Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς
Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
και
Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας


Θέμα: Μειωμένο εισιτήριο για τους ανέργους στα ΜΜM.

Η ανεργία αποτελεί μια σύγχρονη μάστιγα, με την παρούσα οικονομική συγκυρία να προκαλεί την περαιτέρω διόγκωσή της και τις κοινωνικές δομές να συμπιέζονται σε ασφυκτικό βαθμό, με αποτέλεσμα να μην παρέχεται επαρκής υποστήριξη στους συμπολίτες μας που έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική, και όχι μόνο, κατάσταση. Ο άνεργος, ο οποίος καλείται να αντιμετωπίσει τόσο τις ανάγκες της καθημερινότητας όσο και την πρόκληση της διαρκούς αναζήτησης εργασίας, με μετακινήσεις για αλλεπάλληλες, δυστυχώς στην πλειοψηφία τους άκαρπες, συνεντεύξεις, έχει να αντιμετωπίσει και το δυσβάσταχτο –χωρίς ίχνος υπερβολής πλέον- οικονομικό κόστος.  Η επικείμενη αύξηση του κομίστρου στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αν τελικά γίνει,  θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου των εργαζομένων στον ΟΑΕΔ, οι οποίοι γνωρίζουν εκ του σύνεγγυς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνεργοι, είχαν θέσει το θέμα και σε συνάντηση με επιτροπές ανέργων τον Μάιο του 2013 και είχαν από κοινού καταλήξει στην αναγκαιότητα της υλοποίησης αυτής της διεκδίκησής τους.

Σε σχετική ερώτησή μου, την οποία είχα καταθέσει τον Νοέμβριο του 2012, αναφορικά με την εξέταση του ενδεχόμενου καθιέρωσης μειωμένου εισιτηρίου για τους ανέργους, ο τότε Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων είχε απαντήσει, μετά την παράθεση σχετικής νομοθεσίας, ότι «Προκειμένου λοιπόν να παρασχεθεί το δικαίωμα ελεύθερης ή μειωμένης μετακίνησης στους ανέργους, θα πρέπει το αρμόδιο Υπουργείο (Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας) να μεριμνήσει, εφ’ όσον υπάρχουν φυσικά διαθέσιμα κονδύλια, για την ένταξη αυτή της κατηγορίας των πολιτών στους δικαιούχους και για τη διευθέτηση του τρόπου καταβολής του αντιτίμου της σχετικής οφειλής συνάπτοντας σχετική σύμβαση με τον ΟΑΣΑ στην οποία θα καθορίζεται το αντίτιμο της δαπάνης και ο τρόπος εκταμίευσής του». 

Στην ίδια ερώτηση ο συναρμόδιος Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας είχε απαντήσει  ότι «αναφορικά με την καθιέρωση μειωμένου εισιτηρίου για τους κατόχους κάρτας ανεργίας, σας ενημερώνουμε ότι δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), δεδομένου ότι δεν αφορά στον προϋπολογισμό του Οργανισμού αλλά στον κρατικό προϋπολογισμό. Πιθανή εμπλοκή του ΟΑΕΔ συνίσταται μόνο στη βεβαίωση της κατάστασης ανεργίας των δυνητικά ωφελουμένων. Κατά τα λοιπά, αρμόδιο να απαντήσει είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων».

Από τις ως άνω απαντήσεις, παρά την αντιφατικότητά τους,  προκύπτει ότι οι Πολιτικές Ηγεσίες και τον δύο Υπουργείων έχουν επίγνωση του προβλήματος και κατά τούτο θα πρέπει να ληφθούν ανάλογες πρωτοβουλίες σε διυπουργικό, τουλάχιστον, επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό, με βάση τις αντικειμενικές δυσκολίες που έχουν διογκωθεί για τους άνεργους συμπολίτες μας και ενόψει της κατάρτισης του προϋπολογισμού

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

1.      Εξετάζετε το ενδεχόμενο εκπτώσεως στα μέσα μαζικής μεταφοράς για τους κατόχους κάρτας ανεργίας;
2.      Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε, προκειμένου να ελαφρυνθεί οικονομικά η κατηγορία αυτή των συμπολιτών μας, η οποία αντιμετωπίζει υπέρμετρες δυσκολίες;

26 Σεπτεμβρίου 2013
Ο Ερωτών Βουλευτής



Κώστας Δ. Τριαντάφυλλος