Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΣΤΗΝ "ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" , ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΙΔΡΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Άρθρο του βουλευτή Χίου Κώστα Τριαντάφυλλου, για την επέτειο της ιδρυτικής διακήρυξης του ΠΑ.ΣΟ.Κ., το οποίο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, στις 01 Σεπτεμβρίου 2013.
«Η τραγωδία της Κύπρου, καθώς και οι κίνδυνοι που έχουν προκύψει για το Έθνος…». Με αυτές τις λέξεις ξεκινά το ιστορικό, πλέον, κείμενο της ιδρυτικής διακήρυξης του ΠΑ.ΣΟ.Κ., την 3η Σεπτεμβρίου 1974, με τον Ανδρέα Παπανδρέου, δυναμικά παρών, σε μια κρίσιμη και πάλι, καμπή της σύγχρονης ιστορίας μας.
Στη φράση αυτή συμπυκνώνεται η ιστορική συγκυρία της ίδρυσης και, κυρίως, η αγωνία μιας ολόκληρης γενιάς, μιας ολόκληρης χώρας, που αναζητούσε την περπατησιά της στη Δημοκρατία, την Ευρώπη, την Μεσόγειο, τα Βαλκάνια. Και, ίσως, δεν υπάρχει πιο συνοπτικό κείμενο, πιο απλά γραμμένο, πιο ουσιαστικό στο περιεχόμενό του, στην πολιτική ιστορία αυτού του τόπου. Ένα κείμενο-σταθμός για τον Ελληνικό Λαό, που λαχταρούσε να  περάσει «από την παθητική αναμονή, στην ενεργό λαϊκή παρουσία για τη διαμόρφωση του μέλλοντος της χώρας μας».
Σήμερα, τριάντα εννέα χρόνια μετά, η Δημοκρατική Παράταξη, οφείλει να διδαχθεί από την ιστορία, να μάθει από τα λάθη της και να θέσει τους νέους στόχους για τη χώρα και την ελληνική κοινωνία, η οποία και πάλι βρίσκεται σε μια κρίσιμη ιστορική συγκυρία.
Έχουμε χρέος, μαζί με την ελληνική κοινωνία να αναζητήσουμε νέες, αναδιανεμητικές,  λειτουργικές, σύγχρονες πολιτικές, με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια. Πρέπει να δώσουμε νόημα και αξία στις έννοιες της κοινωνικής αλληλεγγύης και της μέριμνας. Να κατοχυρώσουμε τους θεσμούς που προάγουν την πολιτική σταθερότητα και συνέχεια. Να καλύψουμε το χαμένο ιδεολογικό έδαφος της παράταξης.
Σε μια πολιτική πραγματικότητα που εκτείνεται μεταξύ της πολιτικής του φόβου και της πολιτικής της αγανάκτησης, εμείς πρέπει να εκφράσουμε ξεκάθαρα την πολιτική της ελπίδας και της προοπτικής.
Στην κατεύθυνση αυτή, οι δημιουργικές, μεταρρυθμιστικές και προοδευτικές δυνάμεις, μαζί με τα μη προνομιούχα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, μπορούν και πρέπει να συναποτελέσουν την κινητήρια κεντροαριστερή συμμαχία της μετα-μνημονιακής εποχής.

Το όραμα για μια δίκαιη κοινωνία, για μια υπερήφανη και ευρωπαϊκή Ελλάδα, για έναν αξιοπρεπή έλληνα ευρωπαίο πολίτη αποτελεί τη διαχρονική σταθερά μας.