Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

ΣΗΜΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΕΠΙ Σ/Ν ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ -ΘΡΑΚΗΣ

Κύρια σημεία από την τοποθέτηση του βουλευτή Χίου Κώστα Τριαντάφυλλου, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του Σ/Ν του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης:  «Αντικατάσταση και συμπλήρωση διατάξεων για τη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης», 21.08.2013


Αναφορικά με το ενδεχόμενο άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία:
«Δυστυχώς, κυβερνητικά στελέχη άνοιξαν μια συζήτηση για την άρση της αναστολής των πλειστηριασμών που δεν ωφελεί κανέναν, δεν ωφελεί την κοινωνία, την οικονομία, την εθνική προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση. Το ΠΑΣΟΚ θέσπισε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2010 με νομοθετική ρύθμιση, την αναστολή των πλειστηριασμών. Τότε, τον Ιούλιο του 2010, σε αυτή την αίθουσα, η αξιωματική αντιπολίτευση, που σήμερα υπερασπίζεται - και καλώς, υπερασπίζεται - την απαγόρευση, ψήφιζε παρών! Το ΠΑΣΟΚ, τόσο μέσω του Προέδρου του όσο και μέσω των βουλευτών και στελεχών του από την πρώτη στιγμή που άνοιξε αυτή η συζήτηση για την άρση της αναστολής των πλειστηριασμών κατέστησε απολύτως ξεκάθαρο ότι δεν συζητά καμία άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας του μεσαίου και φτωχού Έλληνα πολίτη, που δεν πρέπει να φοβάται για την κατοικία του, δεν πρέπει να φοβάται ότι θα βρεθεί στη δίνη του πλειστηριασμού. Σε αυτή την κατεύθυνση θεωρούμε ότι είναι πολύ θετική η πολιτική πρωτοβουλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και του  Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, να συζητήσουν από κοινού και να βρουν λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα».

Αναφορικά με την καινοτομία στην Ελλάδα:
«Η καινοτομία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της προσπάθειας για έξοδο από την κρίση. Στη  χώρα μας η Έρευνα και η Ανάπτυξη υστερεί και αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά. Πρέπει να υπάρξει άμεση νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε να γίνει η καινοτομία η αιχμή του δόρατος και να καθιερωθεί Εθνικό Σύστημα Καινοτομίας για να βγει η χώρα από την κρίση. Να οριστεί, επίσης, η σχέση του συντονιστή για την καινοτομία, που πρόσφατα όρισε το Υπουργείο Ανάπτυξης με τη Ζώνη Καινοτομίας. Να ξεφύγουμε από το θεριό της γραφειοκρατίας και να κάνουμε ένα βήμα πίσω ως Κυβέρνηση, ως Κράτος, ώστε να αφήσουμε την καινοτομία ελεύθερη να αναπνεύσει και να αξιοποιηθούν οι νέες ιδέες στη χώρα μας. Η καινοτομία είναι ο τρόπος για να σταματήσουμε την «αιμορραγία» της χώρας μας, με τους νέους επιστήμονες που φεύγουν στο εξωτερικό, ενώ μπορούμε να αποκτήσουμε θέσεις εργασίας υψηλού επιπέδου».

Εποπτεία ΑΣΕΠ για τη διασφάλιση της αξιοκρατίας στις προσλήψεις:
«Θέλουμε μια Ζώνη Καινοτομίας ανεξάρτητη από τον κρατικό εναγκαλισμό. Μέχρι να γίνει αυτό, όμως, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι κάθε πράξη της Κυβέρνησης και κάθε πράξη της εταιρείας θα διέπεται από απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατία. Με αυτή την έννοια θα πρέπει αναφορικά με τις προσλήψεις προσωπικού στο φορέα να υπάρχει εποπτεία από το ΑΣΕΠ και να διέπονται από κανόνες, από κριτήρια, από αξιοκρατία, από διαφάνεια, από αντικειμενικότητα, ώστε να μην υπάρχει καμία σκιά».


Τέλος, επισημαίνεται ότι ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης έκανε δεκτή την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για εποπτεία του ΑΣΕΠ σε όλες τις προσλήψεις στον φορέα.