Μειώνονται οι μηνιαίες δόσεις με αύξηση του χρόνου αποπληρωμής στα καταναλωτικά
- Κούρεμα για κάρτες και δάνεια επιχειρήσεων που κινδυνεύουν με λουκέτο
- Στα επιχειρηματικά "χαρίζεται" έως και το 20% της οφειλής
Μαζικές ρυθμίσεις όλων των καθυστερούμενων δανείων από 30 μέρες και πάνω ετοιμάζουν οι τράπεζες. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, όπως είναι οι πιστωτικές κάρτες αλλά και επιχειρηματικά δάνεια, προχωρούν και σε “κούρεμα” του χρέους.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας “Εθνος”, στα στεγαστικά δάνεια, η ρύθμιση θα είναι η μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου και η μείωση του επιτοκίου.Η μείωση εφαρμόζεται κυρίως σε δάνεια που δόθηκαν στις αρχές του 2000 και ήταν σταθερού επιτοκίου, το ύψος του οποίου ήταν την τάξης 5-6%. Με τις αλλαγές, το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 3-3,5%. Παράλληλα αυξάνεται η διάρκεια αποπληρωμής στα 40 χρόνια.
"Πακετάρονται" οι οφειλές
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, σε ορισμένες τράπεζες το ποσοστό των κόκκινων καταναλωτικών δανείων ξεπερνά ακόμη και το 50%. η πρόταση γι αυτή την κατηγορία των δανείων είναι το “πακετάρισμα” όλων των οφειλών που βρίσκονται στην ίδια τράπεζα με προσημείωση ακινήτου και με επιτόκιο στα επίπεδα του 5%. Επίσης, αυξάνεται ο χρόνος αποπληρωμής στα 10 ή 15 χρόνια.
Στις πιστωτικές κάρτες γίνεται και "κούρεμα" το οποίο αφορά κυρίως τους τόκους που ανακεφαλαιοποιούνται όταν μία κάρτα βρίσκεται σε καθυστέρηση.
Σε μεμονωμένες περιπτώσεις οι τράπεζες προχωρούν ακόμα και σε κούρεμα του χρέους επιχειρηματικού δανείου για εταιρείες που αντιμετωπίζουν ακόμη και το “λουκέτο”. Το κούρεμα αυτό ανέρχεται στο 15% με 20% της οφειλής.
newsit.gr