Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

ENTAΞΗ ΔΡΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΛΕΣΒΟ, ΧΙΟ, ΣΑΜΟ ,ΣΤΟ ΕΡΓΟ "ΕΝΕΡΓΕΙΝ", ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ " ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟΣ"

Με απόφαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας «Ελλάδα – Κύπρος», εντάχθηκε στο πρόγραμμα το έργο «ΕΝΕΡΓΕΙΝ» στο οποίο η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συμμετέχει ως εταίρος μαζί με τις Περιφέρειες Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου και εταίρο από την Κύπρο. Ο προϋπολογισμός των δράσεων που θα υλοποιήσει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ανέρχεται στις 800.000 ευρώ και αφορά παρεμβάσεις στη Λέσβο, στη Χίο και στη Σάμο και είναι στα πλαίσια της ήπιας ανάπτυξης που σέβεται το περιβάλλον αφού αφορά χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και εξοικονόμησης ενέργειας.
Αναλυτικότερα οι παρεμβάσεις αφορούν για τη Χίο τη μερική ηλεκτροδότηση του Εκθεσιακού Κέντρου «Γεώργιος Καλουτάς» από φωτοβολταϊκά  πάνελ και τον φωτισμό του περιβάλλοντος χώρου του με αυτόνομα φωτιστικά σώματα με τροφοδοσία από φωτοβολταϊκή κυψέλη το καθένα.
Ειδικότερα θα εγκατασταθεί φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 60KW σε έκταση δίπλα στο Εκθεσιακό κέντρο, στο οποίο η παράγωγη ηλεκτρικής ενέργειας αφού αποθηκεύεται σε συσσωρευτές θα τροφοδοτεί μερικώς το Εκθεσιακό Κέντρο, ενώ παράλληλα θα παραμένει συνδεδεμένο στο δίκτυο της ΔΕΗ. Θα εγκατασταθούν επίσης (50) φωτιστικά σώματα σε ιστό, αυτόνομα με φωτοβολταϊκό πάνελ το καθένα, για τον φωτισμό του περιβάλλοντος χώρου καθώς και αντλία θερμότητας τύπου αέρα/νερού ισχύος 90KW στο κεντρικό κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Χίου.
Στη Σάμο η παρέμβαση αφορά στην εφαρμογή Βιώσιμων ενεργειακών τεχνολογιών στο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου και Ηλεκτροφωτισμός της Επαρχιακής Οδού Βαθέος – Πυθαγορείου – Κόμβος Αεροδρομίου.
Ειδικότερα θα γίνει αντικατάσταση των υπαρχόντων λαμπτήρων στο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου και των παραπάνω Επαρχιακών οδών που καταναλώνουν υψηλή ηλεκτρική ενέργεια με άλλους νέας τεχνολογίας κρυσταλλοδιόδου LED.
Για τη Λέσβο το έργο προβλέπει την ολική ή μερική αντικατάσταση των κλασσικών λαμπτήρων φωτισμού των Επαρχιακών Οδών Μυτιλήνης- Αεροδρομίου και Μυτιλήνης – Παναγιούδας με νέας τεχνολογίας LED και εφαρμογή ενεργειακών τεχνολογιών στο κτήριο της Περιφέρειας.
Ειδικότερα η αντικατάσταση αφορά περίπου 350 τεμάχια λαμπτήρων οι οποίοι πρόκειται να τροφοδοτηθούν από φωτοβολταϊκά πάνελ κατάλληλων διαστάσεων και ισχύος που θα τοποθετηθούν με ειδική κατασκευή επί των υφιστάμενων μεταλλικών στύλων φωτισμού, ύψους 10μ. περίπου. Οι εργασίες θα περιλαμβάνουν επίσης και την εγκατάσταση ολοκληρωμένων έξυπνων ηλεκτρονικών συστημάτων διαχείρισης για τη συνεχή παρακολούθηση της εγκατάστασης αλλά και τοποθέτηση αντλίας θερμότητας τύπου αέρα/αέρα και ισχύος 107KW στο κεντρικό κτήριο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής δήλωσε σχετικά:

«Είναι μια θετική εξέλιξη και είναι σημαντικό πως μια κοινή πρόταση των τριών Περιφερειών αξιολογήθηκε θετικά και εντάχθηκε στο πρόγραμμα. Αυτή η απόφαση ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω συνεργασίες με τις άλλες νησιωτικές Περιφέρειες για κοινή δράση έτσι ώστε να κατατεθούν και άλλες κοινές προτάσεις στο άμεσο μέλλον και σε άλλα προγράμματα αλλά κυρίως και στο νέο διασυνοριακό «Ελλάδα – Κύπρος» που ξεκινά. Η εμπειρία που αποκομίζουμε από τη συμμετοχή μας σε Διασυνοριακά Προγράμματα, θεωρώ ότι διανοίγει νέους ορίζοντες για την εφαρμογή πολιτικών και δράσεων ανάπτυξης αλλά και εκσυγχρονισμού βασικών υποδομών των νησιών της Περιφέρειάς μας. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, αλλά και όλες τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για να αντλήσουμε το μεγαλύτερο δυνατό όφελος για τα νησιά μας από τέτοιου είδους δράσεις».