.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου.