Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

O "ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΜΕΓΑΛΕΙΟΤΑΤΟΣ" ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗ ΧΙΟ,... ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ


http://www.yianniszafeiris.com/images/banners/%20%202013%20small.jpgΑνασχηματισμένη επανέρχεται η επιτυχία του χειμώνα, που τώρα σημειώνει τεράστια επιτυχία σε όλη την Ελλάδα. Το έργο έχει ήδη ζητηθεί και έχει κλείσει συμφωνία για να δώσει περισσότερες από τριάντα παραστάσεις μέσα στο καλοκαίρι, σε Ελλάδα και Κύπρο. Το ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου, ο βασικός αρωγός αυτής της παραγωγής, μετά από πολλά χρόνια κατορθώνει να παρουσιάσει το έργο του έξω από την έδρα του δίχως οικονομικό βάρος, εφόσον την όλη οργάνωση της περιοδείας ανέλαβαν οι Πέτρος Ξεκούκης και Γιώργος Ματαράγκας, με τη βοήθεια του Γιάννη Ζαφείρη ο οποίος παρακολουθεί από κοντά όλη αυτή τη διαδρομή. Παρόλο που έγινε προσπάθεια να δοθούν παραστάσεις σε όλη την περιφέρεια βορείου αιγαίου, η παραγωγή κατόρθωσε να καλύψει έως τώρα τη Χίο, τα Ψαρρά και τις Οινούσσες, ωστόσο η Μυτιλήνη παραμένει στα σχέδια ως σταθμός.
Το νέο σχήμα, πέραν των Ξεκούκη & Ματαράγκα, αποτελείται από τους Ελένη Φιλίνη, Γιάννη Μποσταντζόγλου, Περικλή Κασσανδρινό και Δήμητρα Παπαδήμα.  
"Ένας κακομαθημένος και μια ζωή άεργος Βασιλιάς, συνηθισμένος στον πλούτο και στις ανέσεις που του παρέχει ο θρόνος, είναι υποχείριο της ισχυρής μητέρας του και των διεφθαρμένων πολιτικών με τους οποίους συνεργάζεται εξ ανάγκης, είτε γιατί τον απειλούν ευθέως, είτε γιατί αποπειρώνται να τον ανατινάξουν με βόμβες, είτε γιατί πέρα από αυτούς, δεν υπάρχει τίποτε καλύτερο να επιλέξει. Τα Υπουργεία και η εξουσία μοιράζεται μεταξύ τους σα να ήταν τραπουλόχαρτα, ή με ένα κέρμα, ή παίζοντας «παπουτσάκια», όπως παιδιά. Ο λαός όμως παραμένει ανικανοποίητος, γιατί πάντα κάποιοι μένουν έξω από τη διαπλοκή και άρα από το εύκολο χρήμα. Έτσι, υπό τις απειλές και τον εκφοβισμό, η «συνεργασία» για την εξουσία και τη «σωτηρία» της χώρας διευρύνει το κυβερνητικό σχήμα διαρκώς, το μεταμορφώνει και το γιγαντώνει, όμως μαζί του γιγαντώνονται και οι απαιτήσεις της νέας πολυκομματικής κυβέρνησης που σχηματίζεται κάθε φορά, ενώ μικραίνουν οι απολαβές των μελών της, γεγονός που δημιουργεί μεταξύ τους έναν απίστευτο ανταγωνισμό που καταλήγει σε πάλη"
Το «Σύντροφε Μεγαλειότατε» (Χαρίλαος ο Β'), είναι το ένα από τα δύο άπαιχτα έργα του Αλέκου Σακελλάριου
Η διασκευή, πραγματοποιήθηκε με απόλυτο σεβασμό στο πρωτότυπο κείμενο του Αλέκου Σακελλάριου. Το έργο αυτό, είναι το τελευταίο που έγραψε ο Σακελλάριος και αφορά σε μια κωμωδία χαρακτήρων. Ο «Σύντροφος Μεγαλειότατος» είναι μια-πάντα- επίκαιρη πολιτική σάτιρα, νοτισμένη από στοιχεία που θυμίζουν Αριστοφανική αρχαία κωμωδία. Ο Σακελλάριος σατιρίζει τα πολιτικά ήθη των εποχών που διανύουμε, προβάλλοντας τις παθογένειες του ελληνικού κράτους, τη διαφθορά και την εξάρτηση που προκαλεί η εξουσία, σε όλες ανεξαιρέτως τις πολιτικές παρατάξεις. Μέσα από την κωμική παρουσίαση του πολιτικού εκφυλισμού και του ξεπεσμού των πολιτικών στην προσπάθειά τους να γαντζωθούν και να παραμείνουν στην εξουσία, αποκαλύπτονται κοινά στοιχεία λοιδορίας και αναίσχυντων πολιτικών τακτικών, που γνωρίσαμε από τους «Ιππής», ή ακόμη και από τους «Χαλασοχώρηδες» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Παράλληλα ξεσκεπάζονται οι σημερινοί Κλέωνες, γεννώντας στο θεατή προβληματισμό που αφορά στη δική του αποκλειστική ευθύνη την απορρέουσα από τις ατυχείς του επιλογές σε καταστροφικές πολιτικές ανίκανων πολιτικών προσώπων. Και ενώ είναι ολοφάνερες οι ιδιαίτερα κωμικές ανατροπές που αδυνατούν να αντιμετωπίσουν οι ήρωες του έργου, το γέλιο που προκαλεί η -δήθεν- αθωότητά τους, οι ψεύτικοι έρωτες και η γύμνια τους, το συγκεκριμένο έργο δικαιωματικά χαρακτηρίζεται ως πολυεπίπεδο, γιατί στεγάζει και βαθύτερα νοήματα, αφήνοντάς τα με διακριτικό τρόπο στο θεατή για επεξεργασία (Γιάννης Ζαφείρης)
Σκηνοθεσία & Διασκευή κειμένου: Γιάννης Ζαφείρης
Γενική είσοδος: 10 euro
Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Γιάννης Μποσταντζόγλου - Ελένη Φιλίνη - Πέτρος Ξεκούκης - Γιώργος Ματαράγκας – Γιάννης Ζαφείρης - Περικλής Κασσανδρινός – Πέτρος Πέτρου
Μουσική Σύνθεση: Γιώργος Περαντάκος - Στίχοι: Γιάννης Ζαφείρης - Ερμηνεία: Γ. Περαντάκος & Ερωφίλη (Τρίφωνο)
Ενδυματολογία: Φωτεινή Παππά - Ζωή Κουτσουλιάνου Σκηνογραφία/Φωτισμοί: Γιάννης Ζαφείρης
Ηχογράφηση Μουσικής: Studio Δημήτρη & Αντώνη Παπαβομβολάκη
Φωτογραφίες: Νίκος Τσιατάς – VideoΓιάννης Ζαφείρης
Επεξεργασία - Ηχογράφηση Ηχητικών Effects: Studio Focus
Πρόγραμμα Περιοδείας:
  • 29 Ιουλίου: ΨΑΡΡΑ
  • 30 και 31 Ιουλίου: ΧΙΟ - ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΙΚΗΣ ΘΕΩΔΩΡΑΚΗΣ
  • 1η Αυγούστου: ΟΙΝΟΥΣΣΕΣ
Προηγούνται και ακολουθούν παραστάσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα και Κύπρο.