Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

O ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ , ΣΤΟ ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΕΡΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Στις εργασίες του Έκτακτου Συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας με γενικό θέμα προβληματισμού και συζήτησης τα οικονομικά των Περιφερειών και το σημαντικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει ο νέος αυτός θεσμός στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην Αθήνα, συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής.
Ο Περιφερειάρχης στην ομιλία του, κάνοντας τον απολογισμό της πρώτης τριετίας του θεσμού της αιρετής Περιφέρειας, υποστήριξε πως η εφαρμογή του από τους πρώτους αιρετούς ήταν ικανοποιητική, παραδεχόμενος ωστόσο τις αδυναμίες που υπάρχουν ακόμη στη μεγάλη αυτή μεταρρύθμιση, αλλά και τις δύσκολες συνθήκες που επικράτησαν σε αυτά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας.
Ο Περιφερειάρχης σταχυολογώντας τα κυριότερα προβλήματα οικονομικής φύσης που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, καυτηρίασε το γεγονός πως δεν καταβάλλονται οι πόροι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με αποτέλεσμα να παρατηρείται  έντονα η κατάσταση ύπαρξης εκτελεσμένου έργου, το οποίο ωστόσο δεν πληρώνεται, δημιουργώντας προβλήματα στις πληρωμές τιμολογίων τω έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Στην ίδια κατεύθυνση και αναφέροντας τις γραφειοκρατικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει καθημερινά η αιρετή Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου, ο κ. Γιακαλής ζήτησε για μία ακόμη φορά την ενίσχυση του νέου θεσμού, ενώ ανέφερε ως κακό παράδειγμα τη δυσλειτουργία που υπάρχει στη συνεργασία της Περιφέρειας με την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου.
Στη βάση προβληματισμού των οικονομικών των Περιφερειών, ο κ. Γιακαλής προέβαλλε ξανά την ιδιαιτερότητα της νησιωτικότητας που χαρακτηρίζει την Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου, η οποία παρά το ότι είναι Συνταγματικά κατοχυρωμένη, εντούτοις δεν λαμβάνεται υπόψη, δημιουργώντας επιπρόσθετα οικονομικά και διοικητικά ζητήματα και ανέφερε το ζήτημα των μεταφορών, επικεντρώνοντας στο θέμα του υψηλού κόστους και των προβληματικών ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Ο Περιφερειάρχης κλείνοντας την ομιλία του στάθηκε στην αναγκαιότητα πραγματικής εμπιστοσύνης της Κυβέρνησης στο νέο θεσμό της αιρετής Περιφέρειας, υποστηρίζοντας πως οι ισχυρές περιφέρειες, με ξεκάθαρες αρμοδιότητες μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη της χώρας.